1/48 P-39 Bella – DUAL COMBO – Eduard

20.2.2019 - 2 001 přečtení

DSCN7661

Eduardí evergreen v podobě dual comba.

Bella

Jiří Novis Novák

DSCN7661

Model:P-39 Bella DUAL COMBO
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 11118

Stavba

Stavbu těchto modelů jsem pojal stejným způsobem jako u předchozího dualu. Už na začátku jsem věděl, že u jednoho modelu chci mít u jedněch dveřích stažené okénko, takže jsem okénko odvrtal a pilníkem doladil jeho rám. Když už jsem měl vrtačku vytaženou, připravil jsem si vrtulové kužely a odvrtal v nich kryty kanonu v jejich ose a z injekční jehly udělal hlavně kanonů. Výstřelné otvory kulometů v přídi a výfuky jsem také odvrtal.

Pokračoval jsem nalepením leptaných částí na jeden z trupů, sestavil díly kabin a předních podvozkových šachet, přičemž jsem z destičky vytvořil v horní části jejich zaslepení a ty vlepil do polovin trupu. Následně jsem trupy slepil k sobě.

Vytmelil jsem a vybrousil spoje, obnovil rytí a nalepil spodní díly křídel, ve kterých jsem měl již vlepené dna podvozkových šachet a světlomet. Spoj s trupem na spodní části jsem zatmelil a vybrousil. Dále jsem nalepil horní díly křídel a pomocí vteřinového lepidla spojil s trupem. Spoje jsem začisti debonderem. Nalepil jsem vodorovné ocasní plochy. Z leptů jsem nalepil klapky výstupů vzduch z chladičů.

Dále jsem si nanesl masky na čiré díly překrytů kabin a hlavně zbraní v křídlech nahradil injekční jehlou, protože u těchto verzí byli na křídlech trubkové kryty hlavní kulometů.

V tuto chvilku jsem si nabarvil interiéry kabin. Z leptů jsem si poskládal palubní desky a ty vložil na svá místa. Do zadní části jsem vlepil sestavený odpovídač, ale tento jsem na základě upozornění a své nepozornosti při sledování fotek odstranil.

V návodu je uvedeno vlepení dílu PE55 na čelní sklo překrytu kabiny. tento díl pro tyto verze nevyužijeme, má se jednat o přidané pancéřové sklo z předchozích verzí.

Po vyschnutí barev jsem nalepil překryty kabin a dveře, přičemž u jednoho z modelů jsem byl rozhodnut, že bude mít jedny otevřené.

Následovalo nanesení surfaceru pro sjednocení povrchů a jeho vyleštění před nanášením barev. Oba modely jsem předstínoval u jednoho modelu nabarvil vrchol svislé ocasní plochy a nanesl neutrální šedou na spodní plochy.

Pokračoval jsem vymaskováním míst, kde budou přechody na vrchní barvy trupu. Měl jsem vybrané stroje A. Pokryškina a G Rečkalova. U prvního jmenovaného jsem nanesl Olive drab bez větších úprav, protože tento stroj byl údajně zničen po dvou měsících. Stroj Rečkalova měl opravovanou zadní část, která nesla zbarvení jinou barvou. Takže jsem nejdříve nanesl tuto barvu a tyto plochy vymaskoval. Pak jsem nanesl Olive drab, kterou jsem zesvětlil krémovou barvou a to pak zase přestříkl silně naředěnou Olive drab. Pomocí masek jsem naznačil zabarvení kruhů po amerických znacích na křídlech a trupech. U stroje Rečkalova dodnes není zcela jasné, zda tyto kruhy byli přetřeny, či ne. Dále jsem nanesl masky pro nastříkání chodníčků, ty nabarvil barvou NATO black. Nabarvil jsem vrtulové kužely, vrtulové listy a zkompletoval vrtule.

Následovalo zalakování lesklým lakem a nanesení obtisků markingu a popisek. Během toho jsem si nabarvil výfuky, společně s podvozkem a jeho kryty.

Po vyschnutí laku jsem napustil spáry olejovou barvou a nalepil podvozek s kryty. V této fázi jsem zjistil, že mám v přídi malé závaží, takže jsem odfrézoval část s usazovacím kolíkem vrtule a otvorem doplnil závaží nasekanýma diabolkama. Na vrtulové listy jsem nanesl popisky a loga.

Na základě upozornění jsem popisky vymaskoval a přestříkl barvou SMOKE X-19 a tím docílil podbarvení popisek jako tomu bylo u skutečných strojů. Vrtule jsem přilepil k trupu natáhl antény a poté přilepil také výfuky.

Oba modely jsem následně přestříkal lakem. První pololeskem, druhý matem. Na závěr jsem naznačil zašpinění od výfuků a stroje Rečkalova i stopy po mazivech a zašpinění u otvorů vypadávání nábojnic na spodní části křídel. Pak už zbývalo jen sundat stříkací masky.

Závěr

Na zavěr musím říci, že i tyto starší modely od Eduardu se stále nechají při troše úsilí postavit do pěkné podoby.

Jiří Novis Novák

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Stavební recenze | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.