1/72 AH-1G Cobra – AZ model

25.6.2013 - 6 450 přečtení

00

Letošní počasí je vskutku podivné a tak některé pranostiky moc nevycházejí. Například ta o svatém Jiří a hadech, kdy řádně mediálně propraná Cobra si klidně vyleze až na sv. Brůna a ta druhá ještě klidně chrápe.

Ale když už je venku, tak se ji tedy podíváme na střeva ...

Pozor hadi!

Roman "Randalf" Kresta

Model : Bell AH-1G Cobra
Výrobce : AZ model
Měřítko : 1/72
Kat.č. : 7416, 7417, 7418, 7419

Bell AH-1

Bitevní vrtulníky v podobě, jak je známe dnes, se de-facto zrodily ve Vietnamu, kde byly během války pro pozemní podporu používány "jen" vyzbrojené transportní vrtulníky (převážně UH-1) a příliš se neosvědčily. Proto US Army předložila v roce 1964 požadavek na vrtulník čistě bitevní - AAFSS (Advanced Aerial Fire Support System).

Přestože se vítězem stal Lockheed AH-56, pro jeho vysokou cenu bylo sáhnuto po řešení firmy Bell. Bell Helicopters Industrie "pouze" přepracovala osvědčené UH-1, kdy zkombinovala původní lyžový podvozek, motor, reduktor, rotorovou hlavu s novými listy a ocasní nosník s novým trupem úzkým a Cobra byla na světě. Po drobných úpravách a vylepšeních se první let uskutečnil v roce 1965. První sériově vyráběnou verzí byla právě představované AH-1G.

Během let se Cobra vylepšovala a upravovala pro různé podmínky nasazení i různé uživatele. Vedle armády USA, jejíž popud byl u zrodu, si Cobry oblíbilo i námořnictvo (nejen) pro podporu své pěchoty. Úpravy se týkaly převážně motorů a výzbroje, kdy mezi mutacemi můžeme nalézt čistokrevné lovce tanků.

Není bez zajímavosti, že první bojové zkušenosti s vylepšenými Cobrami měl Izrael a také, že v izraelském letectvu to není Kobra ale Zmije (Tzefa). S nasazením v Izraeli se pojí i jedna zajímavost, a to sestřel syrského vrtulníku Gazelle protitankovou řízenou střelou TOW během bojů nad údolím Bekaa.

Od doby Vietnamské války není konfliktu, kde by v některé z mnoha modifikací Cobra nezasáhla. Své největší nasazení zažily Cobry během války v zálivu. Mezi další uživatele vedle USA a již zmíněného Izraele patří také Bahrajn, Írán, Japonsko, Jižní Korea, Jordánsko, Pákistán, Španělsko, Taiwan, Thajsko, Turecko,...

Aktuálně poslední mutací Cobry je AH-1Z Viper (dva motory, čtyřlistý rotor, o elektronice nemluvě), která je po dlouhých a náročných testech vedená od září 2010 ve stavu bojeschopném. Po pětačtyřiceti letech od vzletu prototypu...

Model

V kartonové krabici s bočním otvíráním je jeden rámeček rozstřižený na tři kusy (rotor + dva rámečky), kabina, malá planžeta leptů, návod a obtisky. Na první pohled je znát další proklamovaný pokrok ve kvalitě u AZ model.

Když uvážím, že všechny varianty krabiček nesou zajímavé a líbivé kresby, tak pravidlo "Obal prodává" platí a je podpořené i kvalitním obsahem. Na krabičkách můžeme nově na obvodu nalézt i barevné bokorysy kamuflážních verzí.

Model je celkově zpracován velice pěkně a detailně, výlisky jsou odstříknuty čistě a bez otřepů. Rytí je optimálně hluboké, takže snad i ortodoxní přerývači budou spokojeni. Vstupy vzduchu k motorům jsou otevřené a v přiložených leptech jsou na ně mřížky. Ve stavebnici je propracovaný interiér a doplňují ho leptané pásy, přístrojové desky jsou s reliéfem budíků, takže stačí mít jen přesnou ruku.

