1/48 Spitfire Mk.Ia – Eduard

10.1.2021 - 1 997 přečtení

Nové "Spity I" od Eduardu nás vracajú na začiatok ich slávnej cesty po nielen Európskych bojiskách. Aký teda je nový model?

Začiatok ságy...
Spitfire Mk.Ia

Ľubomír Kerék


Model: Spitfire Mk.Ia
Výrobca: Eduard
Materiál : Plast, plech
Mierka: 1/48
Katal. číslo: 82151


Návod

Návod formátu A4 je kvalitne vytlačený na kriedovom papieri a má 20 stran. Obsahuje krátku históriu, rozstrel dielov a 10 strán samotného stavebného návodu. Návod je dostatočne podrobný, použité farby sú uvedené Gunze H+C a Mission Models. Osobne oceňujem prechod z lesklej na matnú kriedu, fakt sa lepšie číta pri (nielen)umelom osvetlení.


Kamuflážne schémy

Návod pokračuje siedmimi(!) kamuflážami na siedmich stranách + jedna strana sa venuje rozkresu rozmiestnenia popiskov. Kamufláže sú vybraté zaujímavé a pestré v rámci možností.

  1. R6709, P/O Colin Falkland Gray, RNZAF, 54. squadrona, RAF Hornchurch, Velká Británie, březen 1940
  2. N3250, P/O Allan R. Wright, 92. squadrona, RAF Croydon, Velká Británie, konec května/začátek června 1940
  3. R6690, P/O John C. Dundas, 609. squadrona, RAF Middle Wallop/RAF Warmwell, Velká Británie, 13. srpna 1940
  4. R6835, F/O Brian J. Carbury, 603. squadrona, RAF Hornchurch, Velká Británie, konec srpna 1940
  5. P9386, S/Ldr Brian J. Lane, 19. squadrona, RAF Fowlmere, Velká Británie, září 1940
  6. X4253, P/O Wilfrid G. Duncan Smith, 611. squadrona, RAF Hornchurch, Velká Británie, únor 1941
  7. X4828, F/Lt Wojciech Kolaczkowski, 303. squadrona, RAF Speke, Velká Británie, září 1941


Výlisky - Rámik C

Rámik C obsahuje obidve polovice trupu. Celý povrch ma primerane jemné rytie a krásne znázornené nitovanie ktoré je v časti za kabínou kombinované pozitív-negatív. Trup sedí veľmi dobre a tmeliť treba len minimálne a to vrchný motorový kryt ktorý je súčasťou polovíc trupu. Nejaké prepadliny alebo iné defekty na výliskoch nenájdete. Trup má zvnútra predznačené miesta ktoré bude treba odstrániť pri otvorení rádiostanice alebo motora. Je oddelená smerovka + dvierka na kabíne - takže sa dajú obidva diely rozpohybovať.


Rámik J+E

Rámik J+E obsahuje diely na krídlo. Situácia sa opakuje ako pri trupe, výborné rytie a nitovanie. Krídelka sa vliepajú samostatne takže sa dajú nalepiť vo vychýlenej pozícii. Krídla sa vylisované bez ich koncov ktoré sa doliepajú samostatne. Veľmi pekne je znázornené dno podvozkovej šachty.


Rámik R

Rámik e-R  obsahuje diely na interiér (okrem sedačky),  vrtuľu (marking B-G), výfuky a pár drobností. Všetky diely sú odstreknuté dostatočne ostro a bez kazov. Výfuky majú pekné "odvŕtané" ústie, ale je to jediný diel ktorý ma vťaženiny, a to z obidvoch strán. Nie je to však nič neriešiteľné a trochu tmelu to porieši. Interiér je po zložení bezkonkurenčne najpodrobnejší zo všetkých štvrťkových spitov a budeme si ťažko pred sami sebou obhajovať prípadnú kúpu interiéru brassinového ... :) . Jeho trochu zložitejšie (viac dielové) zloženie sa nám odvďačí fakt výborným vzhľadom.


Rámik P

Na tomto rámiku sa nachádzajú kridelka a konce krídel, spodok motorového priestoru,  ďalej sú to komplet výškovky, dva druhy pohyblivej časti smerovky, podvozkové - kryty + nohy +kolesá. Ďalej tu máme dve ostruhy a to buď vylisovanú v celku alebo jej druhé a modelovejšie prevedenie s oddeleným kolesom. Na záver to sú dvierka do kabíny , antény a pár ďalších drobností. Všetky diely sú ... výborne odstreknuté.


Rámik U

Na rámiku máme vrtuľu a vrtuľový kužeľ na kamufláž A + tri diely na sedačku.


Rámik A

Čiry rámik obsahuje diely na kabínu, zameriavač a pár krytov svetiel. Z dielov použijeme len menšiu časť, zvyšok pôjde na iné verzie. Výlisky na kabínu sú vo verzii na zavreté a aj otvorené prevedenie. Všetky diely sú primerane tenké a vyzerajú veľmi dobre.


Obtisky

Stavebnica obsahuje dva aršíky obtiskov vytlačené u Eduardu. Na väčšom sa nachádzajú kokardy a zvyšok markingu a na menšom aršíku sa nachádzajú komplet popisky. Po namočení do vody sa dajú obtisky v podstate po prvých sekundách aplikovať. Po prvej skúsenosti s nimi  odporúčam ich usadenie (podklad v lesklom laku beriem ako samozrejmosť) na zvlhčený povrch aby sa dalo s nimi pohybovať, ináč majú tendenciu sa hneď prilepiť. Po odsatí prebytočnej vody a nanesení Hypersolu (správnym postupom) sa krycí lak aj medzi písmenami v podstate stratí, čo je dobrá správa. Čo sa týka paséru a ich sýtosti zdá sa všetko OK , popisky sú aj po zväčšení veľmi pekne čitateľné.


Lepty

Profipack obsahuje ako ináč aj jednu farbenú leptanú planžetu. Na tej sa nachádza prístrojová doska, pútacie popruhy, sieťky do chladičov, a plno drobností do interiéru. Kvalita planžety je štandardne vysoká a páči sa mi napr. znázornenie zasklenia prístrojov.


Masky

Ako posledný "bonus" Profipacku model obsahuje masky z Kabuki pásky. S ich pomocou vymaskujeme komplet kabínu, koleso ostruhy a zameriavač.


Záverom

Celkovo mám z nového "spita" veľmi dobrý pocit. Po skusmom oddelení dielov a ich spojení na sucho... to vyzerá na výborný a presne pasujúci model a na samotnú stavbu celkom teším.


Ľubomír Kerék
KPM Albatros Martin


Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za vzorky k recenzi


Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.