1/700 CSS Virginia II 1864 – ŘOP

5.3.2021 - 1 325 přečtení

logo

Novinka od ŘOPu je model lodi CSS Virginia v měřítku 1/700...

CSS Virginia II 1864

ŘOP o.s


Model: CSS Virginia II 1864
Výrobce: ŘOP o.s.
Měřítko: 1/700


Historie

Snad každý zná příběh lodi CSS Virginia, která byla postavena na základě fregaty USS Merrimack a která se v březnu 1862 střetla v bitvě na Hampton Roads s unionistickým obrněncem USS Monitor. Vzhledem k nepříznivému vývoji války bylo rozhodnuto Virginii zničit, aby nepadla do rukou nepřítele. 11. května 1862 loď stojící u ostrova Crane zasáhla střelba z pobřeží, která přivedla k výbuchu munici a Virginia se po velké explozi potopila.
Méně známou je její jmenovkyně Virginie II, kterou si za předlohu své resinové stavebnice vybrala firma ŘOP.
Příběh Virginie II se začal psát roku 1862 v Richmondu. Na vodu byla spuštěna 29. června 1863, ale kvůli různým úpravám byla uvedena do plného provozu až 18. května 1864. Téměř o rok později se stala vlajkovou lodí eskadry na řece James, kde v této roli nahradila CSS Richmond.


Virginia II se poprvé dostala do akce 21. června 1864 jako vlajková loď Commodora Johna K. Mitchella během střetnutí mezi eskadrou Konfederace a federálními loděmi v Trent's Reach. Dne 13. srpna 1864 se Virginia II účastnila útoku na síly Unie v Dutch Gap a 17. srpna se podílela na obsazení Signal Hill, kdy od 15. do 21. hodin ostřelovala obranu Unie.


Od 29. září do 1. října útočila Virginia II a zbytek eskadry ve spojení s pozemní armádou Konfederace na New Market Heights a Fort Harrison. To byla největší operace na sever od řeky James od Cold Harbor a zůstala jí až do konce války. Virginia II se však dostala do potíží, které oddálily její vstup do bitvy. Ve spěchu při opouštění přístavu se zásobovací loď Gallego zapletla do jejího kotevního řetězu, což způsobilo potopení Gallega.



Na své rutinní hlídce na řece James eskadra ráno 22. října zjistila, že armáda Unie dokončila opevnění Cox Hill. Aby kryla ústup dřevěných plavidel Konfederace, přiblížila se Virginia II k baterii. Tato akce prokázala účinnost pancéřovaných kasemat proti blízké dělostřelecké palbě. Vydržela 7 přímých zásahů.
Její závěrečná akce se uskutečnila 23. – 24. ledna 1865, kdy se eskadra Konfederace na řece James, včetně pancéřovaných lodí CSS Richmond a CSS Fredericksburg, s pěti menšími plavidly, pokusila o druhý neúspěšný pokus obejít blokádu v Trent's Reach. Tato akce se stala známou jako bitva o Trent's Reach, jedna z posledních velkých námořních bitev americké občanské války.



Virginia II se několikrát dostala do potíží, které vyvrcholily uvíznutím na mělčině. Menší lodě se ji pokoušely tři hodiny vysvobodit. Prorazily jen dvě lodě, zbytek buď najel na mělčinu, nebo pomáhal těm, které už na mělčinu najely. Navíc se nacházely pod palbou pobřežních děl Unie. V pozdních ranních hodinách, právě když příliv umožnil uvolnit Virginii II, dorazila flotila Unie a přidala se k palbě pobřežních děl. Tentokrát to bylo mnohem smrtelnější, neboť monitor USS Onondaga dokázal výstřelem prorazit její pancíř. Virginia II a zbytek eskadry ustoupily proti proudu, dokud nebyly v bezpečí děl Konfederační baterie Dantzler.
Při návratu z Fort Brady se lodě znovu dostaly pod těžkou palbu a Virginie II znovu ztroskotala, než se dostala do bezpečí Chaffin's Bluff. Na Virginii II bylo nejméně 6 námořníků zabito a více než půl tuctu zraněno. Loď také utrpěla těžká poškození, která vyžadovala rozsáhlé opravy. Její komín byl zničen, motory se porouchaly a její železné pancéřování a spodní dřevěná konstrukce byly poškozeny.
Opravy Virginie II byly právě dokončeny, když bylo velitelem eskadry na řece James admirálem Raphaelem Semmesem nařízeno zničení všech válečných lodí, aby se zabránilo jejich zajetí rychle postupujícími silami Unie během evakuace a pádu Richmondu 3. dubna 1865. Tak se naplnil dramatický osud lodi.
Jak je z výše uvedeného vidět, Virginia II měla zřejmě ještě dramatičtější „život“ než její slavnější jmenovkyně a nesmazatelně se zapsala do dějin válečného námořnictva.


Model

V typické krabičce firmy ŘOP najdeme větší sáček, v němž je uložen návod a dva menší pytlíky s odlitky a pružkem papíru s konfederační vlajkou.


Návod sestává ze složeného listu A4, kde na jedné straně je vytiskut anglický text s historií a technickými daty lodě a na druhé stavební návod.
V samostatném sáčku se nachází polyuretanový odlitek trupu lodě s kasematami v provedení watterline. Součástí odlitku jsou i některé detaily, jako např. kotvy. Je to mrňousek, který na délku měří 85 mm a na šířku 21 mm.


V dalším sáčku je uložena droboť: čluny, komín, stožáry, člunové jeřábky a na papíru natištěná vlajka Konfederace.

Rubrika ŘOP o.s. | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.