1/72 AIM-4D, AIM-4G – Eduard

6.1.2016 - 2 918 přečtení

eduard_logo

Byla první. Byla to jedna z nejhorších řízených střel a přesto, nebo právě proto, měla místo v historii letectví a tím pádem i prostor v našich modelářských koutcích

Střela - zoufalec

Roman "Travis" Henych

Název: AIM-4D a AIM-4G
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 672055 a 672 056

Historie

Když se řekne AIM-4 Falcon, osobně se mi vybaví jako její typické nosiče letadla F-89 Scorpion, F-101 Voodoo a F-102 Delta Dagger. Tato ŘS vznikla jako první a paradoxně byla určena jako střela pro vlastní obranu bombardovacích letadel. Až později našla své místo jako ŘS pro stíhací letadla a byla vyráběna dokonce v několika verzích. Její obsluha a operační použití byly velmi specifické a svoji labutí píseň dopěla ve Vietnamské válce, kde se postarala o (celých !!!) pět sestřelů (více o její historii zde).
Eduardi pro dvaasedmdesátkaře připravili hned dvě její varianty: verze D a G.

Balení

Obě varianty jsou zabaleny v obvyklém průhledném blistru, který obsahuje vždy 4ks střel, obtiskový aršík, návod a malou kovovou planžetku s lemy trysky ŘS.

Návod

Návod tvoří oboustranně potištěná barevná á-pětka, která zobrazuje stavební postup, barevné provedení střely a umístění popisek ve formě obtisků.

Brassiny a kov

Střely mají maličký nálitek v přední části a další nálitek v zadní části a jako vždy jsou odlité v nekompromisní kvalitě. V podstatě stačí jen odříznout a začistit nálitek, do zadní části poté vlepit lem trysky, nabarvit, naobtiskovat a je hotovo.


Obtisky

Obtiskový aršík je pro obě verze shodný a vždy z něj použijete více než polovinu.

Stavba

Osobně jsem stavěl tak, že jsem ořezal ze 3 stran nálitek, nalepil na zbytek rámečku i s plechy a stříkal v pořadí: černý surfacer, bílá barva. Poté jsem odříznul celé nálitky, zamaskoval, nastříkal červenou barvou a nalepil lemy trysek z kovu. Poté jsem obtiskoval. Nanášení obtisků bylo na celé operaci nejsložitější, v závěru už mne nanášení 16 ks popisek jednoho druhu na 1 kus střely opravdu nebavilo.

Suma sumárum

Další 100% doplněk k našim modelům. Máte-li střely pod co podvěsit, berte.

Roman „Travis“ Henych

Redakce ModelWebu děkuje výrobci Eduard M.A. za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.