1/72 HVAR rockets – Eduard

25.7.2020 - 1 529 přečtení

DSC_0756

Doplňkové neřízené střely nejen pro letouny z druhé světové.

HVAR není jen dovolenková destinace

Jakub "Kubouš" Jirásek


Název: HVAR rockets
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/72
Kat.č.: 672238
materiál: resin, plech


Úvod

HVAR (zkratka pro High Velocity Aircraft Rocket, vysokorychlostní letecká raketa), známé také pod přezdívkou "Svatý Mojžíš" (ang. "Holy Moses"), byly americké neřízené rakety ráže 127 mm. Byly vyvinuté během druhé světové války pro letecké útoky na pozemní a námořní cíle, nejčastěji je nosily typy Hellcat, Corsair, Mustang, Thunderbolt či Helldiver. Z dvoumotorových strojů je nosily Ventury, Tigercaty nebo Lightningy.


Byly použity během bojů jak ve II. světové válce tak i v korejské válce. Výroba typu skončila v roce 1955 a jeho nástupcem se v roce 1957 stala raketa Zuni stejné ráže. Zbývající rakety HVAR byly ozbrojenými silami USA používány ještě v počátečním období války ve Vietnamu ve výzbroji typu Douglas A-1 Skyraider.


Tolik ve stručnosti hovoří česká wiki, pro bližší informace je lepší pátrat v té anglické a nebo jednoduše přes strejdu Googla, k nalezení je toho dostatek.


Odlitky

V tuhé uzavíratelné krabičce nalezneme dva uzavíratelné sáčky s odlitky, planžetkou leptů, obtiskový aršík a návod.

Rakety jsou odlity vcelku s jedním jednoduchým nálitkem, jeho odříznutí není nic složitého. Všechny jsou odlity čistě, bez viditelných kazů. U čeho bych se ale pozastavil jsou odlité pásky na těle rakety, na které se následně lepí leptané úchyty. Jsou odlité blízko vedle sebe, což nám dle skutečnosti značně zredukuje typy letounů, pod které se dají podvěsit. V této pozici pásků lze raketu podvěsit na jednoduchý závěs s jednou "patkou", např. u F4U-5, F9F nebo F7F.


Rakety podvěšené např. pod typy P-51, P-47 nebo F6F však byly uchycené na dvou "patkách" a pásky tak byly umístěny ve větším rozpětí od sebe, viz foto. O tomto drobném nedostatku byl výrobce informován, je tedy možné že do budoucna odlitky raket mírně upraví.


Lepty a obtisky

Planžetka leptů obsahuje drobné (opravdu drobné) díly závěsníků raket, lept do trysky a odpalovací kabel. Jejich přilepení na tělo rakety bude vyžadovat trochu cviku a trpělivosti, jsou opravdu drobné. Planžeta obsahuje pár náhradních kousků pro případ ztráty v meziprostoru.


Samotné úchyty pro přilepení k závěsníku letadla doporučuji nalepit tak, aby opravdu odpovídaly skutečnosti. U letounů s dvěma body pro uchycení rakety tedy ignorujte přilepení dílů č.1 do naznačených pásků.

Obtiskový aršík obsahuje sadu drobných popisek, celkem 5 kusů na každou raketu.


Návod

Návod k sestavení a nabarvení raket je stručný a přehledný. Samotné zbarvení raket doporučuji konzultovat s fotografiemi dle použitého typu letounu a období služby.


Závěr

Jednoduchý doplněk, který ale pro plné využití všech detailů bude vyžadovat zručnější ruce.


Jakub "Kubouš" Jirásek


Redakce děkuje společnosti Eduard MA za poskytnutí vzorku k recenzi.


Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.