1/72 Jokosuka MXY-7 Ohka model 22 + doplňky – Brengun – STAVBA

5.8.2019 - 1 337 přečtení

Bez názvudd

Stavba malého sebevražedného letounku z produkce brněnské firmy Brengun.

To má pár dílů, to bude hned... podruhé??

Jakub "Kubouš" Jirásek

Název: Yokosuka OHKA MXY-7 model 22
Výrobce: Brengun
Měřítko: 1/72
Kat.č.: BRP72034
materiál: plast, resin)

Úvod

Stavebnici poslední verze tohoto letounku, která naštěstí (pro posádky i cíle) nebyla dotažena do operačního nasazení jsme si představili zde. Nyní tedy pár slov o tom, jak se tento model včetně dostupných doplňků staví.

Stavba

Tradičně byla stavba zahájena slepením kokpitu. Ten originální ze stavebnice není příliš detailní, proto už zde přišly na řadu plechy ze sady BRL72166. Ty nabídly mnohem detailnější nožní řízení, sedačku včetně pásů, přístrojovkou desku a menší přístrojovou skříňku do levé půlky trupu. Z původního kokpitu se tak použila pouze podlaha a knipl. Deska z leptu by se měla plně zaměnit za tu plastovou, já mám ale raději jistotu pevnějšího spoje. Proto jsem z plastové desky obrousil reliéfy budíků a na ní nalepil plechovou náhradu. Kokpit je doporučeno nabarvit tmavě šedou barvou, já měl zrovna po ruce zesvětlenou tamiyu XF24. Po zalepení kokpitu, turbíny a leptaného žebrování sacích otvorů byl trup připraven k uzavření. Do čumáku ještě přibyla menší doporučená zátěž.

Po slepení trupu jsem se věnoval prohloubení paneláže a přetmelení spoje trupu. Následně jsem dolepil poslední interiérové plechy a lepty přeplátování trupu. Zadní přepážka kokpitu (či pancéřová deska?) v tomto případě skvěle posloužila k zakrytí ošklivé škvíry mezi polovinami trupu. K takto odladěnému trupu jsem přilepil nejdříve kabinku a následně ocasní plochy. Kabinka byla vzadu trochu užší, ale po zbroušení hrbu za kabinou nebylo potřeba tmelení. U ocasních ploch bylo mírné tmelení pouze u spoje VOP/trup. Přilepení SOP bylo bez problémů, je jen potřeba trochu ztenčit usazovací kolíky, jinak opět bez tmelu.

Kabinku jsem zamaskoval pomocí masek BRL72165. Sedí slušně a jelikož má překryt rámování poměrně mělké, velice usnadní práci než kdybychom maskoval kabinku svépomocí. Bohužel na vršku překrytu se jim později moc nechtělo přilehnout a odchlipovaly se. Napojení křídel na trup nebylo zrovna ideální, tentokrát opět přišel na řadu tmel. Hrubou stavbu jsem zakončil přilepením venturiho trubice a výfuků startéru.

Barvení

Barvení jsem zahájil trochu netradičně ještě před celkovým nastříkáním surfaceru. Nejprve jsem černou barvou nabarvil výtokovou trysku a následně zamaskoval. Teprve nyní jsem byl trochu jistější a přilepil další exteriérové lepty, a sice vyvážení na VOP a SOP. Po celkovém surfu a vychytání drobností na povrchu následoval preshading. Celý letounek pak dostal šedé zbarvení, odstín tamiya XF12 J.N. Grey. Byť návod udává černé pouze trysku a výfuky startéru, dle fotky muzejního kusu jsem černou udělal i venturiho trubici. Dřevěné podstavce, na kterých má letoun stát, jsem nabarvil dřevem od agamy a zašmrdlal černou olejovkou. Po zalakování sidoluxem byl model připraven na obtisky.

Obtisky a finiš

Obtisky ze stavebnice příjemně reagovaly na obtiskové vodičky. Červené pruhy přes trup mi ale vyšly trochu kratší. Naštěstí jsou na aršíku dva další kratší proužky (určené pro stavbu Model 11), takže je možné použít je jako rezervu. V návodu na zadní straně krabice je pouze levý bokorys a žádná zmínka o aplikaci popisek na pravou stranu letounu. Prostou dedukcí dle počtu obtisků v aršíku se počítá se symetrickou aplikací. Nicméně drobné upozornění by v návodu neškodilo.

Obtisky jsem opět zalakoval sidoluxem. Do spár jsem napustil trochu tmavě šedé olejovky a bylo téměř hotovo. Zbývalo dolepení leptaných zaměřovačů. Pouze prostřední z nich se mi podařilo znehodnotit, tak jsem jej nakonec nahradil tenkým drátkem. Výtěžnost leptů se mi podařila cca na 90 %, což na mé olšové ruce není špatný výsledek. Po sundání masek byla práce dokončena.

Závěr

Model je klasický short-run a neskrývá žádné záludnosti. Tedy při stavbě se sice tmelu nevyhnete, ale suma sumárům i vzhledem k počtu dílů stavba příjemně uteče, a to i při použití leptaných doplňků, které model na detailech značně oživí. Pro modeláře se zaměřením na japonské letectvo 2. sv. války nebo stavitele nevšedních typů je to určitě dobrý přírůstek do sbírky.

Jakub "Kubouš" Jirásek

Redakce Modelwebu děkuje společnosti Brengun za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Brengun, Letadla - 1:72, Letadla - Stavební recenze | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.