1/48 P-400 plus doplňky Look a výfuky – Eduard

7.12.2019 - 2 134 přečtení

PB250310

Airacobra po osmnácté...

P-400

Lukáš Loučka

Náhled do krabičky

P-39 undergoing maintenance

Název: P-400
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 8092

Pokud jsem dobře počítal, tak Eduard nyní stavebnici P-400/P-39 vydává jako její osmnáctý přebal. První vydání této stavebnice se datuje do roku 2000. Jedná se tedy o starší model, který má ale pořád co nabídnout a na dnešní standardy je pořád vyhovující. Hlavní problém stavebnice osobně vidím v tlusté odtokové hraně křídla, kterou doporučuji zbrousit. Ve stavebnici nenajdeme závaží, které by nám pomohlo model vyvážit „na předek“ a musíme si pomoct sami. Kokpit je při použití leptaných dílů dostatečně detailní, v podvozkových šachtách chybí některé díly a hlavně kabeláž, kterou si doplníme pomocí drátků celkem snadno. Kola podvozku jsou použitelné, ale uvažoval bych o jejich nahrazení resinovým odlitkem. Hlavně kulometů a kanónu si musíme odvrtat. Pro kanón najdeme v leptech díl úsťové brzdy.

Stavebnice je v řadě ProfiPACK, takže obsahuje vše na co jsme u Eduardu zvyklí – mimo plastové díly dostaneme planžetu leptaných dílů, vyřezanou masku na čiré díly, kola a chodníky na křídle, obtisky vytištěné u Eduardu a nezapomínejme na barevný návod na lesklém papíře.

Rámeček A

Poloviny trupu, díly kokpitu

Rámeček B

Křídla, vrtule

Rámeček C

Drobné díly kokpitu, podvozkových šachet a kola podvozku

Čiré díly

Čiré díly

Kovové díly

Leptané díly obsahují hlavně díly pro vylepšení kokpitu, ale poslouží nám také u chladičů a podvozků.

Masky

Masky jsou vyřezané, jak je u Eduardu zvykem, a stačí je sloupnout a nalepit na patřičné místo. Masky sedí bez problémů. Výhodou je také to, že pro okna dveří máme masky i z vnitřní strany.

Obtisky

Obtiskový aršík obsahuje jeden arch pro pět kamuflážních schémat a popisky. Obtisky jsou výroba Eduard.
Arch je vytištěn velice pěkně a popisky jsou čitelné. Žádnou vadu jsem nenašel.

Stavební návod a kamufláže

  1. 80th FS, 8th FG, Port Moresby, Nové Guinea, podzim 1942
  2. 67th FS, Guadalcanal, Šalamounovy ostrovy, listopad 1942
  3. BX163, 80th FS, 8th FG, Port Moresby, Nová Guinea, prosinec 1942
  4. AP356, Lt. Edward J. Kurt, 35th FS, 8th FG, Milne Bay, Nová Guinea, 1942 - 1943
  5. Lt. Eugene A. Wahl, 39t FS, 35th FG, Port Moresby, Nová Guinea, léto 1942

Doplňky

Název: LööK P-400
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 644025

Balení obsahuje palubní desku a poutací pásy. Palubní deska je odlita z černého resinu a ciferníky jednotlivých přístrojů jsou velice jemně potištěny stupnicemi a ukazateli. Budíky jsou také "zaskleny" pravděpodobně lesklým lakem. Kvalita potisku je opravdu výborná, až mě překvapilo, jak jsou jednotlivé budíky ostré. Na rozdíl od leptané palubní desky ze stavebnice není na odlitku patrný rastr a palubní deska je hladká. Také je oproti leptu zachována její plastičnost.

Kvalita odlití je velice dobrá a bez viditelných nedostatků. Pouze v prostoru nad zadní stranou kulometů zůstává tenká blanka, kterou jednoduše odstraníme skalpelem. Ke kulometům dolepíme leptané páky závěrů, ale ještě předtím bych doporučoval kulomety natřít barvou gunmetal.

Přiložené poutací pásy jsou vyrobeny z oceli, takže by se nám měly lépe tvarovat. Oproti pásům ze stavebnice mají detailněji zpracované přezky, ale jinak jsou identické.

Základní cena výrobku je 195 Kč a za tuto cenu dostaneme velice pěknou palubní desku a ocelové pásy. Jelikož Profipack P-400 obsahuje leptanou palubní desku i s poutacími pásy, je na každém modeláři, zda bude investovat 1/3 ceny stavebnice do LööKu nebo si vystačí a leptem ze stavebnice. Větší přínos vidím pro edici Weekend, kterou takto můžeme snadno vylepšit o nejviditelnější detaily kokpitu.

Název: Výfuky P-400
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 648508

Dalším doplňkem pro P-400 jsou resinové výfuky. Jejich výhoda je oproti stavebnicovým výfukům jasná hned na první pohled – výfuky jsou zahloubené a nenajdeme na nich přesazení dělící roviny. Protože měla P-400 oproti pozdějším verzím dvojnásobný počet výfuků, celkem 24, tak tento doplněk doporučuji všem, kteří budou věnovat čas zábavnější činnosti, než odvrtávání a broušení každé jednotlivé výfukové roury.

Základní cena výrobku je 130 Kč, za kterou dostaneme jednoduchý doplněk, který stačí nabarvit, odříznout z nálitku a přilepit.

Hodnocení

Jak jsem uvedl výše, stavebnice je sice starší, ale pořád dobrá. Kvalita plastových dílů je velice dobrá, nenašel jsem žádné otřepy, propadliny ani jiné kazy. Jediné díly kde jsem našel přesazení formy jsou výfuky, které ale můžeme jednoduše vyměnit za resinový doplněk. Podvozkové nohy problém přesazené roviny nemají.

Pokud si budeme chtít postavit P-400 ve čtvrtce, tak nemůžeme sáhnout jinam. P-400 od Hasegawy je v klasických obchodech nyní (10/2019) nesehnatelná a jinou stříkanou stavebnici k dispozici nemáme.

Plusy a mínusy stavebnice

+ Jednoduchá a rychlá sestavitelnost   příliš tlusté odtokové hrany

Kvalitní zpracování                          Horší detaily v podvozkových šachtách 

Atraktivní kamufláže, 5 zbarvení      Chybí závaží i informace o potřebné váze k vyvážení modelu

Lepty a masky 

Obtisky obsahují kompletní popisky

Lukáš Loučka
SPL Liberec

Redakce Model Webu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.