1/48 Good Evening Da Nang – Eduard

27.5.2015 - 4 180 přečtení

IMG_6452.jpg

Velká krabice, ještě větší očekávání.

Dobrý večer, Vietname

David Lengyel

Název: Good Evening Da Nang
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 1193

Úvod

Legendární letoun F-4 Phantom II jistě není třeba představovat, takže se podíváme rovnou pod víko obří krabice z Obrnic, kterou zdobí nádherná kresba tohoto tažného koně Amerického letectva v SEA kamufláži. Oproti výrobcům potravin box neklame tělem a je až po okraj napěchován výlisky firmy Academy, obtisky Furball Aero-Design / Cartograf a Profipack výbavou Eduard.

Výlisky

Výlisky zde již byly popsány mnohokrát, takže skromně připojím své postřehy - díly jsou vylisovány s velice pěknými detaily. Otřepy jsem prakticky nenašel a až na lehce odstranitelné stopy po dělící rovině formy na hřbetu trupu se vše jeví bez větších problémů.

Rozměrné díly však mají na můj vkus poměrně hrubý a nestejnorodý povrch - nejpatrnější je to na spodní polovině křídla, kde se nacházejí jak absolutně hladké plochy, tak příliš hrubá místa a přebroušení je tedy nemine.

Druhá výtka směřuje k většímu množství stop po vyhazovačích, zejména u dílů, které přijdou na spodní část letadla - podvozkové šachty, kryty kol anebo vnitřní plochy vstupů vzduchu. Do těchto partií se běžně nikdo příliš nedívá, nicméně trochu mne zamrzel fakt, že poněkud členitý vnitřní závěsník bylo možné vylisovat bez problémů, zatím co kryt přední podvozkové nohy o dvě třetiny menší hyzdí hned tři nevzhledné stopy, které bude třeba tmelit.

Problém částečně řeší nové lepty pro tento kit, na které se podíváme v další recenzi. Čiré díly by mohly mít alespoň nějakou ochranu před poškozením - mé jsou lehce poškrábané - jsou ovšem opatřeny hezkými detaily a dostatečně tenké. Tyto drobné chybky jdou však na vrub výrobci výlisků.

Resinové díly Brassin

Předmětem dalšího zkoumání je černá krabička skrývající resinové odlitky páru výtokových trysek, vystřelovacích sedaček a kol podvozku. Všechny díly se mi jevily do detailu promyšlené, naprosto čistě odlité a zkušební sesazení slibuje i bezproblémovou stavbu. Porovnání s výlisky v rámečcích jasně hovoří ve prospěch odlitků - slovy klasika: Není to ani stejná liga, je to úplně jinej sport!

Lepty a masky

Dvě planžety s lepty pomohou doplnit detaily zejména v kokpitu, kde se spotřebuje většina barevných dílků. Větší plochy nesou jasný rastr, který se poněkud utlumí po nástřiku pololesklým lakem, který rovněž do jisté míry zabrání loupání barvy při ohýbání. To se týká zejména upínacích pásů. Druhá planžeta obsahuje detaily výtokové trysky a detaily kokpitu.

Oproti starším limitovaným Phantomům bohužel neobsahuje detaily rámování kokpitu a překrytů. Pro tyto lepty musíte sáhnout po nové sadě, kterou Eduard vydal na trh zároveň s touto limitovanou edicí.

Dalším příjemným bonusem jsou stříkací masky vyřezané do klasické žluté kabuki pásky, které přijdou vhod při barvení překrytu kokpitu a disků podvozkových kol.

Obtisky

Poslední prvek spadající do kategorie spotřební zboží, jsou obtisky vytištěné v italském Cartografu a navržené renomovanou firmou Furball Aero-Design. Na výběr je z celkem pěti kamuflážních schémat z nichž čtyři pokrývají klasiku všech klasik - notoricky známou SEA kamufláž a pátá pak méně obvyklou šedo-bílou kombinaci, která je známa spíše z námořních variant tohoto letounu.

Kromě dekálů na konkrétní stroje se nezapomnělo ani na zbraně a varovné symboly. Bohužel zde zcela chybí provozní popisky, což zamrzí zejména u šedo-bílé kamufláže, jejíž povrch myriády drobných nápisů přinejmenším ozvláštní.

V předchozích limitkách s námořními Phantomy byly obtiskové archy dva - jeden s markingy a druhý s popiskami - tento krok ze strany Eduardu tedy vůbec nechápu. Pokud jako já po desítkách drobných dekálů toužíte, nezbude vám než sáhnout do portmonky a pořídit si arch navíc.

Obtisky jsou jak jinak než nádherně syté s naprosto dokonalým soutiskem barev. Nosný lak se mi jeví jako dostatečně tenký a zkušenost říká, že s těmito obtisky nebývá problém.

Návod

V krabici samozřejmě nechybí plnobarevný návod, který modeláře na dvaceti stranách spolehlivě provede stavbou. Křídový papír formátu A4 snesl pouze anglickou verzi, českou je možné stáhnout na stránkách výrobce.

K návodu mám jen dvě drobné výhrady - prostřední část čelního štítku Phantomů má mít zelený nádech o čemž se návod nezmiňuje a pak se také zapomnělo na upozornění k odvrtání otvorů pro střední podtrupový pylon. Otvory pro znatelně kratší zbraňový pylon pak pro jistotu není vyznačen ani na samotném výlisku.

Závěr

Až na zmiňované nedostatky se jedná o výborný kit s přidanou hodnotou, který jistě bude zaslouženě slavit úspěch a na jehož stavbu se hodně těším.

David Lengyel, KPM AVZO Cheb

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Značky: , , , ,
Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.