1/48 Tornado Desert Babe – Eduard Limited edition

6.4.2020 - 2 057 přečtení

01-11136_z1

Povedený čtvrtkový model od Revellu, doplněný leptanými a resinovými díly a obtisky od Eduardu.

Tornádo ze Zálivu

Jaroslav Hátle


Úvod

01-11136_z1

Model: Desert Babe – Tornado GR.1 in the Granby / Desert Storm operation
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/48
Materiál: plast, lepty, resin
Katalogové číslo: 11136


2. srpna 1990 irácká armáda zaútočila na sousední Kuvajt a po krátkém odporu kuvajtské armády jej obsadila. Pro osvobození Kuvajtu byla promptně sestavena rozsáhlá mezinárodní koalice, zahrnující i dřívější nepřátele z nedávno skončené studené války. Součástí koalice byly i ozbrojené síly Velké Británie – pozemní, námořní i letecké. Již 29. srpna 1990 začaly na základny v Saúdské Arábii a Bahrajnu přilétat stíhací bombardéry Tornado GR.1 britského Královského letectva RAF. Po uplynutí marných výzev Iráku, aby se z území Kuvajtu stáhl, spojenecké vzdušné síly 17. ledna 1991 zahájily údery proti cílům v Iráku i v okupovaném Kuvajtu. Mezi útočícími letouny byla i britská Tornada, která měla za cíl především irácké letecké základny a prostředky protivzdušné obrany. Za dobu války britská Tornada provedla na 1600 bojových vzletů, při nichž bylo šest letounů sestřeleno, pět letců zahynulo a dalších sedm bylo zajato.


Účasti britských letounů Tornado GR.1 v této historicky ojedinělé události se věnuje nejnovější limitovaný model od Eduardu. Obsahuje výlisky firmy Revell, obohacené o leptané a resinové díly. Model od Revellu vznikl před šesti lety a stále se jedná o nejlepší stavebnici Tornada v měřítku 1/48.


Stavebnice

Plastová složka stavebnice, obsahuje (pokud jsem dobře počítal) celkem 261 dílů ze světle šedého plastu, rozmístěných do 15 rámečků a jeden čirý rámeček s 24 díly. Celkem 34 díly podle návodu nepoužijeme.


Plastové díly patří k tomu nejlepšímu, co kdy Revell vyrobil, jsou odstříknuty ve výborné kvalitě s čistým povrchem, jemným negativním rytím a bez jakýchkoli otřepů. Na dílech je sice velké množství stop po vyhazovačích, ale všechny jsou umístěny na místech, které nebudou vidět.


Obvykle fotografie rámečků doprovázím komentářem jakou skupinu dílů obsahují. V tomto případě ale jsou díly v rámečcích rozmístěny tak neortodoxně, že mě žádná forma popisu nenapadá. Proto se protentokrát, až na výjimky, komentáře k fotografiím vynechám.


Rámeček A


Rámeček B


Rámeček C


Rámeček D je ve stavebnici obsažen dvakrát.


Rámeček E je ve stavebnici obsažen dvakrát.


Rámeček H je ve stavebnici obsažen dvakrát.


Rámeček J


Rámeček K


Rámeček L; z tohoto rámečku použijeme pouze díly 92 a 93.



Rámeček M


Rámeček P


Rámeček T


Rámeček F je vylisován z čirého plastu. Díly překrytu kabiny by mohly být malinko tenčí, ale i tak je jejich tloušťka stále přiměřená. Při průhledu skrz zaoblené plochy je patrné zkreslení, ale není to nic nepřekousnutelného.


Model bohužel neobsahuje žádnou protizemní výzbroj. Budeme tak muset sáhnout do domácích zásob nebo počkat co nám Eduard nabídne v řadě Brassin. Současně se stavebnicí Eduard vydal rušičku s výmetnicí klamných cílů BOZ-107 a radarovou rušičku Sky Shadow, což ovšem pouze nahrazuje dva podvěsy ze stavebnice. Třetí současně vydanou sadou jsou protiradarové rakety ALARM, které ovšem v Zálivu mohly být použity jen na jednom letadle z nabízených kamuflážních schémat, a sice na Armoured Charmer (varianta C). Na duben má Eduard v plánu laserový značkovač TIALD (ten z nabídky schémat ale také mohl nést jen Armoured Charmer) a laserem naváděné pumy CBU-123. Mezi květnovými novinkami Eduardu potom nalezneme protiletištní kontejnery JP-233. Ještě by to chtělo klasické železné pumy ráže 1000 liber a jejich zdvojené závěsníky, které byly na Tornadech v Zálivu použity bezkonkurenčně nejčastěji.


