Modelář září 2020

22.9.2020 - 1 315 přečtení

mod2020_09

Vyšlo zářijové číslo časopisu Modelář

Modelář září 2020

Jan Starý

Vybíráme z obsahu:

Praga V3S POKA 3 (1:35)

1_16_17

Legendu československého automobilového průmyslu snad ani není potřeba představovat a pevně doufám, že ji znají i výrazně mladší kolegové – modeláři. Více než 130 000 vyrobených kusů od roku 1953 snad hovoří za vše. Její služba v armádě měla skončit na začátku nového tisíciletí a nahradit ji měla její nástupkyně Tatra 810, ale můžeme ji stále dodnes vidět, byť už jen ve velmi malých počtech. Ostatně tomuto vozidlu byla věnována i krátká monografie v časopisu Modelář Extra.

Hrdina od Midway (1:72)

1_28_29

Rok 1942 změnil tradiční koncepci vedení námořní války, kdy zásadní roli začaly přebírat letadlové lodě na úkor lodí bitevních. Bez nadsázky se dá říct, že americké námořnictvo dosáhlo v předválečné době ve střemhlavém bombardování téměř dokonalosti a s příchodem bombardéru Douglas Dauntless dostalo do rukou zbraň, díky které mohlo úspěšně vzdorovat japonské agresi v Pacifiku.

Smolensk v Indočíně (1:72)

1_36_37

Tento výrobce je proslulý především mezi dvaasedmdesátkáři svými velmi pěknými odlévanými stavebnicemi a špičkovými doplňky, Chaffee je jeho prvotinou v plastu. Vydal ji ve dvou variantách – první obsahující čistě jen plast a obtisky, druhou v edici Mammoth s odlitky, lepty a soustruženou hlavní.

Když jsem stavebnici Chaffee poprvé otevřel a prohlížel si výlisky, bylo mi jasné, že určitě neskončí v polici s kity, které mám připravené do budoucna, ale že ji budu chtít co nejdříve postavit. A bylo mi také jasné, že se nespokojím se stavbou z krabičky, i když uvnitř bylo v podstatě vše, co jsem si pro stavbu mohl přát.

PZL P.11c

1_68

Druhá světová válka začala 1. září 1939 útokem nacistického Německa na sousední Polsko. Jedním z faktorů, které rozhodly o překvapivě rychlé porážce polské armády, byla také výrazná převaha Luftwaffe ve vzduchu. Proti přívalu německých letadel prakticky od prvních minut bojů vzlétali a bojovali polští stíhači na stíhacích letounech PZL P.11c. I přes naprostou zastaralost svých strojů však dokázali zaznamenat řadu úspěchů.

Rubrika Časopis Modelář, Knihy/publikace | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.