Překryt kabiny je vylisován v přijatelné tloušťce, takže pro případné otevření to je použitelný materiál.

Výlisky jsou opět univerzální (podobně jako například u Spita IX), takže z nich bude možno postavit více různých verzí, nejviditelnější jsou například dva nosníky vyrovnávacího rotoru, jehož umístění bylo možné podle použitých motorů vpravo i vlevo.

Pozitivně hodnotím umístění vyhazovacích kolíků z formy, jsou na místech kde to není vidět, případně pokud jinak nešlo, ta v místech, kde jejich stopy bude snadné zahladit. A ještě jednou kolíky, tentokrát usazovací, které doposud u modelů AZ chyběly, což je pozitivní přínos pro nás méně zručné modeláře. Novinkou jsou i čísla dílu přímo na rámečcích.

Inu pokrok nezastavíš a konkurence nespí.

Návod a obtisky

Návod je rovněž zpracován v novém stylu AZ, tedy na křídě, barevně a přehledně. Návod je univerzální pro více provedení, proto je nutné některé pasáže řešit (např. umístění již zmíněného vyrovnávacího rotoru) s ohledem na vybranou kamufláž, což by však neměl být problém i pro méně zkušené modeláře. Jediné lehce matoucí místo je u podvěsů, kde se v návodu rozchází schéma sestavení a orientační pohled zepředu.

Obtisky jsou docela kvalitní, ale opět se jedná o nejslabší místo stavebnice. U detailně zkoumané verze (bílo-červená z Aljašky) je viditelný posun červených pásků v křidélkách u US znaků - zde si dovolím vedení AZ modelu důrazně doporučit, aby na obtisky nechal tisknout i jméno výrobce obtisků. Držkovou za nepovedené obtisky schytá v každém případě (jsme přese mistři světa), ale bude se alespoň vědět, kdo tu chybu způsobil ...

 

Kamufláže

Náhled kamufláží jsme sice již přinesli nedávno, ale opakování jest matkou moudrosti, tak tedy ještě jednou. Model je aktuálně nabízen ve čtyřech přebalech - dvakrát Vietnam, jednou cizinci a jednou speciály.

V dalším kole přebalů se pak můžeme těšit na cvičné kobry a mariňáky. Předpokládám, že na ně dlouho čekat nebudeme ...

Hodnocení

Model lze hodnotit kladně, výběr kamufláží je zajímavý a dostatečně rozmanitý, takže máme na výběr dle libosti. Stavebnice je jednoduchá a za pár večerů může být hotovo, obzvláště při stavbě jen tak pro radost. Což však neznamená, že by model nebyl vhodný i pro druhý konec modelářského spektra, pro milovníky extrémně detailních modelů se v tomto případě jedná o vynikající materiál pro pitvu.

Po dlouhé a těžké mediální přestřelce AZ model vs. Special Hobby máme jednoho hada konečně venku. Na soupeření dvou výrobců není určitě nic špatného, je však trochu podivné, když dva ohlásí (a snad i vydají) stejný model a to není poprvé.

Ale což, my si počkáme i na druhého hada, srovnáme, uvážíme a pořídíme toho, který bude lépe vyhovovat, ať už provedením, cenou, sestavitelností, kamuflážemi a vůbec.

Tady skutečně platí, že když se dva výrobci stavebnic perou, modelář se směje ...

Roman "Randalf" Kresta
MK Apolo Kopřivnice

Pozn.: stavební recenze se již připravuje v dílně znalce vrtulníků, takže se máte na co těšit.

Redakce ModelWebu děkuje firmě AZ model za vzorky k recenzi.

Rubrika AZ model, Letadla - Náhledy do krabiček, Vrtulníky - 1:72 | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.