1/72 Airspeed Oxford – Admiral

29.12.2013 - 4 696 přečtení

box

Admiral models patří v našem rybníčku k docela produktivním firmám. Letošní poslední kousek z jejich produkce je stroj, který se zapsal i do naší historie.


 

Malý bombardér, velký dříč.

Roman 'Randalf' Kresta


Model: Airspeed Oxford Mk.I/II international
Výrobce: Admiral
Měřítko: 1/72
Kat.č.: ADM7236
 

Oxford

Airspeed AS.10 Oxford byl britský dvoumotorový cvičný a lehký dopravní letoun. Prototyp vzlétl v červnu 1937 a typ se vyráběl v různých verzích až do roku 1945. Po válce užívalo tyto letouny i Československo pod označením D-42.
Celkem bylo vyrobeno 4411 kusů Oxfordů.
 

Model

Model je balen v tradiční, zboku otevírané kartonové krabičce s kresbou typu na přední a kamuflážemi na zadní straně. Uvnitř nalezneme rámeček z šedého plastu rozdělený napůl, průhledný rámeček s kabinou a dalšími skly, pytlík resinových dílů a návod s obtisky.


 

Stavebnice je klasický short-run, je tedy nutno počítat s měkčím plastem, ne zcela ostrými detaily a nutností jednotlivé díly pečlivě začistit, přibrousit a případně dotmelit. I před neduhy dané technologie nalezneme na modelu dost detailů, stejně tak i prostor pro vlastní tvorbu a úpravy.
Sympaticky působí například naznačení vnitřní konstrukce trupu v kabině, přestože není )plně ostré, po vyladění technikami, to bude postačující
Výlisky jsou, jak je již u AZ a Admiralu zvykem, univerzální pro více verzí, takže v dalších přebalech nalezneme i verze se střeleckou verzí na hřbetě.


 

Co se do plastu nedalo dobře odstříknout, je nahrazeno resinem. Nutno konstatovat, že jsem sice už viděl i lepší odlitky, ale jsou zcela dostatečné pro tento model.


 

Rámeček s čirými díly je skutečně čirý, v tomto u Admiralu šli do sebe a znatelně se polepšili.


 

Návod, obtisky, kamufláže...

Návod je zpracován jako obvykle u Admiralu černobíle s tradičním popisem odstínů podle Humbrolu.


 

V tomto přebalu se nabízí tři kamufláže z působení Oxfordů mimo rodnou hroudu, konkrétně Izrael, Československo a Francie.
Obtisky jsou opět slabším místem, vykazují drobné vady v soutisku, konkrétně u čs. znaků, což by sice neměl být problém nahradit z domácích zdrojů, ale nepotěší. Docela by prospělo, kdyby obtisky nesly i jméno firmy, kde byly vytištěny, aby se nenadávalo jen výrobci modelu...


 

Bohatý výběr kamufláží je i v dalších přebalech tohoto typu.


 

Zde můžeme výrobce opět pochválit za uvádění odstínů barev v notoricky známé škále Humbrol, pro kterou existují konverzní tabulky snad na všechny ostatní výrobce.
 

Hodnocení

Přestože bude nutné některým detailům věnovat trochu více úsilí, na první pohled se dá konstatovat, že je zde šance si postavit model zajímavého letounu s vazbou na naši leteckou historii. Oxford se ve vaší vitríně určitě neztratí.
 

Roman Randalf Kresta
MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě Admiral za vzorky k recenzi.
 

Rubrika Admiral, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.