1/72 Spandau 08-15 – GasPatch models

30.1.2021 - 1 601 přečtení

3627.obal

Německý letecký kulomet Brity nazvaný "Ďáblův štětec"...

Spandau 08 – 15

Michal Vyparina


Úvod

3627.obal

Název: Spandau 08 - 15
Výrobce: GasPatch models
Měřítko: 1/72
Série: Elite Accessories


Dnes představujeme na Modelwebu jednu z novinek řecké firmy GasPatch Models. Spandau kulomet nabízí výrobce ve více variantách a ve více měřítcích.


Správný název tohoto leteckého kulometu by měl být LMG 08/15. LMG je německou zkratkou Luft Maschinen Gewehr, vyráběný ve městě Spandau. Konstrukčně se jedná o vzduchem chlazený kulomet s perforovaným pláštěm. LMG 08/15 je letecká variant a kulometu MG 08/15. Oproti pozemní verze MG se LMG vyznačuje nižší hmotností.


Balení

Výrobce nám kulomety nabízí v průhledném blistru s úchytem pro háky v obchodech. Při pohledu na balení vidíme etiketu, která má na druhé straně plánek, ochrannou pěnovku a dva odlitky. První odlitek obsahuje dva pásy s municí a druhý dva kulomety.


Výrobek

Kulomety i pásy jsou vytisknuty ze světle šedé resinové hmoty. Kulomety ani pásy nemají na povrchu žádné bublinky či jiné kazy. Dělící rovinu jsem také nenalezl. Kvalita je přímo luxusní a je to asi to nejlepší, co jsem měl možnost vidět. Kulomety mají úžasné detaily, ať už se jedná o perforovaní pláště, či závěr.


Návod

Návod je barevně vytištěn na standartním křídovém papíru. Krásně jsou vidět konstrukční spoje, které bude třeba odstranit, což vzhledem k velikosti by nemělo činit žádné potíže.


Závěr

Za mě jednoznačně nejlepší varianta kulometu pro německé stíhací letouny 1. sv. války zmenšená do měřítka 1/72.


Modeláře může těšit, že výrobce nabízí i dřívější verzi kulometu s hranatou muškou, která se používala na začátku války.


Michal Vyparina


Za vzorek děkuji své peněžence a kolegům z KPM Frýdek-Místek za společné objednávky.


Rubrika GasPatch models, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.