1/48 Doplňky pro Heinkel He 111H-16 (ICM) – Eduard

3.4.2019 - 1 112 přečtení

DSC_0001

Nálož železa od Eduardu na Heinkla 111H-16 od ICM 1/48

Plechy pro He 111H-16

Text: Lukáš Loučka

Foto: Robert Szwarc

Doplňky pro Heinkel He 111H-16 ICM 1/48 od EDUARDU

Před koncem minulého roku ICM navázala na povedenou stavebnici Heinkelu He 111H-6 pozdější verzí H-16, která se mimo jiné lišila lepší obrannou výzbrojí, jiným radiovým a navigačním vybavením a upravenou prosklenou přídí. ICM bohužel rozdíly moc neřešila a vydala opět verzi H-6, pouze s nejviditelnějšími úpravami. Nyní se podíváme na to, jak se k vylepšení postavil Eduard.

Než se mi do ruky dostaly tyto sady, pochyboval jsem, že se Eduard pustí do úprav, které stavebnice potřebuje. O to příjemněji jsem byl překvapen, že Eduard nezklamal a co se dalo, se snažil napravit. Podíváme se na jednotlivé sady.

Interiér

Název: He 111 H-16 interiér přídě
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.:49962

Sada obsahuje dvě planžety leptů, jednu barvenou a druhou nebarevnou. Sada velice detailně doplňuje vybavení kokpitu. Obsahuje hlavně podélný panel s ukazateli stavu paliva nad hlavou pilota a pumový zaměřovač, které stavebnice neobsahuje. Dále se zde potom nachází díly pro kanón MG FF, detailní konzole ovládání motorů, pedály nožního řízení a další. Zastavím se u palubní desky, kterou ICM převzalo z verze H-6, ve které byla nad hlavou pilota. Eduard ji v této sadě správně nahrazuje dělenou palubní deskou pro H-16, kde byly navigační přístroje umístěné na rámu prosklení za kniplem a přístroje informující o stavu motorů byly přesunuty na pravou stranu kokpitu.

Radiostanice

Název: He 111H-16 radiostanice
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.:49963

Ač se sada jmenuje "Radiostanice" obsahuje celý interiér zadní sekce. Lepty jsou opět na dvou planžetách. Tuto partii ICM kompletně převzalo z verze H-6 a pro verzi H-16 se bez ní neobejdeme. V sadě najdeme novou sklápěcí sedačku hřbetního střelce, zásobníky munice pro kulomety MG 131 a MG 81, schránky na vystřelené nábojnice, pancéřové pláty chránící bočního střelce, správné radiové vybavení a anténu směrového radiozaměřovače Peil G6 a pár dalších drobností.

U této sady mě mrzí, že se na ni nevlezly nábojové pásy, a proto si budeme muset pomoci jinde.

Upínací pásy

Název: He 111H-16 upínací pásy OCEL
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.:FE 963

Sada obsahuje výborné ocelové upínací pásy na všechny pozice. Je ale třeba vzít na vědomí, že tato sada je navržena pro použití spolu se sadou 49 963 "Radiostanice", která obsahuje správnou sedačku střelce.

Exteriér

Název: He 111H-16 exteriér
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 48985

Tato sada obsahuje hlavně díly pro vylepšení podvozkových šachet, hlavních podvozkových nohou a chladičů. Díly pro vylepšení podvozkových šachet jsou detailnější, více propracované a nahrazují některé chybějící díly. Drobné rýpnutí si neodpustím směrem k leptaným „hadičkám“, které doplňují hlavní podvozkové nohy. V měřítku 1/48 je plochý lept nedostatečný a doporučuji jej nahradit olověným drátkem. Leptaný díl, vám může posloužit jako mustr.

Masky

Název:masky pro He 111H-16
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: EX 640

Klasické žluté jednostranné masky od Eduardu. Sada obsahuje dva archy vřezávaných masek. Jejich pomocí zamaskujeme kompletní prosklené díly a také kola hlavního podvozku i ostruhy. Sedí bez problému. Určitě doporučuji všem, kterým se nechce trávit čas maskováním "skleníku", kterým byl Heinkel vybaven.

Závěr

Díky přístupu ICM, které neřešilo rozdíly verzí, určitě doporučuji si koupit všechny interiérové sady, které Eduard na tento model nabízí. Sadu pro exteriér využijí opravdoví detailisté a soutěžní modeláři. Eduard mně potěšil, že se pustil do nápravy a díky jejich sadám se Heinklu He 111H-16 přiblížíme o kousek blíž.

PS.: po komunikaci s ICM jsem se dozvěděl, že jejich He 111H-16 představuje ranou variantu a vycházeli z bokorysu publikace Kagera "Heinkel He 111 vol. 2". Podle jejich vysvětlení, je prosklená část se starou palubní deskou nad hlavou pilota správně.

Nicméně, přinejmenším jeden z nabízených strojů, konkrétně He 111H-16 z II./Schleppgrupe, označení NI + JE, má prokazatelně nový typ prosklení. Pro jejich vysvětlení o rané verzi mi v hlavě vyvstává něco o stéblu a tonoucím.

Závěr ale nechám na vás.

Lukáš Loučka a Robert Szwarc
SPL Liberec

Redakce Modelwebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Eduard, ICM, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.