1/48 – Eikó + doplňky – Eduard

14.2.2020 - 1 570 přečtení

01_resize

Firma Eduard nás zásobuje limitkami letounu Lockheed F-104 už několik let, dnes se podíváme na poslední vydání přebalu od Hasegawy - na japonskou verzi J.

F-104J "Eikó" - 1/48 - Eduard

Oto Drobík

01_resize

Název: Eikó 1/48
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 11130

Pohled do krabice

Představovat výlisky Starfightera od Hasegawy je jako nošení dříví do lesa... ale přesto se na ně podíváme.

Formy musí mít za sebou už opravdu hodně lisovacích procesů, ale na první pohled to na nich není vidět. Rytí je jemné, ale nikde se neztrácí, ale pro některé modeláře může být až moc jemné. Starfightera sem stavěl několikrát, měl sem štěstí, že sem jednou měl výlisky ze začátku produkce z roku 2000, tam to rytí bylo lepší, hlubší. Ale nikde nejsou otřepy, výlisky jsou bez krupice, krásně lesklé, ideální podklad pro kováka.

Rámeček A a B obsahuje půlky trupu a nasávací otvory...

Rámeček D a E jsou spolu, obsahují poloviny trupu a kryty podvozků bez boulí. V návodu v seznamu dílů najdeme i rámeček F - kryty s boulemi (ty se na J nepoužíval)... ale ve stavebnici nejsou.

Dále v krabici najdeme rámeček D + G s výškovkou, křídly atd. Osobně se mi líbí onýtování, i když řada modelářů tvrdí, že by tam neměly být, že nejsou vidět. To je na každém modeláři, jestli je zatmelí nebo ne.

Rámeček K obsahuje vanu kokpitu, hlavní podvozkovou šachtu a trysku. Tryska je na můj vkus poněkud jednoduchá, doporučuji pořídit resinovou. Pokud jde o šachty, ty by zasloužily víc detailů. Boční panely v kokpitu jsou pěkné, členité. Můžeme je nahradit barevnými leptanými díly, které jsou přímo ve stavebnici a nebo použít obtisk.

Dále zde najdeme trysku, která je poměrně zjednodušená, možnost je buď nahrazení resinovou přímo z produkce Eduardu nebo od Airesu, případně si dokoupit Eiko upgrade set - kde jsou i díly do trysky, viz dále.

Následuje rámeček R, T a U. T rámeček vůbec nevyužijeme. V rámečku R najdeme přístrojovou desku, je pěkně plastická. Eduard nám nabízí několik možností - barevný lept nebo obtisk nebo zvlášť prodávanou přístrojovou desku ze série "Look", viz dále.

Posledním rámečkem z šedého plastu je L, kde najdeme přední podvozkovou šachtu a přídavné nádrže.

Čirý rámeček je označený jako N, díly jsou čisté, nevidím žádné škrábance nebo vady. Jen je potřeba u překrytu obrousit spojovací čáru, což pro některé modeláře lehká komplikace.

Dále se podíváme na doplňky, které jsou součástí této limitky. Je zde jedna drobnost, leptaná květina, může se hodit třeba na podstavec pro model. Dále barevnou planžetu s díly, která obsahuje množství dílů, hlavně do kokpitu. Řekl bych, že klasický Eduard standard, někdo vidí rastr, někdo ne. Dalším doplňkem je resinová sedačka, která je pěkně detailní, jen lyžiny jsou mírně ohnuté, ale stačí horká voda. Jsou dva typy podsedáku, ale návod nezmiňuje, při jakém kamuflážním schématu použít kterou... Netuším proč. Chtělo by to zmínit, že podsedáky se používaly různé, například že tento se používal pro stroje vyrobené do roku 19XX, nebo i to, že se měnily a že zde není žádné pravidlo...

Dále zde najdeme masky na kabinu a kola, škoda, že zde najdeme masky i pro vnitřní rámování.

Čekal bych, že konečně někdo opraví viditelnou věc do kokpitu - vývody klimatizace okolo rámování překrytu. Bohužel, opět nic a musí si jej modelář dodělat sám.

Ve stavebnici najdeme obrovský arch s obtisky, vyrobené přímo Eduardem. Soutisk je perfektní, bez chyb, nejmenší detaily jsou čitelné, ostré, včetně japonského "rozsypaného čaje" v popiscích.

Ve stavebnici najdeme 8 (!) kamuflážních schémat. Z mého pohledu, jedna lepší než druhá, z fleku bych si vybral 3, které bych chtěl stavět... Za mě vynikající výběr, tohle se Eduardu povedlo...

Jeden z hlavních benefitů je u této limitky kniha o japonských Starfighterech. Nejdeme zde historii a informace o Starfighterech v Japonsku, fotky všech strojů, které jsou ve výběru kamufláží.

Návod je přehledný, jasný. Jen bych uvítal informace k sedačce, jak jsem se zmiňoval výše.

Vylepšující sada leptaných dílů

Název: Eiko doplňková sada 1/48
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 481002

Společně s modelem firma Eduard vydala menší planžetu leptaných dílů pod názvem "Upgrade set". Planžeta je nebarvená, poměrně malá. Řeší několik věcí - dodává kabely a další drobnosti do přední podvozkové šachty, dále přidává kryt padáku pod motorem, což je pěkný detail, Poslední věc, kterou tato sada "vylepšuje" je tryska. Vylepšení trysky mi připadá zbytečné a málo, to už je lepší si pořídit resinovou, která bude mít pěkně detailní i venkovní lamely.

Přístrojová deska a ocelové pásy

Název: F-104J LööK 1/48
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 644034

Eduard vydal i přístrojovou desku pro F-104J - jedno pro model od Hasegawy/Eduardu, jednu pro nový Kinetic. Takže doporučuji pozorně objednávat, protože v jejich e-shopu mají oba výrobky stejný název, ale jiný kód a jinou poznámku "Pro model:". Podíváme se na tu, která je určená pro model Hasegawa/Eduard.

V balení najdeme resinovou potištěnou přístrojovou desku, která má mírný rastr, asi na úrovni barevných leptů. Doporučuji ji před nalepením přestříkat matnym nebo polomatným lakem a budíky zakápnout lesklým lakem. Bez toho je deska nepřirozeně lesklá. Druhou součástí balení jsou ocelové pásy, které jsou výborné, velmi pěkně natištěné, jsou i vystínované.

Závěr

Limitka jako taková se mi velmi líbí, u nás neobvyklá předloha, zajímavá knížka, špičkový výběr kamufláží, dobře sestavitelný model. Za to palec nahoru. Eduard vydává i "overtrees" kde jsou pouze obtisky, škoda, že nelze koupit zvlášť i obtisky. Hned bych si s radostí postavil další 2 stroje, jen bohužel popisky v japonštině nenahradím.

Pokud jde o upgrade set, za ten palec dolů, tohle by mělo být standardní součást stavebnice - Profipacku nebo limitky. Z obchodního hlediska to určitě smysl má, ale jako modeláře mě to trochu štve, protože mi to přijde jako extra tahání peněz ze zákazníka.

Posledním nově vydaným doplňkem pro tuto stavebnici je přístrojová deska ze série LööK a k tomu ocelové pásy. Jako samostatný doplněk je přístrojová deska a pásy fajn - například pro doplnění "overtrees", pro doplnění limitky Eikó je to zbytečnost, protože už limitka obsahuje přístrojovou desku a pásy, ovšem jako součást klasických leptaných dílů.

Oto "Otisaq" Drobík

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.