1/72 – F-15E Strike Eagle – Academy

9.5.2018 - 3 082 přečtení

IMG_0636

Strike Eagle je jediná ef patnáctka, kterou mohu mít ve svém kitníku a vždy mne potěší, že pěkný model není lhostejný ani výrobcům doplňků. V tomto případě se jedná o úplně nový model firmy Academy. A když už budeme u modelu, hned se podíváme na doplňky od rytíře z Obrnic...

F-15E Strike Eagle

Roman "Travis" Henych

USAF F-15E "333rd Fighter Squadron"

IMG_0636

Název: USAF F-15E "333rd Fighter Squadron"
Výrobce: Academy
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 12550

Když jsem se dozvěděl, že Academy vydává F-15E Strike Eagle, pomyslel jsem si, že stejně jako u jejich F-15C jde jen o další přebal sic pěkného, ale postaršího kitu. Po zmínce o modelu v časopisu Modelář jsem však přece jen začal pátrat. Výsledek (který jsem nepředpokládal) je, že Academy udělal úplně nového Strike Eagle.

Původní stavebnice vůbec nebyla špatná, ale přece jen standardy dnešních modelářů jsou už jinde. Strike Eagle má v posledních letech velkou výhodu: vyhýbá se mu nešvar nekvalitně zpracované stavebnice. I Fujimi, která se trochu netrefila do měřítka byla zpracováním velmi pěkná. Postarší modely Hasegawa/Revell, zmíněné Academy, ale i novější GWH jsou velice pěkné. No jistě, nějaká chyba se vždy najde, ale vždy jde o nadprůměrné modely (vyjma Italeri, to je jen průměr). Ale zpět k věci. Hned na úvod je nutno říci, že nový Strike Eagle je klik-klak. Přestáváte číst? CHYBA!!!

První, co zkoumám při otevření stavebnice je rytí a členění modelu. Za sebe musím říci, že co se týká rytí jsem už dlouho neviděl povedenější kousek. Je tenké, ostré a velmi přiměřeně hluboké. Na modelu jsou znázorněny negativně i nýty, což se někomu může líbit a někomu ne.

Samozřejmě, že detaily, které mají plasticky vystupovat nad povrch modelu také vystupují. Velmi pěkné jsou například směrová a výšková kormidla, ale i další detaily trupu.

Pokud by takovéto rytí měla třeba Hasegawa, jednalo by se o naprosto nepřekonatelné modely. Velkou obavu jsem měl o to, co bude viditelné na povrchu stroje kvůli technologii zacvakávání. Prvotina Academy v tomto provedení byl F-4J Phantom II, na kterém se v oblasti podvozkových šachet našly (středně těžce) odstranitelné klik-klak otvory, ale na Strike Eaglovi jsem nic takového nenalezl. Troufám si tvrdit, že ten, kdo si bude Váš model prohlížet a nebude vědět, že se jedná o tuto stavebnici, nepozná, že jde o "secvakávačku". Ale dále k výliskům.

Model má velmi chytře řešeno spojení dílů. Pokud už vznikne nějaký spoj, je v lince rytí a po pečlivém očištění, secvaknutí a zalepení (ideální řídký vteřiňák nebo svařovací lepidlo) v podstatě nepoznáte, že jde o spoj. U každé F-15 s Fast packy (přídavné nádrže po bocích trupu) je vždy problém s jejich samostatným dolepováním a začištěním. Tento model je má vylisovány spolu s trupem, a tak tento zádrhel odpadá.

Dále jsem zkoumal přítomnost nebo nepřítomnost stop po vyhazovačích z formy. Pár - pozitivních - jsem jich našel na podvozkových nohách. Odstranění bude velmi jednoduché. Další jsem nalezl na místech, která nejsou viditelná - podvozkových šachtách. Několik stop je i na viditelných místech (pumy GBU-38 a AMRAAMy), ale po zalepení na pylony vidět nebudou. Po trošce tmelu budete muset sáhnout u ŘS AIM-9X. Nepěkný otvor naleznete na trupu v místě brzdícího štítu, ale pokud jej budete dělat zavřený, nebo na model použijete velkou Eduardí sadu, nemusíte si s otvorem lámat hlavu.

