1/72 Palubní desky SPACE pro MiG-21PF/PFM od Eduardu

24.2.2021 - 1 171 přečtení

eduard_logo

SPACE [speis] 1 prostor, místo 2 lhůta, doba 3 mezera 4 vesmír, kosmos 5 nová produktová řada firmy Eduard.

Detailní sady pro MiG-21PF a PFM 1/72
od Eduardu v nové řadě SPACE

Jaroslav Hátle


Na sklonku roku 2020 firma Eduard po dlouhém vývoji představila novou produktovou řadu, nazvanou SPACE. Jedná se o kombinaci plastického 3D obtisku a ocelového fotoleptu. V této recenzi pro zjednodušení budu používat výraz "obtisk", i když sami Eduardi upozorňují, že to obtisk v pravém slova smyslu není a práce s ním má jistá specifika.


Především je třeba se vyvarovat dlouhému namočení obtisku ve vodě, jinak obtisk nabobtná a zdeformuje se. Při nanášení je rovněž vhodné přilnavost obtisku podpořit disperzním lepidlem nebo usazovací obtiskovou vodičkou. Dost řečí, jdeme se na ně podívat...


První sada pro MiG-21PF má katalogové číslo 3DL7 72003, druhá sada pro MiG-21PFM má katalogové číslo 3DL7 72004. Vhledem k podobnosti obou sad jsem se rozhodl, že v každém bodu představím vždy obě sady.

Každá sada obsahuje jeden obtiskový aršík SPACE a jeden štítek s ocelovými barvenými leptanými díly. Na obtiskovém aršíku SPACE nalezneme palubní desku, postranní i boční panely. Je potěšitelné, že všechny tyto panely jsou v dvojím barevném provedení – v původní šedé barvě s černou palubní deskou, tak i v pozdější tyrkysové podobě pro letouny po generální opravě. Nic nás tak nelimituje ve výběru kamuflážního schématu.


Štítek s barvenými ocelovými lepty vedle podkladu bočních panelů obsahuje upínací pásy a další detaily sedaček, ale i detaily pedálů řízení a detaily vnitřku odklopného překrytu kabiny. Mimo to ve štítku nalezneme i pár detailů exteriéru, konkrétně vyjiskřovače statické elektřiny a antény identifikačního systému IFF. Nicméně v návodu k sadě na MiG-21PF autor zapomněl uvést umístění přední antény IFF před příďovou podvozkovou šachtou.


Nevěděl jsem jak správně vyfotit obtisky SPACE tak, aby na nich byla vidět plastičnost obtisků. Žádný způsob nasvícení, či nastavení foťáku nevedl k očekávanému výsledku.


Nakonec jsem si vzpomněl jak jsme jako děti obyčejnou tužkou překreslovali reliéf mince. Proto jsem vzal průklepový papír (pro mladší generace – tenký papír, který se střídavě proložil kopírovacím papírem, založil do psacího stroje a tímto způsobem mohlo vzniknout až několik kopií psaného textu), položil na obtisky SPACE a přejel hranou tuhy. Teprve poté začal být reliéf obtisků patrný.


Obě sady jsou samozřejmě doprovozeny přehledným návodem.


A na závěr ještě srovnání obtisků SPACE se známými barvenými lepty.


Osobně jsem na práci s obtisky SPACE a jejich výsledný vzhled velice zvědavý. Obě stavebnice doma mám, a obě recenzované sady do nich určitě použiji.


Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec


Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard M. A. za poskytnutý vzorek k recenzi.


Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.