1/48 The Engine for P-51D Mustang Brassin – Eduard

5.8.2020 - 2 509 přečtení

00

Dlho očakávaného motora na "Mustang-a" sme sa konečne dočkali, a aký teda vlastne je ??

Nový motor na "Mustang-a".

Ľubomír Kerék


Názov: P-51D Engine
Materiál: Rezin, kov
Mierka: 1:48
Kat.číslo: 648555
Určené pre model: Eduard


Úvodom

Po plnom priehrští doplnkov na nového mustanga sme sa dočkali asi poslednej sady, ktorá bola určite "najviac" očakávaná a to nový motor. A ako vyzerá skúsim priblížiť nižšie...


648555 - Motor

Motor je  balený v pevnej štandardnej brassinovej čiernej krabičke ktorá ho dobre chráni. Stavbou nás vedie 10 str. podrobný návod. Motor sa skladá sa z 55 rezinových dielov, ktoré dopĺňa 23 dielov na leptanej planžete.

Rezinové časti sú kvôli ich množstvu a veľkosti podelené do troch sáčkov. Všetky diely sú odliate vo výbornej kvalite z bledo a tmavo šedého rezinu. V prvom najmenšom sáčku je odliatok samotného základného tela motora.

V sáčku číslo dva sa nachádza kompletná kapotáž, samotné lože motora, motorová prepážka, dva druhy výfukov a pár dielov motora.

Sáčok číslo tri obsahuje všetky hrubšie hadice a zvyšné časti motora a motorového priestoru. Pri hadiciach treba opatrne postupovať pri odstraňovaní od naliatkov aby sa nejaká zbytočne nezlomila.

Ako posledná časť sady je leptaná planžeta ktorá obsahuje niekoľko drobných častí a tiahel. Budem sa síce opakovať ale tie diely si to zaslúžia - všetko je odliate v prvotriednej kvalite.

Keďže mi to nedalo tak ešte za "horúca" som odstránil podla návodu plastový predok a aspoň nahrubo zložil časť motora. Motorová prepážka sedí úplne presne a tak isto motorové lože zložené z troch dielov (jeho osadenie ešte na foto nemám na 100% doladené).


Zložil som aspoň hlavnú časť motora a skusmo osadil aaaá... je to paráda a všetko sedí výborne.


Ďalej som nepostupoval, lebo tu už treba postupovať a farbiť podľa podkladov + motoru bude predchádzať brassinový interiér a zbrane. Stavba bude prebiehať čoskoro na ModelFóre.

Jediná drobnosť čo sa mi na motore nepáči je odlievaná kabeláž pod výfukmi. Odstránenie blaniek je veľmi náchylné na poškodenie káblikov a ja ich nahradím drôtikmi.


Aj keď na foto vidno že keď sa osadia výfuky skoro celá zmizne pod nimi a vidno ju len keď moc chceme šikmo odspodu. No ale poznáte to, to že tam je, a ešte k tomu vymenená, je proste pocit na nezaplatenie... :)

Aj keď je motor dostatočne detailný treba ho podľa dokumentácie ešte dovybaviť kabelážou, ktorej nie je málo. Vhodné na to sú olovené drôtiky rôznych priemerov a vhodné publikácie. Na inšpiráciu prikladám foto "pár čerešničiek z mojej záhradky", kde sa dá čerpať.


Záver

Celá sada je spracovaná na špičkovej úrovni a je to skôr model v modeli. Všetkým čo radi otvárajú (aj len príležitostne) ju môžem odporučiť a verím že pri celkovej stavbe má nič nemilé neprekvapí a vo vitríne mi pribudne "Mustang" s parádnym-otvoreným "Packard - Merlin(om)".


Ľubomír Kerék
KPM Albatros Martin


Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard M.A. za vzorek k recenzi.


Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.