Z-37A Čmelák

24.2.2021 - 2 032 přečtení

Z-37A Čmelák

Jiří "Novis" Novák

1

Model: Z-37A Čmelák Profipack
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 7097



Po limitce Servus chlapci přichází výrobce s edicí Profipack tohoto všem známého zemědělského stroje.


Stavebnice

Je balena do charakteristické krabice s horním otevíráním. Ke koupi nás láká krásnou kresbou letícího Čmeláka kolem zámku Hluboká nad Vltavou.


Výlisky

Rámeček A nese díly křídla, stabilizátory, křidélka, směrovku, klapky. Díly jsou opatřeny negativním rytím a nýtováním. Jsou zde i detaily znázornené v pozitivu.



Součástí rámečku B, jsou poloviny trupu, podvozkové nohy, kola podvozku, ostruha, kryt motoru, podlaha pilotního prostoru s bočnicí, sedačka pilota, zadní stěna pilotního prostoru. Dále jsou v rámečku díly jako palubní desky, které jsou ve dvou provedeních. Jedna určená pro nanesení leptu, druhá pro obtisk. Dále madla, výfuky, kterým bude potřeba zahloubit ústí, pitotova trubice, stupačky, přídavné nádrže a jejich madla . I tyto díly jsou opatřeny negativním rytím a nýtováním jako je tomu u dílů v rámečku A.



V rámečku C jsou umístěny čiré díly zasklení pilotního prostoru a prostoru za kabinou pilota. Díly jsou čistě odstříknuté a nenalezl jsem na nich žádnou vadu.



Kovové díly

V tomto případě se jedná o planžetu s lepty obsahující barevné a nebarevné díly. Barevné díly jsou určeny pro vylepšení pilotního prostoru. Máme zde palubní desky a bočnice ve třech variantách zbarvení, které dáváme do modelu podle zvoleného stroje, na což je upozorněno v návodu. Dále jsou zde poutací pásy na sedačku pilota. Nebarevné lepty jsou určeny pro exteriér. Jsou to například pedály nožního řízení, stupačky, rošty na křídlo u stupaček, mřížky chladiče oleje.



Masky

Aršík z kabuki pásky obsahuje stříkací masky pro vymaskování čirých částí pilotního prostoru a některých částí zbarvení.

Obtisky

Obtiskový aršík nenese logo výrobce, takže předpokládám, že obtisky pocházejí z dílny Eduard. Obtisky vypadají velmi dobře a zatím jsem ze žádné stavby nezaznamenal, že by s nimi byl nějaký problém..


Návod a barevná schémata

Návod je takový na jaký jsme si již od tohoto výrobce zvykli. Takže 1 strana historie, -1 strana nástřel dílů -8 stran stavebních kroků, -2 strany rozmístění masek...

a 8 stran je věnováno zbarvením rozmístění popisek.

  1. Camo.A Z-37A v.č. 19-26, OK-DKT .
  2. Camo.B Z-37A v.č. 17-30, DM-SSL .
  3. Camo.C Z-37A v.č. 12-12, VT-EBY.
  4. Camo.D Z-37A v.č.21-05, OM-FJA.
  5. Camo.E Z-37A v.č. neznámé, RA-2309G.
  6. Camo.F Z-37A v.č.13-29, HA-MFY.

Rozmístění popisek

Závěr

Co více dodat. Stavebnice legendárního stroje, která je již známá z minulé limitované edice nám přináší možnost postavit model jednoho stroje používaného jak u nás, tak i v zahraničí.

Jiří "Novis" Novák



Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.


Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.