1/72 Z-37A aerial applicator – Eduard

18.11.2020 - 1 281 přečtení

20201116_084318

První z řady doplňků pro práškařského dříče...

Rozmetadlo sypkých hnojiv pro Z-37

Jakub "Kubouš" Jirásek


Úvod

20201116_084318

Název: Z-37A aerial applicator
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/72
Kat.č.: 672248
materiál: resin, plech


Nově vydaná stavebnice Čmeláka vzbudila zasloužený obdiv a není divu, že si pro ní výrobce postupně připravil řadu doplňků, které jednak rozšíří možnosti si svého Čmeláka vylepšit a druhak umožní vybavit ho vším potřebným, co v základní stavebnici chybí. Prvním z těchto doplňků je na Z-37 více používaný typ rozmetadla pro sypká hnojiva.


Odlitky

V jednoduchém uzavíratelném sáčku nalezneme 3 resinové odlitky (celkem 4 díly), planžetu leptů a návod. Resinové díly jsou odlity bez sebemenšího kazu, s ostrými detaily. Jejich odstranění z nálitku zvládne i začínající modelář.


Zástavba není úplně bezúpravová, je potřeba odstranit dosedací plochu na spodku trupu - udělat do trupu díru, kam poté resinové rozmetadlo usadíme.


Lept

Co už však není pro úplné začátečníky, je planžetka leptů obsahující deflektor hnojiva. Ten se skládá z hlavního dílu, který je potřeba mírně naohýbat a dvou vzpěr. Ty jsou v planžetě zastoupeny 4x, máme tak možnost v případě nezdaru chybu napravit.


Osobně bych zkusil zvolit nahrazení těchto vzpěr kouskem příslušně silného drátku či plastových profilů, reálná konstrukce deflektoru je samozřejmě z kulatiny. Kdo by se na instalaci deflektoru necítil, tak nemusí zoufat. Lze najít fotografie Z-37 s tímto rozmetadlem, kde deflektor namontovaný není.


Návod a zástavba

Návod je jako obvykle přehledný a srozumitelný, nicméně měl bych pár výhrad či spíše postřehů k udávanému zbarvení.


Základem je celé rozmetadlo nastříkat barvou oceli či tmavého kovu, pohyblivé části pak chromem. To je v pořádku, nicméně doporučuji se řídit fotografiemi. Na spoustu z nich totiž najdete fakt, že díly náhonů (R2 a R3) jsou žluté, stejně tak může být žlutý i deflektor a vrchní "klobouček" rozmetadla (ten může být i bílý).


V kroku 2 dále návod udává použít kousek drátu na projení dílu R3 s trupem. Zde opět odkážu na fotky, spousta strojů toto zapojené nemá.

Samotná zástavba těla rozmetadla do odvrtaného otvoru byla bezproblémová, odlitek sedí dokonale a pokud to nepřeženete s ubíráním plastu, nemusí se ani lepit.


Menší problém nastal s hlavním náhonem. Ten potřebuje trochu zvětšit otvor pro usazení na rozmetadle, ale co je větší problém, nepodařilo se mi ho propojit s trupem. Rozdíl činí cca 0,5 mm na délku. Zda je to problém pouze mého odlitku či je to všeobecná chyba, ukáží až zkušenosti jiných modelářů.


Závěr

Samotný doplněk bych doporučil spíše pro pokročilejší modeláře, ale jak už jsem zmiňoval výše, lze ho aplikovat i ve zjednodušené variantě bez použití leptů. Ani méně zruční se tak nemusí bát pořídit si ho. V každém případě nové rozmetadlo vzhledu Čmeláka určitě pomůže zase o stupínek výše.


Jakub "Kubouš" Jirásek


Redakce děkuje společnosti Eduard MA za poskynutí vzorku k recenzi.


Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.