1/48 VERY LONG RANGES: Tales of Iwojima – Eduard

6.8.2020 - 1 478 přečtení

01_resize

Dnes se podíváme na limitovanou edici stavebnici letounu P-51D Mustang zaměřenou na pacifické bojiště...

P-51D Mustang - VERY LONG RANGES: Tales of Iwojima

Oto "Otisaq" Drobík


Pohled do krabice

01_resize

Název: VERY LONG RANGES: Tales of Iwojima 1/48
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 11142


V kartonové krabici s vrchním víkem najdeme výlisky, návod, obrovský arch s obtisky, masky, plažetu barevných leptaných dílů, resinové odlitky a jednu pěknou drobnost - odznak s emblémem 78th Fighter Squadron.


Výlisky jako takové se neliší od předchozích vydání, ale podíváme se, jestli došlo k opravě některých drobných chyb.


Obvykle rámeček A obsahuje poloviny trupu nebo křídla, zde se jedná o čiré díly, které jsou odstříknuté bez chyby. Najdeme zde 3 typy překrytů kabiny (využijeme je jeden), světlomety a zaměřovač. Zde ale vidím první chybu, zaměřovač má dělící rovinu, takže takže i když se obrousí, nebude to nikdy tak čiré. Nechápu, proč průhledná část zaměřovače není odstříknutá zvlášť nebo zde není čirá fólie, jak je to běžné u jiných produktů od Eduardu..

Rámeček B obsahuje křídla, u prvního vydání Mustanga byla příčka mezi pravou a levou šachtou prohnutá nebo i zlomená, zde je v pořádku.

V rámečku D najdeme poloviny trupů. Výlisky jsou pěkné, ale na vrchních krytech motoru chybí rychlošrouby. Je to daň za to, že kryty jsou bohužel vylisované společně s polovinami trupu. Škoda, že nejsou zvlášť, jak je tomu u stavebních letounu Spitfire. Navíc rychlošrouby se dost blbě dodatečně napodobují...

Další rámeček v pořadí je F, ze kterého využijeme jen rakety HVAR, ale bez závěsníků - ty jsou zvlášť jako resinové odlitky.

Rámeček G obsahuje díly podvozku a jiné drobné díly. V předchozích vydání P-51D Mustang od Eduardu se objevovali nedostříknuté výfuky. U mých výlisků to je o něco lepší, ale pořád to není dokonalé.

V rámečku H najdeme díly z kokpitu, vrtule a jiné drobné díly. V mém případě se uvolnila z rámečku jedna vrtule, proto není na fotografii. Všechny jsou odstříknuté ostře a jsou i velmi detailní. Jedinou chybičku jsem našel u kniplu - drobnou propadlinu.

Posledním a nejmenším rámečkem je J, který obsahuje zvětšené přídavné nádrže.

Jak je tomu standardem u stavebnic od Eduardu, i zde najdeme planžetu barevných leptů, které obsahují 2 typy přístrojové desky, pásy a jiné drobné díly, převážně z kokpitu. Stavebnice obsahuje i malinkou planžetu nebarvených leptů, které se použijí jako znázornění zesílení křídla pro rakety HVAR.

V této limitované edici stavebnice najdeme i resinové díly - kola a závěsníky raket HVAR. Kola jsou odlité bez bublin, jsou velmi detailní.

Součástí jsou masky pro kabinu a kola. Je škoda, že firma Eduard nezačala přidávat k modelům oboustranné pásky.

U této limitky firma Eduard opět do stavebnice přidala "něco navíc" - v tomto případně pěkný malý odznak s hadem - emblémem 78th Fighter Squadron.

Najdeme zde velký arch s celkem dvanácti zbarveními, popisky a výsostnými znaky. Obtisky jsou vytištěné na nové tiskárně Eduardu, popisky apod jsou vytištěné ostře, ale u malůvek osobně vidím rastr. Je to daň za technologii, sice obtisky jsou díky tomu hezky stínované, ale z mého pohledu nejsou tak ostré. Takže to je k diskusi, některým modelářům to vadit nebude, některým ano. Proto přidávám množství detailních fotografií.

Ve stavebnici je přiložený anglický návod s odkazem na českou variantu. Pro náhled zde použiji českou variantu kvůli popiskám k jednotlivým kamuflážím. Velice se mi libí dvoustránkový text, který pojednává o historii vzniku, popisu a úspěšnosti dálkových letů Mustangů při doprovodu bombardérů B-29 nad ostrovy Japonska. Jinak je zajímavostí, že v tištěném návodě je článek bez fotografií, v českém návodu na webu firmy Eduard je i s fotografiemi.

Kamufláží je na výběr celkem 12, všechny jsou ve "stříbrné" barvě a většina z nich má výrazné doplňky. Kamufláž B má anglický popis, protože v době psaní této recenze byl na webu firmy Eduard český návod s chybou - chybějící kamuflážní schéma B a 2x se opakující kamufláž L.


Závěr

Téma této limitky je zajímavé a s poutavým příběhem. K stavebnici nemám téměř žádnou výhradu, až na zaměřovač, chybějící rychlošrouby na vrchních krytech motoru.


Líbí se mi drobný doplněk - odznak a také kladně hodnotím výběr zajímavých kamufláží, ze kterých si snad každý vybere. Stavebnice jako taková je už na trhu přes rok a je známo, že stavebně nemá žádné větší zádrhely, ji mohu doporučit všem fanouškům stroje P-51.


Oto "Otisaq" Drobík


Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.


Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.