1/48 Fw 190A-5/U3-U8 JABO – EDUARD

29.10.2019 - 2 376 přečtení

DSC_0411

Jabo aneb Fw 190A-5 jako stíhací bombardér...

Fw 190A-5/U3-U8 Jabo

Robert Szwarc

Historie

Od konce června 1942 byly vybaveny 10. (Jabo) / JG 2 a 10. (Jabo) / JG 26 letouny Fw 190A-5 / U3 Jabo (Jagdbomber, stíhací bombardér), které prováděly se značným úspěchem útoky na lodní dopravu v kanálu a přístavní města kolem jihovýchodního pobřeží Anglie. Proti těmto útokům v nízkých výškách a při vysoké rychlosti bylo téměř nemožné se bránit, protože Fw-190 létaly pod efektivním radarovým pokrytím a často byly pryč, než je mohli stíhači RAF zachytit.

Nejúspěšnější z těchto operací stíhacích bombardérů byla provedena 31. října 1942 v Canterbury jako odveta za nálety RAF na Německo. Při největším náletu za denního světla Luftwaffe, od bitvy o Británii, shodilo asi 70 Fw-190 na město 30 bomb, zabilo 32 lidí, zranilo 116 a způsobilo také značné poškození obytných domů a obchodů.

V Anglii byl ztracen pouze jeden Fw 190. Nejúspěšnější stíhací letouny RAF používané k zachycení těchto útoků byly Hawker Typhoon a Spitfire Mk XII s motorem Griffon, které byly dostatečně rychlé na to, aby zachytily Fw-190, zejména v nízkých nadmořských výškách.

  • Fw 190A-5/U-3 - Výzbroj tvořily dva kulomety MG 17 nad motorem a dva kanóny MG 151/20 v křídle. Pod trupem mohly nést pumu SC 500 a v křídelních závěsnících dvě pumy SC 250. I v úpravě Trop s protiprachovými filtry.
  • Fw 190 A-5/U8 - Výzbroj tvořily dva kanóny MG 151/20. Letoun byl vybaven závěsníkem ETC 501 pod trupem a dvěma závěsníky Messerschmitt-Träger pod křídly umožňující podvěšení dvou 300l přídavných palivových nádrží.

(zdroj : Wikipedia)

Úvodem

DSC_0412

Název:Jabo Fw 190A5/U3-U8
Výrobce: Eduard Limited Edition
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 11131

Po otevření krabičky s označením "ProfiPACK" nalezneme dva sáčky rámečků. První obsahuje rámečky A, B, C. Ty jsou určeny pro všechny verze Fw 190A. Druhý obsahuje rámečky R a G, které obsahují trup a křídla. Dále v krabici najdeme jeden sáček s čirým rámečkem N, planžetu kovových dílů a sadu krycích masek na čiré díly a ostruhové kolečko. Obtisky jsou rozděleny do dvou aršíků, oboje tiskl Eduard. Pod označením RP jsou resinové díly. Jako posledním bodem obsahu je stavební návod včetně pěti kamuflážních schémat.

Rámeček A,B,C

Tyhle tři rámečky jsou v každé stavebnici Fw 190 verze A stejné. Po prohlédnutí jsem nenašel žádné propadliny nebo nedolitá místa a jednotlivé díly mají pěkné a ostré detaily.

Rámeček A

Obsahuje vanu kokpitu, vrtule, podvozkové nohy, motor, sedačku pilota, dva prstence motorového krytu a závěsníky.

Rámeček B

V tomto rámečku jsou přídavné nádrže, kryty podvozků, kompletní VOP a kryty trupových zbraní.

Rámeček C

Je plný drobných dílů. Od palubních desek, bočních ovládacích panelů, pedálů, drobotiny do podvozků až po ostruhové kolečko a ještě kolečka hlavního podvozku a výfuky. Tady Eduard pamatuje na ty, co rádi barví interiér štětcem. Jsou tu totiž dva druhy přístrojových desek a bočních panelů. Jedny jsou hladké, pro nalepení kovových dílů, a druhé zase se znázorněnými přístroji pro vybarvení.

