1/72 SF-260 – srovnání stavebnic KP a SH

17.11.2020 - 3 268 přečtení

IMG_1025

Porovnání stavebnic Italského éra...

Když dva dělají totéž,
výsledek není stejný.

Jaroslav Supík


Model: SIAI SF-260EA SIAI-Marchetti SF-260M/AM/W
Výrobce: Kovozávody Prostějov Special hobby
Měřítko: 1/72 1/72
Kat. č.: KPM0211 SH72418


Úvodem

Původně jsem náhled, natož srovnáni, pro mě donedávna neznámý stroj neplánoval udělat. Ale člověk míní a někteří kamarádi mění. Takto mám na stole dvě krabičky pro modeláře s nepraktickým bočním otvíráním a přemýšlím, jak budu postupovat...


Náhled je dělán tak, jak to vidím já, s mým názorem můžete či nemusíte souhlasit.


Náhled na obsah KP

Výlisky jsou ve dvou rámečcích, které původně byly jeden celý rámeček. Když při prvním pohledu spatříte rytí, bleskne nám hlavou nejspíše myšlenka, že "Matchbox vstal z mrtvých". Co uvidíte při detailnějším pohledu, poví lépe fotky než slova.

O čirém dílu se dá napsat jen, že je z čiré hmoty a mám pocit, že vyfocené kazy nejsou záležitostí jen mého vzorku.

Návod je tvořen přeloženým listem formátu A4. První strana se zabývá historii, druhá a třetí nástřelem dílů a stavebními kroky a na poslední je schéma umístění popisek.


Kladně hodnotím upozornění na umístění zátěže včetně její hmotnosti. Volba obtisku palubní desky je závislá na našem pátraní, kterou použit, což ovšem komplikuje stavbu pouze z krabičky, pokud si ovšem nebudeme komplikovat život a použijeme tu, co se nám líbí nejvíc.


Pokud pominu taktéž neupřesněné použití závěsníku (odhaduji, že tento návod bude použit ve všech stavebnicích nabízejících stroje s motorem Lycoming O-540), tak nás určitě potěší, že si máme sami vyrobit zalamovací vzpěry hlavního podvozku, aniž by byl uveden nákres či případné rozměry.


Kamuflážní schémata jsou pouze na spodní straně krabice, což lze kvitovat jako dobrý ekologický počin. Nevýhodou je ale pak zbarvení složitějších kamuflážních schémat, což naštěstí není tento případ.

Obtisky na pohled vypadají slušně. Ovšem při bližším ohledáni máte pocit, že středy kokard šilhají, což přeměřením si jen potvrdíte. (Upozorňuji, že náhled na obtisky je v makro-režimu, tedy pouhým okem bez zvětšovacích skel nemáte šanci spatřit vše, co zde na fotkách vidíte.)


Náhled na obsah SH

Díly jsou umístěny ve čtyřech různě velkých rámečcích. Z nich byl pouze rámeček A tvořen ručně a jeho tvůrce nejspíše někam spěchal, protože spodní část trupu na dílu A8 je jasně nedotažená a nedokončená a potřebovala by dodělat a vyladit. Rytí je jemné a to i v místech pohyblivých ploch, ale zde je náprava snadnější.

Čirý díl je krásně čirý bez vad a kazů a je použitelný i bez leštění.

Můj návod je sice vytištěn na běžném papíru jako provizorní řešení pro recenzenty (Protože standardní návody tištěné na křídovém papíře nebyly zrovna k dispozici.), ale nijak se to na kvalitě neprojevilo.


Rozložení je ve standardu firmy, tj. historie, nástřel dílů 13 stavebních kroků, tři kamuflážní schémata a na závěr dvě stránky reklamy.


Stavební kroky jsou přehledné, nechybí upozornění v případě alternativ, kterou použit pro námi zvolené schéma. Sice i v tomto případě si musíme dodělat drobné díly, ale jsou zde uvedeny rozměry a jde hlavně o různé antény, které by stejně nešly v dobré kvalitě vylisovat. V případě umístění kol nemusíme hledat fotky s orientací vnitřních disků. Co se týče zátěže, jsme upozornění také, ale hmotnost si již musíme odhadnout sami.

Obtisky jsou vytištěny bez vad a kazů a tak jediné co nás na nic asi zamrzí, jsou červené popisky na Irských znacích, když měly byt žluté. (Toto si myslím stejně většina lidi ani řešit nebude, dále upozorňuji, že náhled na obtisky je v makro-režimu, tedy pouhým okem bez zvětšovacích skel nemáte šanci spatřit vše, co zde na fotkách vidíte.)


Porovnání na obsah SH a KP

Dále jsem se rozhodl porovnat některé díly společně, aby někdo nemohl tvrdit, že jsem si u jednoho výrobce schválně rozostřil fotoaparát. Díly Special Hobby jsou vždy vlevo a díly Kovozávodu Prostějov napravo.


Musím vypíchnout palubní desky od SH, takto lisovány by neudělaly ostudu ani u renomovanějších výrobců.

Čiré díly jsem se pokusil vyfotit nadvakrát, poprvé se zaostřením na linku, podruhé na jejich vršky.


Pár fotek originálů

Zkusil jsem pohledat na internetu pár detailu, kupodivu, na podvozkovou šachtu jsem našel jen jednu fotku a překvapující je, že vstupy do motorů mají oba výrobci správně.


Závěr

Na obal mírně vede stavebnice KP, ovšem obsahem svůj počáteční náskok velmi výrazně ztrácí hlavně u neostrých, rozplizlých detailu. V hlavních dílech sice SH je lepší, ovšem není to kvalita, na kterou jsme si u jejich posledních shortrunu zvykli, ztrácí hodně na chybějícím přechodu křídlo trup na spodní části a chybějícími detaily v šachtách hlavního podvozku.


Na otázku jak si povedou konkurenti stavebně, se pokusím odpovědět ve stavbě na MF, ovšem jak se znám bude to na dlouho.


Jaroslav Supík


Děkuji kamarádům za poskytnutí vzorku k recenzi a extra tomu co mě do toho uvrtal...


Rubrika Kovozávody Prostějov, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.