1/72 SB2A-4 Buccaneer ‘US Marines Bomber’ – Special Hobby

29.11.2020 - 1 158 přečtení

bucca

Další přebal Buccaneera

SB2A-4 Buccaneer
‘US Marines Bomber’

Jan Starý


Základní informace

MG_9914

Název: SB2A-4 Buccaneer ‘US Marines Bomber’
Kat. číslo: SH72303
Měřítko: 1/72
Výrobce: Special Hobby


Je to více než 10 let, kdy uvedla firma Special Hobby první stavebnici letounu SB2A. Nyní je tu další přebal s označením ‘US Marines Bomber’. V krabici nenalezneme jen plastové, ale jsou tu i odlévané a leptané díly.


Plastové díly

Jak jsme již v úvodu nastínil, nejedná se o žádnou novinku, tedy co se týče dílů. Jedná se o stavebnici typu shortrun, což je vidět na kvalitě dílů. Nicméně i přes to vypadají díly velmi pěkně. Určitě bude potřeba protáhnout nestejné rytí a opravit mělké nýty. U takovéto stavebnice určitě nepřekvapí místy i hrubé stopy po dělící rovině forem. Občas jsou vidět i nitkové škrábance, ale postačí je lehce zaleštit. Propadlin jsem si nevšiml. Na vnitřní straně dílů křídel jsou velké stopy po vyhazovácích a bude nutné je odstranit. Co se týče detailnosti, tak vzhledem k použité výrobní technologii nelze očekávat takovou kvalitu jako z dnešní produkce Special Hobby.


Rámeček A
Rámeček B
Rámeček C
Rámeček F

Čiré díly tvoří překryt kokpitu, spodní průhledové okno a světlo v křídle. Návod hovoří o tom, že lze čiré díly rozřezat a otevřít zadní část kokpitu.


Odlévané díly

Odlévané díly jsou velmi pěkné, tedy až na hlavně zadního kulometu, které budu muset v horké vodě narovnat. To co stavebnice nemá z plastových dílů, tak je tvořeno díly resinovými.


Leptané díly

Leptané díly určitě pomohou vylepšit celkový vzhled modelu - z velké části kokpit.


Obtisky

Pochází přímo z produkce Special Hobby. Když jsem poprvé viděl obtisky, aniž bych viděl kamuflážní schémata, tak jsem si říkal, že jsou obtisky poškozeny. Obtisky jsou "poškozeny" záměrně, protože jeden stroj opravdu nesl "vyšisované" znaky. Takže je vše naprosto v pořádku.


Návod

Sešitový návod o velikosti 260x185 mm obsahuje kresby jak model sestavit. Plastové díly nemají číslování a je zapotřebí díly "lovit" v kresbě v návodu. Osobně jsem to udělal tak, že jsem si první list vytrhl, abych se nemusel pořád v návodu vracet. Když si tak projíždím návod, tak bych určitě upozornil na umisťování dílů. Například v kokpitu jsou šipkami udávána místa, kam co nalepit, ale je to spíše orientační, takže je potřeba nad tím trochu bádat.


Kamufláže

Máme na výběr čtyři kamufláže. První dva stroje nesou stejné barevné schéma - pouze se liší v označení. Třetí už nese novější, tříbarevné schéma, včetně nových znaků. Čtvrtá kamufláž je fiktivní a ukazuje, jak by mohl stroj vypadat, kdyby došlo k jejich včasnému dodání.


  1. SB2A-4, VS-30, Florida, USA, 1943
  2. SB2A-4, 16, v.č. 29318, Severní Karolína, USA, 1943
  3. SB2A-4, VS-34, Florida, USA, 1944
  4. SB2A-4, BD-705, Holandská Východní Indie, 1942 - fiktivní stroj


Závěrem

Po takovémto prvním pohledu a vytvořením si prvního názoru můžu za sebe říct, že by stavba nemusela být nikterak špatná, jen bude třeba více práce. Určitě to není stavebnice, která by byla "zbouchaná" za pár večerů, ale odměnou nám bude neokoukaný a zároveň nádherný cvičný stroj. Nedoporučoval bych ji ale začátečníkům.


Jan Starý


Redakce ModelWebu děkuje firmě Special Hobby za poskytnutí vzorku pro recenzi.


Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.