Rámeček R

Rámeček s trupem je velmi pěkně a čistě vylisován. Nijak se neliší od trupu klasické Fw 190A-5.

Rámeček G

Křídla jsou posledním rámečkem z šedého plastiku. I tyto důležité části jsou moc pěkné, nýtování povrchu je parádní, tak jako celý model.

Čiré díly, masky

Čiré díly obsahují dva druhy překrytu kabiny, dva čelní štítky, dva zaměřovače a také boční přídavné neprůstřelné sklo, které u stavby ale nepoužijeme. Obsahem aršíku masek jsou masky na čiré díly a ostruhové kolečko. Masky dobře sedí a ušetří hodně času a starosti s maskováním.

Kovové díly

V malé leptané planžetě najdeme hlavně vybavení kokpitu jako jsou pásy, palubní deska, boční panely, nožní pedály a různé páčky. Pro exteriér tu máme antény. V balení najdeme ještě jeden malý plech s třemi kolečky, ty patří na přídavné sání motoru. Tuhle zvláštnost má kamufláž B.

Resinové díly

Díly z resinu, které kromě kamufláži, dělají toto balení hodně zajímavým, se zaměřují na přídavné nádrže na křídlech a dva filtry motoru. Tyto úpravy jsou málo vidět i když jsou, aspoň pro mne, hodně zajímavé.

Jednotlivé díly jsou čistě a ostře odlité a při odstraňování nálitku nevznikne žádný nechtěný problém. Instalace filtrů na základě mých zkušenosti nepřináší žádný problém.

Přídavné nádrže na křídlech jsou novinka a tak jsem odstranil nálitky a nasucho je přidělal na křídlo. V návodu není uvedeno, že se musí odstranit malá boule na křídle. Frézou jsem ji odstranil a přiložil závěsník Messerschmitt-Träge a na něj položil nádrž. Mezi nádrží a závěsníkem vznikla malá spára, ale podle fotky co jsem našel, to tak má být.

Obtisky

Obtiskový aršík obsahuje dva aršíky pro pět kamuflážních schémat. Obtisky jsou výroba Eduard. První obsahuje kompletní označení pro všechny stroje, druhý aršík obsahuje popisky.

Aršíky jsou vytištěny velice pěkně a popisky jsou čitelné. Žádnou vadu jsem nenašel.

Stavební návod a kamufláže

Stavební návod je na křídovém papíru. V úvodu najdeme krátkou historii typu stroje. Dál už nás návod provází krok za krokem celou stavbou a jak je již u Eduardů tradicí, je velice přehledný. Tentokrát máme popisky a historii typu pouze v angličtině.

Pro přečtení v češtině je potřeba navštívit stránky Eduard a návod si stáhnout nebo jen prostudovat.

Kamuflážních schémat máme celkem pět, jedna pěknější než druhá. Osobně váhám nad A nebo B...

  1. Fw 190A-5/U8, W. Nr. 152596, Uffz. Werner Öhne, 1./SKG 10, Poix, Francie, červen 1943
  2. Fw 190A-5/U3, W. Nr. 0150 1437, Ofw. Johannsen, 7./SchG. 2, Catania, Sicílie, červenec 1943
  3. Fw 190A-5/U3, 1./SchG. 1, Orel, Sovětský svaz, červenec 1943
  4. Fw 190A-5/U8, W.Nr. 51353, Oblt. Kurt Hevler, Stab IV./SKG 10, Cognac, Francie, červen 1943
  5. Fw 190A-5/U3, W. Nr. 0150 1339, 9./SKG10, Gela – Ponte Olivo, Sicílie, červenec 1943
  6. Závěr

    Pět krásných kamufláží málo viděné modifikace je i při velkém množství vydaných Fw 190 důvodem si tento kousek také pořídit. Model se staví velmi dobře a komu je krabička málo, muže ještě model obohatit spousty doplňků jako jsou třeba klapky nebo motor od stejného výrobce.

    Robert Szwarc
    SPL Liberec

    Redakce Model Webu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

    Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

    Komentáře

    Napsat odpověď.

    Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.