1/72 Doplňky pro MiG-21PF – Eduard

26.7.2020 - 1 436 přečtení

eduard_logo

Eduardí tuning pro Eduardí model MiG-21PF v měřítku 1/72.

Doplňkové sady Eduardu pro MiG-21PF od Eduardu 1/72

Jaroslav Hátle


S novou stavebnicí MiGu-21PF v měřítku 1/72 se modeláři mohou mazlit již pár týdnů, ostatně i zde na ModelWebu jsme se s ní seznámili, a nyní si výlisky můžeme vymazlit ještě více.


72699 – MiG-21PF lepty

Sada obsahuje jeden štítek leptaných dílů bez povrchové úpravy. Mezi díly nalezneme usměrňovač plamene přídavného spalování, dva vnitřní segmenty výtokové trysky, hydraulické trubky a hadice na všech podvozkových nohách nebo ramena uchycení krytů předního podvozku.


Z leptů můžeme sestavit i kompletní vnější kryty hlavního podvozku. S dílem vnitřního reliéfu krytů asi bude složitější práce, protože se skládá ze dvou vrstev poměrně tenkého profilu, které je potřeba slepit dohromady a poté přilepit na samotný kryt.


Dalšími detaily můžeme doplnit i spodní stranu odpalovacích ližin pro rakety R-3, RS-2UB i S-24, jakož i výtokovku raket S-24 nebo vrtulky roznětek pum.


Jedním z dílů, doplňující výzbroj, je i zadní kónus raketometů UB-16. Díl přesně stočit a přesně přilepit k tělu raketometu bude skutečná výzva.

Z drobných dílů v sadě nalezneme například antény identifikačního systému, konzole pro upevnění startovacích raket SPRD, či vyjiskřovače statické elektřiny.


672235 - MiG-21PF cockpit

Sada, zabalená do dnes již obvyklé černé krabičky, obsahuje osm odlitků ze šedého polyuretanu, pět desítek barvených leptaných dílů, stavební návod na dvou listech formátu A4 a malý aršík s obtisky.

Je potěšitelné, že sada obsahuje jak díly pro kokpit tyrkysový, tak i pro původní šedý. Při výběru kamuflážních schémat tudíž nejsme ničím limitováni.

Barevný návod je zřetelný a dostatečně popisuje celé samotné sady. Jediným zásahem do plastových dílů je odříznutí vany kokpitu.


672236 – MiG-21PF wheels

Všechna kola jsou odlita v jednom kuse. Sada rovněž obsahuje i masky pro nastříkání kol, vyřezaných ze žluté pásky kabuki.

Resinové díly jsem samozřejmě neopomenul srovnat s původními plastovými díly.

Návod je stručný a přehledný. K úplné dokonalosti návodu bych ještě malinko dopiloval angličtinu.


672239 - MiG-21PF ejection seat

Sada, obsahující vystřelovací sedačku SK-1, sestává z jediného resinového odlitku, planžety s 23 leptanými díly a malého aršíku s obtisky. Sedačka je shodná s tou, která je obsažena v sadě s kokpitem.

Srovnání s plastovým dílem. Překvapil mně rozdíl v proporcích opěrky hlavy.

Barevný návod na jediném listu formátu A5 je opět dostatečně zřetelný.


Závěr

Všechny sady jsou vyrobeny ve standardní, tedy vysoké, kvalitě výrobce, bez viditelných defektů.


Stavebnice MiG-21PF je už sama o sobě hezky detailní, popsané detailní sady ji však pozvedávají na ještě vyšší úroveň.


Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec


Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard M. A. za poskytnutý vzorek k recenzi.


Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.