1/32 Jakovlev Jak-3 “Normandie-Niemen” “HI-TECH” – Special Hobby – stavba

24.10.2016 - 2 754 přečtení

P9084223

Jako zářijovou novinku si pro nás ve Special Hobby připravili velkého Jaka v edici HI-TECH a tak tu máme nějaké to povídání ke stavbě.

Jak – 3 HI-TECH – v hrubé stavbě

Daniel "Skřivan" Křivánek

Stavebnice: Yakovlev Yak-3 "Normandie-Niemen" HI-TECH
Výrobce: Special Hobby
Měřítko: 1/32
Kat. č.: SH 32067

Úvodem

Kokpit

Stavbu jsem začal klasicky kokpitem a pracoval podle návodu. Tentokrát jsem si pěkně připravil všechny díly a slepil je pomocí svařovacího lepidla. Sestavení a slepení příhradové konstrukce kokpitu nečinilo žádné problémy. Potom jsem celek a boky trupu stříknul barvou Mr. Paint MRP-21 A14 a veškeré drobnosti domaloval štětcem.

Palubní desku jsem stříknul černou barvou, nanesl obtisky přístrojů, zalakoval polomatným lakem a přístroje zakápl lesklým lakem.

Před slepením půlek trupu je potřeba přilepit do jedné půlky trupu dno ostruhy, ostruhovou nohu a samozřejmě vše nezapomeneme nastříkat. Výfuky můžeme vložit až po slepení trupu, ale pozor, před přilepením křídla! V kroku 14 pozor, NELEPIT lékárničku E4. Nepůjde vložit příhradová konstrukce kokpitu do trupu.

Křídlo

Před sestavením křídla je potřeba nalepit palivoměry. Tady je potřeba postupovat podle návodu. Já postupoval následovně: Nejprve jsem do křídla vlepil díly CP3 rovnou, spodní stranou dovnitř křídla tak, aby horní strana křídla a palivoměru byly v rovině. Potom jsem dal na spodní stranu palivoměru obtisk. Zde si můžeme vybrat ze dvou variant. Teď se nezděste jak palivoměr vypadá. Po dokonalém zaschnutí obtisku jsem jej přestříkal bílou barvou a je hotovo. Z vrchu zamaskujeme přiloženou maskou. Nyní můžeme na vrch křídla přilepit pedály nožního řízení, knipl a spodní díl sedačky.

Potom jsem začal lepit podvozkové šachty a část chladiče A4. U podvozkových šachet nebuďte překvapeni mezerou mezi díly E28/28 a D37/6, je to tak správné.

Sestavení

Když už máte tyto podsestavy připravené, můžeme kompletovat. Slepení trupu nečiní žádný problém. Jen doporučuji neslepit spodní část trupu u motoru. Výstup chladiče, díly D19 a A5 je možné vlepit do už slepeného trupu a díl A5 i stříknout.

Při lepení křídel je drobný zádrhel. Je potřeba trošku zbrousit boky podvozkových šachet, aby si půlky křídel k sobě sedly.

Po slepení křídel vlepíme na křídlo příhradovou konstrukci kokpitu a celek můžeme vsunout do trupu. Teď se dostáváme k tomu, proč nemáme slepený spodek trupu. Přechod mezi trupem a křídlem moc nepasuje. Vznikne nám tu schod, ale stačí trup roztáhnout, vložit rozpěrku, prolít vteřinovým lepidlem a vše se krásně srovná. Pak stačí jen spoj začistit a vybrousit. Nalepíme vrchní díl motoru A3, zde je ale potřeba zatmelit vzniklou spáru u kabinky.

Pokračujeme v práci na kokpitu. Nalepíme do kokpitu lékárničku, sestavíme držák zaměřovače, vrchní „kryt“ palubní desky a díly kroků 1 a 3.

Nalepíme přední díly kabinky CP4, tedy pokud děláme otevřený kokpit, jinak lepíme celou kabinku díl CP1. Já jsem ještě před přilepením zadního dílu kabinky do něj vyvrtal díru pro anténu a díru jsem vyvrtal i do radiostanice. "Anténu" jsem vlepil do radiostanice, provlékl kabinou a konec přilepil páskou ke kabině. Pancéřové sklo CP7 jsem lepil až po přilepení zadního dílu kabinky.

Sestavení podvozkových noh je poměrně snadná záležitost, jen je potřeba si dát pozor v návodu na prohození popisek u dílu D7 a D35.

U výškovek je potřeba zaškrábnout pravou část u trupu, protože je vyšší než výškovka. Vyvažovací plošky na výškovkách jsou umístěny zrcadlově a to je špatně. Mají být umístěny jen na spodní straně. Přilepení směrovky – bez problémů.

A tím je hrubá stavba hotová.

Závěr

V jednoduchosti je krása. Svou jednoduchostí je stavba Jaku jako stvořená pro pohodové lepení a to mu by i bylo, nebýt těchto nešvarů stavebnice. První a celkem podstatný je nelícující přechod trup-křídlo v přední části. Druhým je větší výška boků podvozkových šachet, které musíme snížit a třetím rozdílná výška výškovky a trupu na pravé straně.

Drobnosti, jako přehození čísel dílů není takový problém, jen trošičku nutí modeláře bedlivě vše sledovat, kontrolovat a být ve střehu. A zrcadlové trimy u výškovek spíše zamrzí, protože oprava je dosti náročná.

Stavebnici doporučuji všem, co chtějí mít velkého Jaka a chtějí si i trošku zamodelařit a ne jen zaklepat krabičkou a čekat, že vypadne hotový model.

Daniel "Skřivan" Křivánek
MK Apolo Kopřivnice

Redakce Model Webu děkuje firmě Special Hobby za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Letadla - 1:48, Letadla - Stavební recenze, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.