1/48 Mirage III C – Eduard

28.5.2019 - 1 793 přečtení

_uvod_resize

V roce 2004, tzn už před 15ti lety uvedla firma Eduard na trh model letounu Mirage III v měřítku 1/48. V průběhu let bylo vydáno několik přebalů, ale poslední varianta "Profipack" byla vydána naposledy v roce 2010. Takže po dlouhých letech tu mámě opět nové vydání letounu Mirage III v Profipacku...

Mirage III C 1/48

Oto Drobík

Název: Mirage III C 1/48
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 8103

Pohled do krabice

Hned ze začátku bych rád uvedl, že i když má stavebnice 15 let, jsem vyjímka a nikdy sem tento model neviděl v krabici a nikdy sem jej nestavěl.

V krabici, která má stejný design jako ostatní modely od Eduardu z posledních let, najdeme návod, 8 šedých rámečků, 1 čirý rámeček, planžetu barevných leptaných dílů, dvoje velké masky - pro kabinu a šablonu pro nástřik jedné z kamufláží a arch s obtisky.

V rámečku A najdeme pouze pravou a levou polovinu trupu. Rytí je perfektní, sice je lehce hrubší a není tak jemné, jako u novějších modelu z produkce Eduardu, ale to nevidím jako chybu. Mnoho modelářů, včetně mě, má raději hrubší rytí, které se neztratí po lehkém obroušení.

Rámeček B obsahuje křídla, spodní a vrchní část. Platí to samé, o rámečku s trupem, tzn. pěkné výlisky s dobrým rytím, bez propadlin a jiných kazů.

Rámeček C obsahuje drobné díly od různých antén, přes podvozkové šachty až po prstenec přídavného spalování. I drobné díly jsou bez jakýchkoliv kazů, dělicí roviny jsou minimální.

Rámeček D obsahuje díly do kokpitu, přesněji boční rám. Dále kola, pneumatiky a neřízené rakety. Vadu, přesněji nedostříknuté propadliny, jsem našel pouze na raketách, co jsou nalisované i s pylony, ale návod nepředpokládá jejích použití.

Menší rámeček E obsahuje sací otvory, trysku, přídavné nádrže a vanu kokpitu. Tady je už vidět, že se jedná o 15 let starý model. Vnitřek trysky je hodně zjednodušený. Vana kokpitu je vylisovaná v jednom kuse. Líbí se mi, že Eduard začal nabízet možnost si vybrat - jestli chceme použít boční panely a přístrojovou desku z plastu a dát přes ní obtisk a nebo použít barevný leptaný díl.

Rámeček G obsahuje podvozkové nohy, žebřík a raketnice.

Rámeček H obsahuje menší přídavné nádrže a rakety Mantra.

Čirý rámeček I je vylisovaný bez kazů, kryt kabiny je naprosto průhledný.

Stavebnice obsahuje i planžetu barevných leptů, které jsou s minimálním rastrem.

Tentokrát jsou ve stavebnici 2 archy s maskami. První arch klasicky obsahuje masky pro kabinu a pro kola. Druhý arch obsahuje masky pro chodníčky a vymaskování červených sacích otvorů a bílých znaků o obtiskové varianty B. Považuji to za výborný doplněk, ulehčí to práci při maskování.

Obtisky jsou vytištěné u italského Cartografu. soutisk je perfektní, včetně drobných detailů.

Návod je v angličtině s odkazem ke stažení v češtině. Pro náhled návodu sem použil českou variantu. Návod je přehledný, na první pohled nevidím žádné chyby.

Kamufláží je na výběr celkem z 5ti variant. 3x Francie, 1x Izrael a 1x Jihoafrická republika.

Závěr

Celkově hodnotím stavebnici velmi pozitivně a je fajn, že firma Eduard znovu vydala stavebnici oblíbeného letounu Mirage III.

Je vidět, že Eduard uměl produkovat kvalitní modely už před lety a i když stavebnice byla vydána v několika přebalech, na výliscích to není vidět. U jiných výrobců, kteří roky lisují stejný model (například Hasegawa), tak je časem vidět, že už jsou výlisky ze starších forem - ztrácející se rytí. To tady nikde není, takže i z tohoto důvodu mohu stavebnici jen doporučit.

Stavbu budu prezentovat na www.modelforum.cz.

Oto "Otisaq" Drobík

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/48 Mirage III C – Eduard”

  1. Petr Martinek napsal:

    Obsahově není co vytknout. Připomínky mám stran češtiny:
    - "před 15ti lety" - Nikdy, ale opravdu nikdy se číslovky neskloňují. Prostě před 15 lety.
    - "rakety Mantra" - to bude nejspíš roztomilý překlep :)
    - "sem použil" - osobní zájmeno, takže "jsem"
    - "5ti variant" - viz výše

    Neberte ten výčet prosím jako rejpání v nesmyslech, článek se mi líbí a aspoň máte zpětnou vazbu, že to někdo přečetl pozorně od začátku do konce.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.