Resinové díly

Ve dvou samostatných sáčcích, najdeme dvacítku resinových odlitků. Šest odlitků představuje podvozková kola, čtrnáct dílů je určeno pro dvojici vystřelovacích sedaček. Všechny díly jsou odlity naprosto čistě, bez sebemenších kazů, s mnoha hezkými detaily.




Leptané díly a masky

Neodmyslitelnou součástí Eduardích limitek jsou dva štítky leptaných dílů. První štítek s barvenými lepty obsahuje skoro sedm desítek dílů kokpitu, jako palubní desky, boční panely nebo upínací pásy sedačky. Z fotografie leptů to není zřejmé, ale všechny přístroje na palubních deskách jsou "zaskleny" čirým lakem.


Druhý leptaný štítek je bez povrchové úpravy a obsahuje 60 dílů, mezi nimiž jsou například pedály řízení, díly podlahy kokpitu, rámeček zaměřovače, zpětná zrcátka, forsážní kolektory nebo odpalovací ližiny. Lepty doplňuje malá fólie, ze které vystřihneme sklo zaměřovače.


Stříkací masky jsou tradičně vyřezané ze žluté lepenky kabuki a stejně tradičně jsou určené pro vymaskování průhledných dílů překrytu kabiny nebo disků kol.


Návod

Stavební návod má obvyklou podobu sešitu formátu A4 a na sedmnácti stranách nás provede celou stavbou. Na straně 9 návod upozorňuje na nutnost umístit do přídě zátěž, ale bohužel neudává její hmotnost. Na druhou stranu je nutno podotknout, že originální návod Revell nutnost použít závaží neuvádí vůbec. U jednotlivých stavebních kroků je popsáno zbarvení detailů dle vzorníku GSI řady H i řady C a barev Mission Models.


Obtisky

Obtisky jsou tentokrát soustředěny na nezvykle malém aršíku a jsou vytištěny na nové tiskárně Eduardu. Přestože je aršík menší, než je obvyklé, obsahuje všechny potřebné symboly. Obtisky jsou vytištěny přesně a ostře. Pouze u britských znaků (dvojice obtisků číslo 70) mi přijde, že jejich horní okraj je takový nějaký nejistý.


Kamuflážní schémata

Návod nabízí osm schémat zbarvení, pochopitelně všechny letouny prošly ohněm války v Perském zálivu a všechny letouny nesou standardní pískové zbarvení, obohacené o různé barevné malůvky více či méně oblečených žen. Obličeje některých dívek vypadají poněkud nekonfekčně, nicméně přesně odpovídají originálu, stejně jako ostatní prvky markingu a označení. Při porovnání s fotografiemi předloh jsem nenalezl žádnou významnější odchylku.


A. Tornado GR.1 ZA465 "Foxy Killer", No. 16 Squadron RAF, základna Tabuk (Saúdská Arábie), 1991.


B. Tornado GR.1 ZD809 "Awesome Annie", No. 617 Squadron RAF, základna Muharraq (Bahrajn), 1991.


C. Tornado GR.1 ZD739 "Armoured Charmer", No. 9 Squadron RAF, základna Tabuk (Saúdská Arábie), 1991.


D. Tornado GR.1 ZA452 "Gulf Killer", No. 20 Squadron RAF, základna Tabuk (Saúdská Arábie), 1991.


E. Tornado GR.1 ZD719 "Check Six", No. 9 Squadron RAF, základna Dhahran (Saúdská Arábie), 1991.


F. Tornado GR.1 ZD890, No. 9 Squadron RAF, základna Muharraq (Bahrajn), 1991.


G. Tornado GR.1 ZD715 "Luscious Lizzie!", No. 31 Squadron RAF, základna Dhahran (Saúdská Arábie), 1991.


H. Tornado GR.1 ZD892 "Helen", No. 617 Squadron, základna Muharraq (Bahrajn), 1991.


Závěr

Relativně nedávný model krásného "eroplánu" od Revellu, lepty a resiny od Eduardu spolu s výběrem kamuflážních schémat bojem ošlehaných letounů tvoří přímo magnetickou kombinaci. Je však nutno mít na paměti, že model je velmi členitě dělený a tudíž patří do rukou zkušenějších modelářů.


A to ještě není všechno, Eduard na Tornado vydal a ještě bude vydávat další doplňkové sady, se kterými se postupně seznámíme v samostatných článcích.


Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec


Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard M. A. za poskytnutý vzorek k recenzi.


Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.