1/72 – Leptané doplňky pro interiér Vickers Valiant od firmy Eduard

23.7.2013 - 2 672 přečtení

73428_1

Eduard vydal leptané doplňky pro jeden z legendárních V-bombardérů - Valianta od Airfixu.

Část 1. - Leptaný interiér pro nejmladšího

Ondřej Škarka

Název: Valiant BK.MK.I interior
Katalogové číslo: 73428
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/72

Úvod

Firma Airfix přišla na svůj trh s modelem Valiant, který byl do té doby zastoupen v měřítku 1/72 pouze firmou Mach2. Už z předpokladů a prvních pohledů bylo jasné, že kvalita byla posunuta oproti modelu Mach2 výše. Airfix už dříve vydal model Vulcan, Matchbox model Victor, ale Valiant byl dlouhou dobu opomíjen. Jako tradiční reakce na vydání nového modelu byla výroba leptaných sad od firmy Eduard. V této části se budu zabývat interiérem.

Zpracování

Leptané planžety jsou dvou typů. Obě mají na lícní straně na některých dílech lepivou plochu – jsou také označeny jako samolepící. Planžeta, kde je umístěna palubní deska, přístrojová deska a další díly je poniklovaná a nabarvena. Druhá planžeta je čistě mosazná.


Sestavení

Sestavení a zakomponování leptů do interiéru je snadné, díly sedí přesně, jak mají. Problémy se mohou naskytnout v plánku, který je místy nepochopitelný, tedy alespoň v mém případě. Ale s pomocí fotek a jiných podkladů se dá použít naprostá většina dílů, které sada nabízí. Největší pozitivum bych chtěl zdůraznit palubní a kontrolní desku, sedadla posádky, žebřík a stolek – ty jsou opravdu povedené a užitečné.

Po důkladném prostudování podkladů formou fotek a monografií, jsem narazil na pár chyb.
První chyba se však netýká leptů od Eduardu, nýbrž modelu od Airfixu. Ten posunul celou interiérovou část asi o 10 mm dozadu a kvůli tomu se poté vyskytly i chyby v sadě Eduard. Způsobí to celou řadu nesmyslných pozic dílů a okna vůči přepážce s přístroji.
Pro lepší představu o tomto problému přikládám fotku.

Další chyba je v přepážce, která drží horní, pilotní část na spodní podlaze. Podle návodu máme tu z modelu odříznout a po změnění pozice nalepit novou, leptanou. Zarazilo mě, že se na ní nevyskytuje průlez pro bombometčíka, který ležel ve spodní části trupu a měl přístup k celé posádce. Tento průlez je po celé šířce přepážky, takže i přes malá dvířka by mělo jít na něj vidět. Chápu, že tím by se přidalo hodně práce s přesností lepení a dalším zpracováním interiéru, ale pokud tato sada má vylepšovat model, v tomto místě kvalitu neposunula.

Třetí  věc, která mě zarazila je úplná absence upínacích pásů pro celou posádku. Naštěstí Eduard nabízí zvlášť sadů s pásy, avšak opět si ji zaplatíme. Problematiku upínacích pásů naleznete v dalším článku.

Toť chyby, které mě udeřily do očí, jinak se opět obracím ke spokojenosti s touto sadou.

Stavba v obrazech



Závěr

Každý, kdo si model Valiantu zakoupil s takovou radostí jako já, bude určitě chtít svůj kousek vylepšit. K tomu se krásně nabízí přesně tyto leptané sady, o kterých budu ještě pokračovat v dalších částech. Pokud by se někomu mohla zdát cena příliš vysoká, Eduard ještě nabízí Big ED, kde je kompletní sada všech leptů za výhodnější cenu.

Fotografie planžet leptů byly převzaty ze stránek výrobce.

Ondřej Škarka, MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard M.A. za poskytnuté vzorky k recenzi.

Rubrika Airfix, Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky, Letadla - Stavební recenze | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.