1/48 Adlertag – Bf 110C/D in the Battle of Britain – Eduard

18.1.2021 - 1 443 přečtení

11145-4_z1

Třetí a poslední z řady Bitvy o Britanii

Bf 110C/D

Robert Szwarc


11145_00

Název: Adlertag
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 11145


Historie

O působení stodesítek nad Anglií se zajímal pan Jan Bobek. Celý jeho článek vyšel v Eduardím infu na Listopad. Ten najdete ZDE.


Úvodem

Po otevření krabičky s označením "Adlertag" nalezneme dva sáčky rámečků z šedého plastu, dva sáčky s čirými rámečky, dvě planžety kovových dílů a sadu krycích masek na čiré díly. Obtisky jsou rozděleny do dvou aršíků, oboje tiskl Eduard. Z resinu je odlit 30 mm kanon MK 101 používaný ve verzi Bf 110C-6. Posledním bodem obsahu je stavební návod včetně dvanácti kamuflážních schémat.


Rámeček A/W

Rámeček A/W obsahuje jen křídla. Sice se nejedná o žádnou novinku, ale přebal starších výlisků, i tak pořád nejde vidět žádné poškození, ztrácející se rytí nebo propadliny. Jen to nekompletní nýtování... to jediné mi vadí na tomhle modelu.


Rámeček B

V tomto rámečku je "krátká verze" trupu, VOP, sedačka pilota, překryt kulometů v přídi a to hned dva druhy. Dále zde najdeme závěsník pro bomby pod trup a nebo obří přídavná nádrž. V rámečku lze také objevit ještě pár drobných dílů do kokpitu.


Rámeček C

V rámečku C je toho už o hodně víc. Bočnice trupu, palubní desky, podlaha kokpitu, podlaha pro příďové zbraně, vrtule, klapky, vybavení podvozkových šachet a jejich krytů, podvozková kola a chladiče motoru.


Rámeček D

V rámečku D je spousta druhů nádrží a bomb. My použijeme jen dvě bomby a to ještě jen v případě, když si vybereme kamufláž K.


Rámeček G

Tady najdete spoustu drobných dílů jako jsou vyvažovací závaží na křídlech, jednotlivé články výfuků, pedály pilota, knipl, radiostanice, kulomety a nábojové bubny pro kulomety.


Rámeček H

Zde najdeme motorové gondoly, tři druhy palubních desek a SOP.


Rámeček J

Hlavní podvozkové nohy, zadní ostruhové kolečko, sedačky pilota a navigátora, boční panely interiéru, dva druhy antén, ale nejvíc věcí tohoto rámečku patří do podvozkových šachet.


Rámeček Q

Rámeček Q obsahuje pouze prodlouženou verzi trupu. Tenhle trup použijeme u kamufláží C, D, F, G, J, K.


Čiré díly

Čiré díly jsou rozdělené do dvou rámečků. Překryt je rozdělený na více dílů, takže nám dává možnost otevřít přední nebo zadní část samostatně nebo taky obě najednou, či vůbec žádnou. Záleží komu se co líbí a jak se na otevírání cítí.


Kovové díly

Pro vylepšení stavebnice jsou k dispozici dvě planžety leptů. První, určená pro interiér, je barevná. Jsou tady palubní desky, pásy, vybavení radiostanice, boční panely a spousta drobných detailů. Hlavní panely jsou jak v barvě RLM 02 tak RLM 66. Je to proto, že se jedná o stavebnici verzí Bf 110 C/D. No a C byla stříkána v interiéru RLM 02, ale D už RLM 66. Druhá planžeta už barevná není. Obsahuje pedály, nábojové pásy, klíče pro mechaniky, zaměřovače, rámování kabiny a madla pro nábojové bubny.


Brassin

Pro kamufláž L je určen tenhle detail z resinu. Jedná se o 30 mm kanon MK 101 a jeho celou zástavbu. Odlitky jsou čisté bez kazů. Na tuhle malou přestavbu je potřeba celkem šest dílů. Podle krásných dílů to nebude vůbec problém a bude z toho atraktivní mašina.


