1/48 Malá část doplňků pro B-17G od HKM – Eduard

10.11.2020 - 883 přečtení

10487391_1195939870433668_7433271122255879558_n

Firma Eduard vydala doplňky pro B-17G od HKM v měřítku 1/48...


Brassinové motory a dva fotoleptané sety od Eduardu

Robert Szwarc


Úvodem

Na vydání stavebnice modelu B-17G od firmy HKM, zareagoval Eduard hromadou doplňků. Nejsou to jen leptané kovové díly, ale také odlévané brassinové doplňky. Dostal jsem do ruky tři z nich a tak se na ně dnes podíváme. Po shlédnutí modelu mi je jasné, že jich budu na stavbu potřebovat asi ještě víc. Model je pěkný, ale detaily jsou slabé.


648538 1/48 B-17G engines

Název: B-17G engines
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 648538


Po otevření papírové krabičky nejdeme dva sáčky s brassinovýmí díly, jeden lept, malý aršík obtisků a stavební návod. Samotná stavba motoru nebude vůbec složitá. Jeden motor má šest brassinových dílů na slepení. To půjde rychle, jelikož není třeba lepit jednotlivé válce. Reduktor motoru a devět válců je v jednom kuse. Na každý válec je třeba nalepit dvě vahadla. Ty jsou udělané taktéž z brassinu. Přitom jak vše od Eduardu sedí, to nebude problém, ale to množství 18 kusů na jeden motor a 72 kusů vahadel na všechny motory, to už je hromada práce. Každopádně výsledek bude stát za to.


Jak jde vidět na fotkách, motory ze stavebnice jsou opravdu hodně slabé. Na leptané planžetě jsou převážně rozvody k svíčkám. Osobně je nahradím olověným drátkem. Leptané nejsou špatné, ale drátek je drátek. Z plechu je také obruč kolem celého motoru. Na tu se nasazovaly kryty. Po nabarvení motorů, jakou barvu je potřeba najdete v návodu, nalepíte malé dekály a je hotovo.


481012 1/48 B-17G ammo feed chutes

Název: B-17G ammo feed chutes
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 481012


Tato je zaměřena čistě na vodiče nábojových pásů do kulometů. Dle návodu se dají použit do všech střelišť kromě zadního a horního. Tyhle dvě pozice jsem v návodu nenašel. Při skládání není třeba lepidlo, stačí jen ohnout. V leptu je šablona, kolem které se vodič nábojového pásu ohne do požadovaného tvaru. Pak už jen stačí vodiče nabarvit a přilepit mezi kulomet a zásobník.


491072 1/48 B-17 Wooden floors & ammo boxes

Název: B-17 Wooden floors & ammo boxes
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 491072


Dřevěná sada, tak nějak bych nazval tenhle set. Jelikož v balení jsou dvě planžety a obě jsou potištěné strukturou dřeva. Jedna planžeta je určena pro podlahy letadla. Od podlah v čumáku, přes pilotní prostor až po podlahy, na kterých stály boční střelci. Tady všude můžeme nalepit nádherně ztvárněné podlahy.


Na fotce jsem zachytil díl patřící do čumáku. Detaily dřeva jsou úžasné, dokonce místa pro uchycení židlí jsou opatřené kováním. Znám jen málo lidí, co umí takhle udělat strukturu dřeva pomocí olejových barev. Jelikož mezi ně nepatřím, tak jsem z téhle sady nadšený.


Druhá planžeta obsahuje dřevěné bedny pro náboje. Dřevo je o hodně světlejší než podlahy. Čekal jsem, že bude při ohybu potisk praskat a loupat se, ale není tomu tak. Jednu bednu jsem ohnul a slepil a výsledek vidíte na fotce.


Z téhle sady jsem opravdu nadšený, za mě velká paráda. Sada nejen ušetří čas a práci, ale model oživí a obohatí o krásné detaily.


Na závěr

Jsou to jen tři sady z mnoha, které firma Eduard na tenhle model vydala. Chce si to tedy dobře rozmyslet, které doplňky si modelář vybere a jak dalece chce svůj model posunout dál. Přeji příjemnou stavbu.


Robert Szwarc
SPL Liberec


Redakce Model Webu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.


Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.