1/32 Legion Condor – Limited edition – Eduard

7.10.2019 - 1 621 přečtení

8867_15_173-109-tactics1

Firma Eduard vydala v limitované edici stavebnici letounu Messerschmitt Bf-109E-1 nebo Bf-109E-3 z období Španělské občanské války ve velkém měřítku...

Messerschmitty na Španělském nebi

Jiří Novis Novák

Úvodem

Šéfkonstuktér Willi Mesesrschmitt neměl žádné dřívější zkušenosti s konstrukcí letadel. Přesto v novém letadle byly použity téměř všechny dostupné novinky. Byl to štíhlý dolnoplošník se zatahovacím podvozkem a uzavřenou kabinou pilota.

Legie Condor či Legie Kondor (německy Legion Condor) byla jednotka německého válečného letectva a armády, která od července 1936 do března 1939 bojovala na straně frankistů ve španělské občanské válce.

Stavebnice

8867_15_173-109-tactics1

Model:Bf 109E Legion Condor"
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/32
Kat. č.: 11105

Je balena do charakteristické krabice. Ke koupi nás láká krásnou kresbou letícího Bf 109 nad mapou Španělska.

Výlisky

Protože na tuto stavebnici již na ModelWebu vyšlo několik náhledů, vezmu popis rámečků jen stručně.

Sedm rámečků je odstříknuto ze světle šedého plastu s cca 164 díly. Rytí je provedeno negativními linkami dostatečně hlubokými, aby udržely wash bez nutnosti protáhnutí rydlem. Jeden rámeček je z čirého plastu. Další součástí stavebnice jsou dvě planžety leptů z nichž jedna je barevná, obtisky a odlévaná kola ze sady Brassin.

Součást rámečku A jsou díly obou polovin trupu, horní kryt motoru chladič oleje a přídavnou nádrž se závěsníkem.

Rámečky B a C nesou díly křídel, kdy v rámečku B jsou díly pro verzi E-1 a v rámečku C díly pro verzi E-3. Tyto díly jsou stejně jako díly opatřeny rytím a nýtováním.


V rámečku D máme umístěny veškeré pohyblivé ovládací plochy jako jsou křidélka, výškové kormidla, směrové kormidlo, stabilizační plochy, sloty a vztlakové klapky. Dále jsou zde díly vrtule a na jejíž listech jsem našel malé propadlinky a základní části kabiny jako sedačka a podlaha se zadní přepážkou.

Rámeček E obsahuje části podvozkových šachet, tunelové chladiče, lišty pro osazení výfuků při zakrytovaném motoru, opěrky za hlavu pilota, vzpěry stabilizátorů, palubní desky z nichž jedna je určena pro nanesení leptů a druhá buď pro nanesení obtisků, nebo pro zručnější její vymalování.

Obsahenm rámečku F jsou bočnice pilotního prostoru, ovládací prvky, podvozkové nohy, hlavně zbraní, které mají naznačené zahloubení, disky kol podvozku, pneumatiky kol.

Dalším rámečkem, je rámeček E. Ten obsahuje díly sestavy motoru, jeho lože, výfuky samotné, protipožární přepážku, lafety zbraní nad motorovou část a zásobníky munice. Dále jsou zde kulomety jako celek pro model s odkrytovaným motorem u kterých je potřeba odvrtat ústí hlavní.

Čiré díly

Jsou čistě vylisované a bez náznaku zkreslování.

Návod a obtisky

Návod je takový na jaky jsme si již od tohoto výrobce zvykli. Takže jen pro neznalé shrnu - nástřel dílu + odkazy na barvy značky Gunze - devět stran stavebního postupu a poslední tři strany jsou věnovány markingům.

  1. Camo. A Bf 109E-1 Oblt. Hans Schmoller-Haldy
  2. Camo. B Bf109E-1 Oblt.Siebelt Reents.
  3. Camo.C Bf 109E-3 Katalánský front.
  4. Camo.C Bf 109E-3 Uffz. Herbert Schob.
  5. Camo.C Bf 109E-3 Lt. Werner Ursinius.
  6. Obtisky pocházejí z dílen Cartografu a v podstatě se jim nedá nic vytknout.

    Brassin díly

    Ve stavebnici máme obsaženy odlévaná podvozková kola s ostruhu kolem ostruhy. Díly jsem čistě odlity bez kazů.

    Leptané díly

    Jak jsem zmínil, stavebnice obsahuje dvě planžety s lepty. Jedna obsahuje díly pro chladiče, táhla směrového kormidla, jistící lanko odklopného překrytu kabiny. Druhá planžeta obsahuje díly palubní desky, jež má naznačené zasklení přístrojů, poutací pásy a pár ovládacích prvků do kabiny.

    Závěr

    Hezká stavebnice tohoto typu, který se v počátcích druhé světové války stal hlavním stíhacím letounem Luftwaffe. Dle mě by stavbu měli zvládnout i mírně pokročili modeláři.

    Jiří "Novis" Novák

    Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku k recenzi.

    Rubrika Eduard, Letadla - 1:32, Letadla - Náhledy do krabiček | 1 komentář

    Komentáře

    1 odpověď k článku “1/32 Legion Condor – Limited edition – Eduard”

    1. Michal Sourek napsal:

      Obtiskum se da vytknout jedna vec, a to velikost kridelnich znaku c.10, ktere jsou jaksi podmerecne. Eda to zachytil a dava do krabic erratu. Pokud ma nekdo krabici bez erraty, napiste si na department@eduard.cz

      M.

    Napsat odpověď.

    Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.