Masky

Masky nám pomůžou zakrýt čiré díly kabiny, hlavní podvozkové kola a ostruhové kolo. Podle množství si maskování při stavbě určitě užijeme.


Rámeček A a B

Rámeček A+B je pro mně novinkou. Jsou to totiž mechanici a piloti pro Bf 110. Z rámečku je možnost postavit šest postav, jeden pracovní stůl a stojan na tři bomby. Takže kdo bude mít zájem, může si postavit i malou dioramku. :)


Obtisky

Obtiskový aršík obsahuje dva aršíky pro dvanáct kamuflážních schémat. Obtisky jsou vyrobené samotným Eduard. První obsahuje kompletní kódové označení, emblémy jednotek a malůvky jednotlivých strojů. Druhý aršík obsahuje kříže a popisky.
Aršíky jsou vytištěny velice pěkně a popisky jsou čitelné. Žádnou vadu jsem na nich nenašel.


Stavební návod a kamufláže

Stavební návod je na křídovém papíru. Na prvních třech stranách popisuje pan Bobek působení Bf 110 v BoB. Poté už nás návod provází krok za krokem celou stavbou a jak je již u Eduardů tradicí, je velice přehledný. Tentokrát máme popisky a historii typu pouze v angličtině. Pro přečtení v češtině je potřeba navštívit stránky Eduardu a návod si stáhnout nebo jen prostudovat.

Kamuflážních schémat máme na výběr celkem dvanáct, jedna pěknější než druhá. Takže na nás čeká těžké rozhodování :)

  1. Bf 110C, Hptm. Horst Liensberger, Stab V.(Z)/LG 1, Francie, léto 1940
  2. Bf 110C-1, 3./ZG 1, Grieslinen, Německo, září 1939
  3. Bf 110D-0, 1./ZG 2, Amines-Glissy, Francie, léto 1940
  4. Bf 110D, WNr. 3181, 4./ZG 2, Freiburg, Německo, červenec 1940
  5. Bf 110C, Obstlt. Joachim-Friedrich Huth, velitel Stab ZG 26, Lille, Francie, září 1940
  6. Bf 110D, WNr. 3716, 2./ZG 26, Yvrench/St. Omer, Francie, srpen 1940
  7. Bf 110D, 4./ZG 26, Crecy-en-Ponthieu, Francie, září 1940
  8. Bf 110C, Oblt. Sophus Baagoe, 8./ZG 26, Barley-Arques, Francie, červenec 1940
  9. BBf 110C, WNr. 3285, Oblt. Hans-Joachim Jabs, velitel 6./ZG 76, Le Mans, Francie, září 1940
  10. Bf 110D, 7./ZG 76, Laval, Francie, říjen 1940

  11. Bf 110D-3, WNr. 3378, Oblt. Martin Lutz, velitel Erprobungsgruppe 210, Calais-Marck, Francie,
    září 1940

  12. Bf 110C-6, Lt. Erich Beudel, 1./Erprobungsgruppe 210, Calais-Marck, Francie, srpen 1940

  13. Závěr

    Co napsat jako vždy závěrem. Každý, kdo už nějaký Bf 110 od Eduardu stavěl, ví přesně co ho čeká a nováček ve stavbě tohoto modelu si tu stavbu každopádně "užije" se vším, co k tomu patří. Nemyslím si, že by to byl vhodný model pro modelářského nováčka, ale zkušenější modelář si na něm přijde na své. Pro ty nejzkušenější bude asi nejsložitějším úkolem si vůbec vybrat jakou kamufláž postavit.


    Za mne osobně je model důstojným připomenutím výročí Bitvy o Británii a tohoto významného typu z této bitvy.


    Robert Szwarc

    SPL Liberec


    Redakce Model Webu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.


    Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

    Komentáře

    Napsat odpověď.

    Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.