1/48 Doplňky pro H-34 od Gallery Models – Eduard

5.12.2019 - 800 přečtení

01_resize

Reedice leptů pro H-34 od Gallery Models.

Leptané doplňky pro H-34

Oto "Otisaq" Drobík

Sada leptů pro H-34

Název: H-34 1/48
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 491030

V balení najdeme 2 planžety leptaných dílů, menší barevnou a větší nenabarvenou. Na barevné najdeme přístrojovou desku a další panely s ovládači a vylepšení sedaček. Ale sada je BEZ pásů.

Největší význam z nebarvené planžety mají mříže v "nosu" vrtulníků. Gallery Models sice dávaje planžetu svých leptů do stavebnice, ale jak je to u čínských výrobců tradiční, jejich leptané díly jsou tvrdé a špatně se s nimi pracuje. Navíc Eduardí mříže jsou výrazně jemnější a reálnější.

Asi úplně nechápu politiku Eduardu, proč není součást této sady i pásy... Proc pásy na sedačku nejsou součásti této sady? Proč by si někdo koupil třeba jen tuto sadu a ne pásy? Nevím, ale je to snad u všech posledních sad za poslední rok.

Barevný návod nás provede, kam se který díl lepí a co je případně potřeba na modelu upravit.

Název: H-34 upínací pásy OCEL 1/48
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: FE1031

Pásy jsou barevné, ocelové a jsou pouze na sedačky pilotů, sada neobsahuje pásy k sedačkám v nákladovém prostoru. Zde si musíme vystačit s pásy od výrobce, který je také přidává do stavebnice.

Srovnání staré a nové sady

Model vrtulníku H-34 sem rozestavěl už před pár lety, pořídil sem si tehdy k němu také self-adhesive sadu od Eduardu (49662). Takže se mi nabízí dobrá možnost srovnání starší a novější sady.

Povodní sada byla "self-adhesive", obsahovala pásy a neměla zasklené budíky. Nová sada je BEZ pásů, má lehce jiný umělý horizont a budíky jsou zasklené.

Každá sada má jiný odstín interiérové barvy. Která je správná ? Nevím, přijde mi, že ani jedna. Starší přístrojová deska mi připadá s nádechem do zeleno-modra a nová do modra. Z fotek se mi přístrojová deska jeví jako šedá, stejně jak doporučuje výrobce - Gunze C73 nebo H57. Druhá planžeta s díly je úplně stejná.

Závěr

Pokud máte staré lepty na H-34, nové určitě kupovat nemusíte. Pokud nemáte žádné, jsou vhodné, ale ne nezbytné. Co mě v principu štve je výše zmíněné, že ve velké sadě nenajdete pásy a musíte si je koupit zvlášť.

Sada jako taková není uplně nejlevnější, stojí 440,- Kč a k tomu ještě pásy za 145,- Kč, tzn dohromady 585,- Kč. Tohle mi principiálně vadí a budu kritizovat dál, protože mi to přijde jako cílené tahání víc peněz od zákazníka.

Oto "Otisaq" Drobík

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - Doplňky, Vrtulníky - 1:48 | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.