1/144 MiG-15bis – Eduard Super 44

24.1.2020 - 1 322 přečtení

_MG_9901

Další model 1/144 v igelitu...

Prťavý Fagot

Jan Starý

Základní informace

_MG_9902

Název: MiG-15bis
Kat. číslo: 4445
Měřítko: 1/144
Výrobce: Eduard

Tato stavebnice je obecně již velmi známá. Nyní Vám představím další přebal tohoto modelu z produkce Eduardu. Ani tento nový obal není v poslední době novinkou. Eduard již pár stavebnic takto zabalil. Několik takto zabalených modelů mám a zatím se mi nestalo, že by byla stavebnice nějakým způsobem poškozena.

Plastové díly

V igelitovém obalu nalezneme dva rámečky s plastovými díly a jeden zvlášť zabalený čirý díl. Díly jsou velmi pěkné, detailní. Rytí se zdá být na všech dílech stejné, rovnoměrné bez vad. Stejně tak nepozoruji žádné propadliny. I na takto malém modelu si Eduard dal záležet na detailech. Místy jsou otřepy, které bude jednoduché odstranit. Přesazení formy? Žádné není. Jen je na některých dílech vidět spoj forem. Ale opět nic, s čím by si nikdo neporadil. Čirý díl je také velmi pěkně zpracovaný, co se týče detailů. Průhled skrz čirý díl není úplně ideální, ale v tomto měřítku to považuji za zanedbatelné.

Masky

I k takovýmto stavebnicím dodává Eduard masky. Je to takový malý bonus, který jistě každý ocení. Fotit to moc význam nemá, viděli byste pouze žlutý obdélník z "kabuki" Kvalitou zpracování to není jiné než jakékoliv masky, které Eduard vyrábí.

Obtisky

Obtisky pochází z výroby Eduardu. S těmito novými obtisky jsem se setkal už ve stavebnici F6F a práce s nimi nebyla úplně ideální. Určitě doporučuji nejprve vyzkoušet aplikovat obtisk, který při stavbě nepoužijeme na nějaký zkušební povrch a vyzkoušet chování těchto obtisků. Obtisky jsou velmi tenké, což je jejich výhoda a zároveň nevýhoda. Co se týče tisku, tak jim není co vytknout. V obtiscích nalezneme i poutací pásy. Doufám, že to začne být standard i u jiných výrobců a nejen u 1/144, ale i u 1/72.

Návod

Formát A5, to je velikost sešitového návodu, který se vejde do sáčku s modelem. Na pár stránkách nalezneme všechny potřebné informace k sestavení modelu. V návodu se nepíše nic o tom, že by se mělo do "čumáku" umístit nějaké závaží. Tuto stavebnici jsem ještě nestavěl, tak netuším, zda tam opravdu být závaží nemusí, nebo je to chyby v návodu. Rozhodně si při stavbě na toto dám pozor, abych pak nezjistil, že model padá "na zadek".

Kamufláže

Výběr kamufláží je multikulturní. Co kamufláž, to jiná národnost. S některými těmito kamuflážemi jsme se setkali v měřítku 1/72 a s některými v měřítku 1/144 stejného výrobce.

  1. MiG-15bis, Mikhail Ivanovich Mikhin, 518th IAP, severní Korea, květen 1953
  2. MiG-15bis, No. 20 Squadron, Egypt, 1960
  3. MiG-15bis, kpt. Oldřich Paldus, 15. slp, letiště Cottbus, DDR, 30.srpna 1957
  4. MiG-15bis, 1315376, ex 64th IAK, Sovětský svaz, polovina 50. let

Jan Starý
SPL-Liberec

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:144, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.