Modelář říjen 2020

19.10.2020 - 1 096 přečtení

2020_10-00

Vyšlo říjnové číslo časopisu Modelář

Modelář říjen 2020

Petr 'DeSnek' Pastera

Vybíráme z obsahu:

Zlín Z-37 Čmelák "Servus chlapci" (1:72)

2020_10-30_31

Koho by před pár léty napadlo, že nejmodernějšími výrobními technologiemi vznikne stavebnice i takového letadla, jakým je Zlín Z-37 Čmelák. Přes sedm set vyrobených kusů tohoto stroje sice létalo především v Československu a několika zemích RVHP, ale ze světového pohledu to významný typ není.

Eduard se této výzvy nezalekl, a i když by mohl své finanční rezervy vložit do nějakého prodejně úspěšnějšího typu v měřítku 1:72, vyrobil především pro našince stavebnici Čmeláka. A který Čmelák je asi v Čechách nejznámější? No přece ten, ve kterém ve filmu Vesničko má středisková přiletěl náš Štefan. Citace jeho prvních slov po přistání dala i název pro limitovaný přebal dualcombo – „Servus chlapci“.

N1K2-Ja (1:72)

2020_10-38_39

Japonský strednoplošník Kawanishi N1K Shiden (George) bol dlho mimo zorné pole môjho modelárskeho záujmu. Spúšťacím mechanizmom bolo nadšenie pre skupinovú stavbu mojich modelárskych priateľov. Nie je nič lepšie, ako si vybrať na stavbu stavebnicu, ktorú doma nemáte. Po prehliadke stavebníc od výrobcov Tamiya, Hasegawa a Aoshima som zistil, že kit od firmy Aoshima pre moje účely bude vyhovovať najlepšie.

Grunau Baby IIb (1:72) - pilot János Márkus, Maďarsko 1952

2020_10-44_45

„Klídek, pohoda…“ Takový pocit ve mně vyvolává dioráma zhotovená počátkem roku 2014. A přitom to mělo dopadnout úplně jinak. Původní projekt byl totiž připraven s jiným letadlem. Pak jsem se ale dostal ke stavebnici Grunau Baby IIb od firmy AZ Model a původní myšlenku pozměnil. Důvodů pro to bylo více.

Skyhawky nad Malvínami

2020_10-68

V roce 1982 proběhla krátká, ale velmi intenzivní válka mezi Argentinou a Velkou Británii. Předmětem konfliktu bylo nehostinné souostroví v jižním Atlantiku. Britové je nazývali Falklandské, Argentinci Malvínské ostrovy. V prudkých vzdušných bojích, které představovaly velmi důležitou část konfliktu, se na argentinské straně významně angažovaly letouny Douglas A-4 Skyhawk. Nasadilo je jak letectvo (Fuerza Aérea Argentina), tak i velitelství námořního letectva (Comando de la Aviación Naval Argentina). Odvážní piloti v té době již zastarávajících Skyhawků si ve střetnutí s královským námořnictvem vedli poměrně dobře.

Rubrika Časopis Modelář, Knihy/publikace | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.