1/72 Fokker D.VII (OAW) – Eduard

28.10.2020 - 1 279 přečtení

obr

Konečně plná palba...

Fokker D.VII (OAW)

Michal Vyparina


Úvodem

obr

Model: Fokker D:VII (OAW)
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 70131


Již dříve jsme Vám na stránkách MW přinesli recenzi na zkušební výlisky, fittest i velikonoční MAG i limitku MAG stavebnice Fokker D.VII od firmy Eduard v 1/72. Nyní Vám představíme Fokkera D.VIII (OAW) late v řadě Profipack.


Firma Eduard nám připravila příjemný požitek již samotnou krabicí s horním otvíráním. Krabička má klasický design firmy Eduard pro řadu Profipack to znamená oranžový pruh na horní části krabice, kde se dozvíme název stavebnice a produktovou řadu. Pod pruhem na nás kouká krásná kresba Fokkeru D. VII, jenž sestřelil SPAD XII. Boky krabice zdobí bokorysy kamuflážních schémat se základními popiskami.


Plastové šedé díly

Oproti předsériovým výliskům jsou tyto sériové v lepší kvalitě. Výliskům ubyly šupiny, propadliny, vtaženiny. Občas se na nějakém díle objeví drobné blanky, se kterými si poradí skalpel, pilník či nožík. Nic hrozného. Pokrok je vidět na první pohled. Obšírně popisovat, co obsahují jednotlivé rámečky mi přijde jako ono pověstné nošení dříví do lesa. Zde bych čtenáře odkázal na fotky, jež jsou součástí jiných recenzí.


Obtisky

Stavebnice obsahuje dva archy. Jeden je menší, kde máme umístěny výsostné znaky, popisky a veškeré označení, co patří k daným kam. schématům. Druhý arch nabízí lozenge na na křídla a lozengové šití na porty a podobně. Zde je škoda, že Eduardi tisknou jen pokrytí portů v barvě lozengů, když v krabici určené pro BFC jsou lozenge i modré barvy, které se k některým strojům z vybraných kamufláží dle fotek jeví jako lepší volba. Je škoda, že v krabici se nachází markingy jen na pozdní provedení Fokkeru D.VII.


Plechy

V krabičce z doplňků jsou plechy a masky. V malé planžetě naleznete díly do interiéru i exteriéru. Z leptů se mi nejvíce líbí palubní deska s naznačením dřevěného povrchu. Co vypadá jako dobrý nápad je spojení plastového torza kulometů s leptíky. Věřím, že spoustu Vás instalaci provede s perfektním výsledkem. Zbarvení i leptání je u Eduardu ve vysokém standartu. Při podrobnějším zkoumání jsem na pověstný Edí rastr nenarazil. Šťourálové mají tedy smůlu.


Masky

V balení máme dva malé aršíčky, na kterých naleznete masky na kola podvozku na každou variantu, kterou ve zbarveních naleznete.


Návod

Standardní Eduardí návod v angličtině. Pro českou verzi je nutno navštívit web.stránku výrobku u výrobce. V rozstřelu dílů naleznete přesné informace o tom, které díly budete potřebovat. Jen u vrtule je třeba se věnovat více návodu a oddělit tu, kterou potřebujete pro danou kamufláž. Fajn je, že volbu kamufláže můžete nechat na dobu před kompletací křídel a vzpěr. Pokud si projdete návod, zjistíte, že celá kompletace nebude mít žádné větší komplikace. Je třeba si zvolit, zda použijete plastové, kovové díly nebo obtisky. Dle konkrétní situace. Na vše upozorňuje návod.


Konkurence

Tak tady to má Eduard těžké. V měřítku máme dvě firmy, které mají v nabídce slušné stavebnice tohoto typu. Jedná se o firmy MAC a Roden. Obě firmy se vyznačují více přebaly a většinou milovníci 1. sv. války v měřítku 1/72 mají dané modely doma.


Závěr

Model je to krásný s výbornou kvalitou pasování dílů. S ohledem na snadnou kompletaci bych jej zařadil jako ideální model pro první chmelnici do kroužků. . Jsem moc rád, že se model Eduardu povedl a již se těším na další verze, které byly přislíbeny. Model se nebojím doporučit i začínajícím modelářům.


Použil jsem několik fotek ze stránek Eduardu. Moc děkuji za poskytnutí...


Michal Vyparina


Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku k recenzi.


Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.