Stojánek NoviArt3D

9.11.2020 - 2 501 přečtení

MG_9962

Do redakce dorazil nový stojánek z produkce NoviArt3D

Sedminka, čtvrtka, dvaatřicetina?
Stojánek je ustojí

Jan Starý


Úvod

Pan Jan Kaňov nám do redakce zaslal modelářský stojánek, který sám vyrobil. Tedy ve 3D nakreslil, odladil a tiskne na 3D tiskárně z materiálu PLA.


V případě zájmu se na něj lze obrátit skrze Modelforum.


Co se týče technického zpracování, tak vše vypadá velmi pěkně. Občas se najde nějaká kosmetická vada, ale ta na funkci absolutně nemá vliv. U takového výrobku je spíš důležitá funkčnost.


Sestavení stojánku

Ke stavbě je potřebné i nějaké nářadí, které je součástí balení.

Nejprve došlo k sestavení spodní části. Všechny prvky na sebe navazují jak mají.

V druhém kroku jsem sestavil otočnou část. Základní sada stojánku je dodávána s dlouhými rameny. Lze dokoupit i krátká ramena a také je možnost i jedno rameno vynechat a použít i záslepku, která je pouze estetická.

Za použití středového šroubu se spojí spodní část s otočnou. Zespodu je samojistící matice a podle dotažení lze nastavit tuhost otáčení.

Sloupky mají dva typy patek. Jedna patka nemá červený spodek a druhá ano. Podle otočení sloupku se zvolí typ patky. Je to z toho důvodu, že patky mají jinak posunuté zuby a docílíme tím lepšího použití stupnice. Pokud nám na stupnici nezáleží, je jedno, jakou patku použijeme.

Pro představu velikosti stojánku jsem na něj umístit Spitfire v měřítku 1/72, Viggen stejného měřítka a Bf-109 v měřítku 1/48.


Závěr

Stojánek je velmi všestranný a pan Kaňov k němu prodává i sadu pro dvojplošníky.


Sestavení je velmi jednoduché a trvá opravdu krátkou chvíli.


Mám jedinou výtku. Plochy, na kterých je položen model je plastová a byť má zaoblené hrany, tak může dojít k poškrábání modelu. Určitě bych doporučil tyto plochy vylepšit třeba nalepením gumových pásků.

Jan Starý


Redakce ModelWebu děkuje panu Janu Kaňovi za poskytnutí vzorku k recenzi.


Rubrika Letadla, Nástroje, pomůcky, Představujeme | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.