Další věcí, kterou jsem se na modelu snažil najít jsou stopy po vícedílných formách. Našel jsem je pouze na radomu, přední části trupu a fast packách a jsou skoro neznatelné. Jemný přebrus nás jich okamžitě zbaví.

Díky tomu, že je model klik-klak je velmi optimálně vyřešeno dodržení geometrie celého modelu. Při kompletaci secvakávacích modelů je dobré držet se ještě jednoho pravidla: žádná barva na místo, které budete později secvakávat. I její malá vrstva může zapříčinit nepřesnou kompletaci a hrubě se vymstít o několik stavebních kroků později.

A teď podrobněji k modelu. Ten neobsahuje řádné pootevírané panely, radar, nebo sklopení či vychýlení klapek, což je škoda, protože kupříkladu radaru by až takový problém nebyl a model by se tím dostal o další třídu výš. V tomto se budeme muset spolehnout na aftermarketový trh. Model nenabízí možnost otevřeného překrytu kabiny, což se ale dá vyřešit jedním řezem a použitím exteriérové sady plechů od Eduardu (viz níže).

Pozor, bublina překrytí má viditelný spoj v polovině nadél, který bude nutno sbrousit a vyleštit. Detaily kokpitu a sedaček jsou na toto měřítko víc než ucházející.

Dále se ve stavebnici nacházejí kompletní vstupy vzduchového ústrojí až k lopatkám prvního stupně kompresoru. Jsou dělené horizontálně zhruba napůl, kdo je zvyklý tyto spoje tmelit, ten si docela mákne. Ústrojí je poměrně dlouhé a spoje uvnitř obtížně dosažitelné.

Jedinou "rozpohybovanou" částí modelu je hřbetní brzdící štít, který můžeme provést i v otevřené pozici. Velmi pěkně jsou konstruovány závěsníky na Fast packách. Pokud je budete chtít podvěsit jinou než přiloženou výzbrojí, čeká vás odstranění mnoha kolíčků. Stavebnice díle nabízí podvěsy pod nasáváky s kontejnery AN/AAQ-13 a AN/AAQ-14 Lantirn, Druhý jmenovaný pak můžete variantně nahradit AN/AAQ-33 Sniper XR, který je také obsažen. Všechny kontejnery jsou pěkné, nabízí se i možnost řezu a náhrady ze setů Hasegawa nebo definitivními Eduardími.

V dílech nalezneme i středový podtrupový závěsník, stavebnice pro něj však nenabízí náklad. Co se týká podkřídelních závěsníků, v "základu" jsou podvěšeny baky. Na dvojici kolejnic na každém pylonu můžete osadit přiložené AIM-9X Sidewinder, nebo AIM-120 AMRAAM. Na závěr se dostávám k nejhorší části stroje a také důvodu, proč stavebnici nelze ohodnotit známkou nejvyšší. Tou jsou trysky. Ty jsou na poměry celé stavebnice poměrně hodně zjednodušené a ani zdaleka nedosahují standardu celého kitu. Působí to na mne dojmem, jako by je konstruoval někdo úplně jiný, nebo se na jejich konstrukci úplně zapomnělo a pak se hledalo něco, jak průšvih "zaplácnout".

Bohužel, podstatného vylepšení se nedočkáme ani při použití Eduardích plechů. Trysky jsou totiž opravdu tak mizerné, že jim nepomůže už nic. Přitom však stavebnice obsahuje i dvojici trysek pro F-15 A B C D a J a ty jsou velmi pěkné. Zjistil jsem však, že trysky pro stavebnici dělají u Airesu. Neváhal jsem a ihned si je objednal. Uvidíme, zda jejich zástavba bude skýtat nějakých problémů.

