1/48 Kola pozdní verze pro F-14A od Tamiya – Brassin – Eduard

22.12.2016 - 1 808 přečtení

eduard_logo

První doplňková sada od Eduardů pro model F-14A od Tamiye je pozdní verze podvozkových kol v řadě Brassin.

Brassinová kola pro Tamiyáckého kocoura

Tomáš Macourek

Set: F-14A kola pozdní verze
Kat.č.: 648290
Měřítko: 1/48
Pro stavebnici: Tamiya
Výrobce: EDUARD M.A.

Obsah balení

Rozmlsal jsem se. Jednoznačně. Ve stavebnici Tamiya jsou kolečka vcelku pěkná, kterými bych asi jindy a u jiných výrobců nepohrdnul, ale jen co jsem v newsletteru od výrobce viděl ta brassinová, nedokázal jsem odolat. V blistru najdeme klasicky návod, masky a osm odlitků. Kolečka a jejich disky se pouze odstraňují z nálitku a po zabroušení můžeme začít s barvením.

Kola, kolečka!

Když netradičně začnu s porovnáním koleček z brassinu a ze stavebnice, tak ta ze stavebnice vypadají málo "tamiyácky". Pro mnoho výrobců by toto bylo vrcholem, já čekal od tohoto renomovaného výrobce více a kola nejsou vyrobena na maximálních limitech typu výroby. Doufal jsem v jejich náhradu, která se záhy objevila.

Osm krásně odlitých dílů z polyuretanu zastupují dvě přední kola i s disky dohromady a čtyři díly disků a dvě kola hlavního podvozku. U vzorků, které jsem obdržel, je vše v pořádku. Mají správný tvar i velikost, krásné ostré povrchové detaily, věrně zpracované nápisy na pneumatikách i drážky na pojížděné straně pneumatik.

Srovnání se stavebnicí

Kola ve stavebnici i v brassinové sadě mají stejnou velikost a odpovídají velikostně i předloze. Ovšem hlavní kola ze stavebnice mají z pojížděné strany do boku pneumatiky, dle mého názoru, příliš velký rádius a zde Eduard vede. Je to vidět na první pohled. Dále je rozdíl v discích kol hlavního podvozku. Ten je dán tím, že ve stavebnici jsou disky časné varianty, kdežto Eduard vydal sadu pozdní verze. Ta raná nás od Eduardu čeká v únoru.

Návod

Návod je jednoduchý a přehledný. Obsahuje tradičně použité odstíny barev GSI i rozmístění masek pro stříkání barev. Také je ke stažení na webu výrobce.

Závěrem

Jak jsem napsal výše, pro mnoho výrobců by originální kola ze stavebnice byla vrcholem, ale ve stavebnici od Tamiye bych čekal více. Jejich jednoduchá náhrada výrobkem od Eduardu stojí v mnohém za to, takže s jejich nákupem pro vylepšení vzhledu modelu bych neváhal.

V každém případě bych také chtěl upozornit, že kola nejsou vhodná pro všechny vyrobené stroje F-14A. Na typu bylo použito několik verzí disků, proto doporučuji se seznámit nejdříve s předlohou a následně vybrat nejvhodnější typ kol/disků. Tyto jsou první pro model od Tamiye, takže snad další verze brzy přibudou ve výrobním programu obrnického výrobce.

Tomáš Macourek

Fotografie: autor

Redakce ModelWebu děkuje výrobci EDUARD M.A. za poskytnutí vzorku k recenzi.

 

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.