1/35 M4A1 Sherman – EDUARD

22.10.2014 - 4 848 přečtení

image description

Máme tu ďalší prebal techniky od Eduardu, v tomto prípade je to ikona nielen západoeurópskeho bojiska - M4A1 Sherman

Sherman z plastu
aneb dajte si ČeskoJaponský kokteil

Ľubomír Kerék

Model : M4A1 Sherman
Výrobca : Eduard (Tasca)
Mierka : 1:35
Material : Plast , plech
Katalógové číslo : 3716

Krátko z histórie

Tanky radu M4 boli tiež prezývané "Sherman" podľa generála W.T. Shermana. Projekt tanku vznikol z tanku M3 v roku 1941 aj na základe poznatkov z bojov, ktoré sa v tej dobe rozhoreli v Európe. Po prvýkrát boli Shermany použité v bitke pri Al Alameine, kde preň neboli nemecké ani talianske tanky ťažkým súperom.

V neskoršom období vojny, hlavne po príchode nových nemeckých tankov Tiger a Panther však svojim protivníkom už nestačil. Spojenci preto Shermany nasadzovali vo veľkých množstvách.

O veľkej spotrebe týchto strojov svedčí aj obrovský počtoch vyrobených kusov, ktorý sa blížil číslu 50 000 ks (nerátajúc licenčne vyrábané v iných krajinách rovnako ako vozidlá postavená na jeho podvozku), čo z neho robí najviac vyrábaný tank druhej svetovej vojny.

Slabinami prvých Shermanov boli hlavne málo účinné kanóny, zlý balistický profil vozidiel, poddimenzované pancierovanie a tiež zážihové motory, benzín ktorý po zásahu tanku väčšinou okamžite explodoval. Aj preto tieto tanky niekedy posmešne nazývali "Ronson", podľa známych benzínových zapaľovačov.

Napriek týmto neduhom, si vojaci na tankoch pochvaľovali, najmä ich bezporuchový chod a nenáročnosť na obsluhu, dokonca aj na východnom fronte.

Úvodom

image description

Takže ako ďalší prebal bojovky Eduard tento raz zabrúsil na stranu spojencov. Ako typ si vybral asi najznámejší a najrozšírenejší americký tank z II. svetovej vojny a to Sherman vo verzii M4A1. Po výlisky v tomto prípade siahol ku firme Tasca, ktorej Shermany patria medzi najlepšie na trhu v mierke 1:35.

Kedže je to v edícii profipack tak v krabici nechýba planžeta leptov. Čo nás čaká v krabici skúsim popísať nižšie a súčasne som zahájil stavbu na ModelFore.

Návod

Plnofarebný návod je vo formáte A4 vytlačený na kvalitnom kriedovom papiery. Na 12 stranách sa nachádza krátka história, rozstrel rámčekov, samotná stavba a na konci sú 3 strany kamufláži. Štvrtá kamufláž sa nezmestila (jeden bokorys je na prvej strane) a treba si ju stiahnuť zo stránok výrobcu.

Dva markingy sú z vylodenia v Normandii na pláži Omaha, tretí je z vylodenia na Sicílii a posledný z vylodenia u Anzia. Keďže stavbu som dnes začal, tak musím skonštatovať že sa v ňom opakujú chyby v zlom označení a znázornení dielov... to si ale nechám na záverečné "resumé zo stavby".

Výlisky

V krabici na nás čaká 17 rámčekov a všetky sú odstreknuté v špičkovej kvalite - porovnatelnej s výliskami od Tamiye (čo je o výliskoch Tascy všeobecne známe).

Hľadať nejaké prepadliny a iné chyby je v podstate strata času. Spodný diel korby je na rozdiel od iných firiem rozdelený na samostatné bočnice. Môžem ale zodpovedne povedať, že pri pozornom lepení všetko sedí na 100%.

Perfektne napr. vyzerá podvozok - ten je dokonca predávaný ako doplnkový set pre Shermany iných výrobcov!!!

Medzi výliskami je aj číry rámik s periskopmi a sklami reflektorov a vyzerá tiež "very nice".

Neviem čo ešte viac napísať... ešte teda, že rámiky su poctivo zabalené do sáčkov, aby boli chránené pred poškriabaním.

Lepty

V krabici je jedna planžeta, a jej väčšinu zaberajú blatníky a leptané bočnice. Ďalej je to taká klasika: úchyty náradia, mriežky sania vzduchu, retiazky, schránka na náboje spolu s úchytmi a pár ďalších drobnosti.

Pásy

Pásy sú v tomto prípade vinilové a pás na každú stranu sa skladá z dvoch častí. Sú síce odstreknuté vo výbornej kvalite, ale aj tak v prvom momente som začal hladať, ktoré fruily sa tu hodia :)

Áááále po debate s kolegom, ktorý ich už niekoľko aplikoval, som sa nakoniec rozhodol, že to z nimi predsa skúsim. U dotyčného kámoša som ich videl osadené aj na živo a vyzerajú fakt dobre, takže to snáď dopadne dobre aj v mojom prípade...

Obtisky

Obtiskov moc na technike nebýva a aj v tomto prípade je v krabici len menší aršík. Sú tlačené u Eduardu a krycí lak sa mi zdá trochu hrubší, ale sútlač a čitateľnosť aj malých písmen je v poriadku, takže by to z nimi malo ísť.

Záver

Koktail výliskou Tascy z pridanou hodnotou od Eduardu sa mi moc pozdáva a na stavbu sa celkom teším. Trochu som bol šoknutý z ceny - keďže je cena Eduardieho prebalu cca 60% (!!!) oproti originálnej krabici od Tascy, a to tam má Eduard navyše ešte lepty.

Myslím že v tomto prípade nie je s kúpou nad čím váhať...

Krátka história je použitá z wikipédie.

Ľubomír Kerék
KPM "Albatros" Martin

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za vzorky k recenzi.

Rubrika Eduard, Technika - 1:35, Technika - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.