Americké Strike Eagly obecně létají v cleošedé kamufláži barvy FS36118. Stavebnice nám v tomto přebalu nabízí tři kamufláže, a to vždy po jedné z 333, 335 a 336th FS. Jediný vizuálně trochu odlišný stroj je mašina 336th FS s pěkným noseartem zeleného draka. Čekal bych od Academy nějaký “profláklý” tygří stroj, ale ten tu není. Drobné negativum je to, že kamufláže ve stavebnici neudávají roky, ze kterých jsou. Podle noseartu a použité výzbroje tipuji někde mezi dobu Operace Irácká svoboda (OIF - Operation Iraq Freedom) a současnost. Vzhledem k tomu, že drak stroje se příliš neměnil, má model velký potenciál ke stavbě variant z jiného období. Speciálně potěšeni budou modeláři stavící letadla z Pouštní bouře, kde si leckterý Strike Eagle slušně zabojoval a zabombardoval. Stroje z tohoto období budou mít mírně jinou palubní desku, je také potřeba podle fotek konkrétního stroje dodělat nebo oddělat drobné antény, ale v podstatě by nic nemělo bránit provedení. Každopádně je třeba odstranit pomocný nasávák na Fast packu (díl E5), nepoužít kontejner Sniper a vyměnit Sidewindery z verze X na M. Na podkřídelní pylony bych já osobně také moc nedával AMRAAMy Strike Eagly byly v Zálivu vyzbrojovány v nádherných asymetrických konfiguracích
Poslední, co nám ze stavebnice zbývá je návod a obtisky.Návod tvoří dvě oboustranně potisknuté skládačky, je černobílý a přehledně a logicky znázorňuje stavební postup a rozmístění obtisků. Další asi tři listy popsané převážně rozsypaným čajem nám už slouží jen jako vycpávka krabice.

Obtisky původem od Cartografu, takže předpokládám bezproblémovou práci.

1/72 F-15E ZOOM

Název: F-15E
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: SS626

A na závěr se podíváme na příslušenství modelu od obrnických. První sadou je tradiční ZOOM. V malém pytlíku s vloženými návodem přehledně zobrazujícím postup dále naleznete jen a pouze díly k vylepšení kabiny stroje - palubní desky, nožní pedály, pár páček a detaily “horkých křesel” v podobě poutacích pásů a několika madel. Sada má (opět) problémy s barevným podáním, části plechů, jenž mají mít barvu kokpitu jsou diametrálně mimo.

1/72 F-15E Plná sada

Název: F-15E 1/72
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 73626

Druhým pozdravem z Obrnic je plná sada ve větším pytlíku. Mimo návodu a výše uvedeného ZOOMového plíšku je přibalena i druhá planžeta s dalšími díly. Jak jsem již zmiňoval, lepty řeší možnost otevřít kokpit, protože obsahují díl vzpěry pro hydrauliku. Kokpit pak vylepšují další drobné díly. Další části jsou určeny jen pro exteriér: výše naznačený reliéf vnitřní části lože pro hřbetní brzdný štít, boční reliéfy vstupního vzduchového ústrojí, forsážní prstence, protistřihové nůžky, nějaká plochá kabeláž pro podvozkové nohy a hydrauliku brzdného štítu, dvířka předního podvozku, detaily přední podvozkové nohy, lyžiny pro ŘS, zadní čela Lantirnu, výdech v zadní části Fast packů a nástupní žebříček. Posledními největšími díly jsou vnější mechanismy trysek motorů, jejich zástavba ale vyžaduje poměrně velké řezání do trysek a výsledný dojem z nich příliš nezlepší. Doporučuji se na instalaci této dvojice dílů vyhnout.

1/72 F-15E Masky

Název: F-15E
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: CX505

Posledním doplňkem jsou masky ze žluté "kabuki" pásky pro překryt. Masky na kolečka nejsou, protože stavebnice obsahuje dělené disky a pneumatiky, které se barví a sestavují zvlášť.

Suma sumárum

Model mne velice příjemně překvapil. Co se týká povrchu, moc by se mi líbilo, kdyby byl takhle zpracovaný každý model v 1/72. Doplňky od Eduardů ho pomohou ještě více vylepšit. A mé hodnocení?

Model: 8/10 (drobné chyby a ty trysky jsou vážně fujky fuj)
ZOOM: 7/10
Plná sada: 8,5/10
Masky: 9,5/10

Roman "Travis" Henych

Model je zakoupen autorem článku. Redakce ModelWebu děkuje výrobci Eduard M.A. za poskytnutí vzorků k recenzi.

12550_usaf_f-15e_main_eng

Rubrika Academy, Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.