1/72 Folland Gnat FR.1 “Finnish Recce Fighter” – Special Hobby

14.11.2020 - 1 282 přečtení

img001

Průzkumná verze Folland Gnata...

Malý, ale šikovný.

Jaroslav Supík


Úvodem

img001

Model: Folland Gnat FR.1 "Finnish Recce Fighter"
Výrobce: Special Hobby
Měřítko: 1/72
Kat. č.: SH 72419


Na Modelwebu vyšly dva náhledy dvou přebalu toho to typu a to od Romana Kresty a Honzy Starého.


Stavebnice v tomto článku je zaměřená přímo na dva Finské průzkumné stroje, a jestli mi něco neuniklo, šlo o jediné stroje v této úpravě, které navíc šly použit i bojově, protože výzbroj v podobě dvou kanonu zůstala zachována.


Stavebnice

Je balená do krabice s bočním nepraktickým otvíráním, na jejíž zadní straně najdeme dva bokorysy dvou markingu, ze kterých můžeme vybírat.


Výlisky

Tři rámečky jsou odstříknuty ze středně šedého plastu bez povrchových kazů a vad. Přestože v návodu u jejich zakreslení jsou použity písmena, ve stavebních krocích toto rozdělení není použito.


Díly 60 a 61 v rámečku označeném A doporučují ztenčit aby nevyčnívaly nad povrch křídla.

Stopy po vyhazovacích u dílu 11, 12, 23 a 24 v rámečku B doporučuji přetmelit a vybrousit i když vidět budou jen v případě, že letoun obrátíte na záda.

Hned na začátku stavby se musíte rozhodnout, zda budete mít překryt otevřen či zavřen a dle toho volit palubní desku. Obě najdete v rámečku C.

Čiré díly značené ve stavebních krocích CP (Clear Part) jsou ve dvou malých rámečcích D a E.


Návod a obtisky

Návod je vytištěn na křídovém papíře. Jeho rozložení odpovídá posledním standardům firmy. Protože vzhledem ke své úspoře času jsem si jej stáhl ze stránek Special hobby, jste ošizení o poslední stránku, kde je nabídka doplňku mimo jiných i právě pro Gnata.

Kamuflážní schémata jsou jen dvě.

  1. Folland Gnat FR.1, GN-112, FL 47, Hämenn lennosto (Hämeské křídlo), Hävittäjälentoivue (bojová peruť) 21, základna Luonetjärvi, 1972.
  2. Folland Gnat Fr.1, GN-113, FL 24, Hämenn lennosto (Hämeské křídlo), Hävittäjälentoivue (bojová peruť) 21, základna Luonetjärvi, 1970.

Obtisky byly vytištěny u Eduarda a jsou z mého pohledu bez chyb a vad.


Závěr

Stavebnici mohu doporučit i méně zkušeným modelářům. Při stavbě bude třeba vyladit lícovaní některých dílů a dorýt pár linek ke krytkám, jinak je stavba pokud se zařídíte dle výše uvedených postřehů bezproblémová.


Na závěr přidávám fotku modelu jednoho herce, který ve filmu moc vidět nebyl, protože na většině záběru se vyskytovali jeho dvoumístní bratříčkové.


Jaroslav Supík


Redakce ModelWebu děkuje firmě Special Hobby za poskytnutí vzorku k recenzi.


Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.