1/48 Fw 190A-8/R2 – EDUARD

16.7.2019 - 2 258 přečtení

DSC_0114

Další kousek do sbírky fokoušu je v prodeji

Fw 190A8/R2

Robert Szwarc

DSC_0116

Název: Fw 190A8/R2
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 82145

Historie

O historii a důvodu vzniku verze R2 se můžete dočíst v Eduardím Infu červenec 2010.

Úvodem

Po otevření krabičky s označením "ProfiPACK" nalezneme dva sáčky rámečků. První obsahuje rámečky A, B, C. Ty jsou určeny pro všechny verze Fw 190 A. Druhý obsahuje rámečky T a L, které obsahují trup a křídla. Dále v krabici najdeme jeden sáček s čirým rámečkem, planžetu kovových dílů a sadu krycích masek na čiré díly. Obtisky jsou rozděleny do dvou aršíků, oboje tiskl Eduard. Jako posledním bodem obsahu je stavební návod včetně pěti kamuflážních schémat.

Rámeček A

Tak jak jsme zvyklí u Fw-190, tak i u tohoto modelu, jsou všechny rámečky čisté bez nálitků nebo škrábanců a propadliny jsem taky žádné nenašel. Rámeček A obsahuje vanu kokpitu, vrtule, podvozkové nohy, motor, sedačku pilota, dva prstence motorového krytu a závěsníky.

Rámeček B

V tomto rámečku jsou přídavné nádrže, kryty podvozků, kompletní VOP a kryty trupových zbraní.

Rámeček C

Rámeček C je plný drobných dílů. Od palubních desek, bočních ovládacích panelů, pedálů, drobotiny do podvozků až po ostruhové kolečko a ještě kolečka hlavního podvozku a výfuky. Tady Eduard pamatuje na ty, co rádi barví interiér štětcem. Jsou tu totiž dva druhy přístrojových desek a bočních panelů. Jedny jsou hladké, pro nalepení kovových dílů a druhé zase se znázorněnými přístroji pro vybarvení.

Rámeček T

Rámeček s trupem je velmi pěkně a čistě vylisován. Tenhle trup se liší od ostatních přídavným pancířem na boku trupu, který má chránit pilota před střelbou z věží bombardérů.

Rámeček L

Křídla jsou posledním rámečkem z šedého plastiku. I tyto důležité části jsou moc pěkné, nýtování povrchu je parádní, tak jako celý model.

Čiré díly

Čiré díly obsahují dva druhy překrytu kabiny, dva čelní štítky a dva zaměřovače. Boční přídavné neprůstřelné sklo použijeme u dvou kamuflážní schémat.

Kovové díly

V malé leptané planžetě najdeme hlavně vybavení kokpitu jako jsou pásy, palubní deska, boční panely, nožní pedály a různé páčky. Pro exteriér tu máme antény.

Masky

Masky nám pomůžou zakrýt čiré díly kabiny a ostruhové kolo. Kola hlavního podvozku není nutné maskovat, protože jsou vylisovány zvlášť kola a disky.

Obtisky

Obtiskový aršík obsahuje dva aršíky pro pět kamuflážních schémat. Obtisky jsou výroba Eduard. První obsahuje kompletní označení pro všechny stroje, druhý aršík obsahuje popisky.

Aršíky jsou vytištěny velice pěkně a popisky jsou čitelné. Žádnou vadu jsem nenašel.

Stavební návod a kamufláže

Stavební návod je na křídovém papíru. V úvodu najdeme krátkou historii typu stroje. Dál už nás návod provází krok za krokem celou stavbou a jak je již u Eduardů tradicí, je velice přehledný. Tentokrát máme popisky a historii typu pouze v angličtině. Pro přečtení v češtině je potřeba navštívit stránky Eduard a návod si stáhnout nebo jen prostudovat.

Kamuflážních schémat máme celkem pět, jedna pěknější než druhá. Takže se těžko rozhodnout pro kterou :)

  1. AW. Nr. 680747, Oblt. Hans Weik, 10.(Sturm)/JG 3, Memmingen, Německo, červen 1944
  2. BW. Nr. ,Hptm. Gerhard Schröder, II.(Sturm)/JG 4, Welzow, Německo, září 1944
  3. CFw. Adalbert Koch, 6./JG 300, Löbnitz, Německo, podzim 1944
  4. DLt. Karl Spenst, 8./JG 300, Germany, Löbnitz, Německo, leden 1945
  5. E W. Nr. 682989, 5./JG301, Německo, květen 1945

Závěr

Je to další krásný model, který se staví jednoduše a perfektně sedí. Stavba nebude dělat problém i začínajícím modelářům. Kdo by si chtěl letoun vylepšit, má možnost dokoupit spoustu doplňků přímo od firmy Eduard.

Nezbývá mi nic jiného než popřát všem příjemnou stavbu...

Robert Szwarc
SPL Liberec

Redakce Model Webu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.