1/72 Messerschmitt Bf 109T-2 – Brengun

18.3.2019 - 2 185 přečtení

Fotka 001

Náhled do krabičky na "námořnickou" Bf 109.

Co je mi známo,
čtvrtá stavebnice této verze v "úpadkovém" měřítku

Jaroslav Supík

Fotka 001

Model: Messerschmitt Bf 109T-2
Výrobce: Brengun
Měřítko: 1/72
Kat. č.: BRP72033

Úvodem

Něco o historii typu si můžete přečíst zde.

Stavebnice

K nákupu nás bude lákat krabička s bočním otevíráním, jejíž titul zdobí povedená grafická kresba "Theodora" po vítězném souboji. Zadní část krabičky je vyplněna čtyřmi možnostmi markingu a slouží také jako podklad pro barvení.

Výlisky

Hlavní díly jsou v jednom rámečku, z důvodu velikosti obalu rozděleného na tři části. Lisované jsou technologií "rychlého běhu" se všemi výhodami pro výrobce i nevýhodami pro modeláře.

Většina dílu nezapře svůj původ ve stavebnici z Japonska, ale výrobce jen nekopíroval. Většina dílu prošla úpravami pravděpodobně proto, aby šla co nejlépe vylisovat danou technologii.

Provedení plátěného potahu křidélek je na můj vkus moc výrazné a stopa po vyhazovači zasahující do dna šachty na jedné polovině křídla nepotěší nikoho. Přitom na druhé polovině je v dostatečné vzdálenosti od dna šachty. Další práci navíc nám přidá zalité vybrání pro usazení vzpěry na jedné polovině trupu.

Zbytek co se povedlo či nepovedlo již nechám na posouzení vám dle fotografii.


Protože stavebnice Bf 109T jiných výrobců nevlastním, dovolil jsem si aspoň porovnat některé díly s díly ze stavebnice Bf 109E firmy ICM, kterážto je až na řešení kokpitu a prodloužení trupu na správnou délku v měřítku doslovnou kopii Japonské stavebnice.

Resinové díly

Na nálitku nalezneme dva díly podkřídélních chladičů, dvě varianty hlavní, z nichž ty kratší nepoužijeme a Fieselerův vstup sání do kompresoru.

V mém vzorku bohužel hlavně kanonu ve vyústění hlavní trpí bublinkami. Pokud totéž naleznete i u své stavebnice, doporučuji se obrátit na výrobce se žádostí o reklamaci.

Čiré díly

Obsahují díly pro dvě varianty překrytu, ale zde se při vytváření musteru stala chyba a oba odklopné díly překrytu jsou raného provedení. A pokud se nepletu, tak všechny Theodory měly odklopné překryty známé z Bf 109E-4, takže zde budeme muset improvizovat s dílem z vrakoviště. A nebo se poohlédnout po vakuované náhradě, ale pokud má někdo fotku Theodora s raným typem překrytu, rád svůj omyl přiznám.

(Stroj s označením TK+HM je verze Bf 109D, kdyby náhodou chtěl někdo argumentovat fotkou tohoto stroje.)

Návod a obtisky

Návod o čtyřech stranách je přehledný, obsahuje i odkazy na zbarvení části, ke kterým se na slepeném modelu již nedostaneme.

Kamuflážní schémata jsou, jak jsem již výše uvedl pouze na zadní straně obalu. Sice jsou relativně přehledné, ale osobně bych uvítal, kdyby byly ve větším rozlišení, nejlépe jako součást návodu, jak to známe třeba u firem Special Hobby, či Eduard.

Obtisky jsou relativně bez vad a kazů, jen se mi jeví, že bílá je mírně posunutá, je to patrné u obtisků číslo 2, 11, 15 a polovin "haknkrojcu". Upozorňuji ale, že výřezy jsou mnohonásobně zvětšené. Rozměry štítu jsou dva milimetry u čísla 15 a tři milimetry u čísla 11.

Závěr

Na to jaký kvalitní materiál posloužil za základ pro muster, je výsledek ve finále dost rozpačitý, a přitom je možné, že věnovat předloze ještě trochu více času před formováním i během něj, byla by na světě mnohem kvalitnější shortrunová stavebnice.

Tím netvrdím, že se nedá z krabičky postavit pěkný model, ale bude mu třeba věnovat mnohem více pracovního úsilí, pro dosažení kýženého výsledku, než v případě aplikace rozdílových dílu na jinou stavebnici, kteroužto cestou se hodlám ubírat při stavbě této verze.

Jaroslav Supík

Redakce ModelWebu děkuje firmě Brengun za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Brengun, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/72 Messerschmitt Bf 109T-2 – Brengun”

  1. Zdeněk 'ujík' Uj napsal:

    Tohle je dobrý akorát jako konverzní sada pro Bf 109E od Tamiye. A zbytek plastu rovnou vyhodit.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.