1/72 Percival Proctor Mk.III – DoraWings

22.1.2019 - 2 865 přečtení

P1540891

Firma DoraWings přichází s novinkou Percival Proctor...

Percival Proctor Mk.III

Ondřej Škarka

Název: Percival Proctor Mk.III
Měřítko: 1/72
Výrobce: DoraWings
Kat. číslo: DW 72014

Úvod

Mladá firma DoraWings vydala v loňském roce velmi pěknou řadu civilních (Vega) i vojenských (Proctor) letounů od Percivala. Oba stroje byly vydány v měřítcích 1/72 a 1/48, a tato recenze je o tom menším z nich.

Plastové díly

P1540891

Malá krabice s horním otevíráním obsahuje: 3 plastové rámečky s díly, 1 rámeček s čirými díly, planžetu leptů, masky na kabinku a obtiskový aršík pro 5 markingů. V prvním rámečku se nachází díly trupu, druhý obsahuje hlavní křídla a ve třetím jsou všechny drobné díly.

Rámeček s křídly a drobnými díly je stejný jak pro Vega Gull, tak pro Proctora, takže zde najdeme mnoho společných dílů, které můžeme, nebo nemusíme využít. Jelikož bylo velmi mnoho provedení a využití tohoto letounu během války i po ní, je dobré si najít informace o složení interiéru pro svůj daný stroj.

Díly jsou odstříknuty velmi jemně, s malou dělící rovinou a bez vyhazovačů. Znázornění plátna je velmi realistické, stejně jako vybavení interiéru je velmi promyšlené a nebylo zapomenuto na žádný důležitý prvek. Rytí se velmi jemné (je ho zde velmi málo) a stojí za to jej prorýt. Za veliké plus považuji možnost otevření kabiny (tedy po menší úpravě – vyrobení pantu dveří), která skvěle reprezentuje tento model.

Leptané díly

Malá planžeta leptů, která je v "základní výbavě" modelu obsahuje přístrojovou desku, pásy, spodní kryt motoru, všechny detaily interiéru, stejně tak jako exteriéru (pitotka, úchytné oka).

Masky

Model také obsahuje masky pro kola a kabinu vyřezané do maskovací fólie (ne jako u Eduardu).

Obtisky

Obtiskový aršík je rozsáhlý a mimo jednotlivé markingy obsahuje obtisk pro palubní desku a kompletní popisky. Obtisky jsou vytištěny velmi čistě s odpovídajícími odstíny barev, s hrubší vrstvou krycího laku, který snad po nanesení poleze dobře do rytí.

Markingy

Model obsahuje 5 zbarvení:

  1. Percival Proctor Mk.III, Royal Netherlands Air Force, W-1, Communications Flight, 1947
  2. Percival Proctor Mk.III, sporting U.S. markings and an RAF seriál HM300, USA, 1945
  3. Percival Proctor Mk.III, Impeial War Museum Duxford Aerodrome, 2017
  4. Percival Proctor Mk.III, Royal Danish Air Force, Karup Airfield, Denmark, 1946/47
  5. Percival Proctor Mk.III, Z-7237, RAF, 1942

Návod

Návod je vytištěn na lesklém papíře do dvojlistů o formátu A5. Je velmi přehledný, vševysvětlující a ve 23 krocích nás provede celou stavbou. Zcela zde však chybí označení barev, které je třeba během stavby a také během nástřiku použít. To vidím jako jedinou větší vadu této stavebnice.

Hodnocení

Kladné stránky vidím hlavně v detailnosti tohoto modelu, celkového zpracování a přiložení podpůrných leptů a masek, a jednoduché konstrukci. Záporné stránky jsou za mně tři – velmi jemné rytí, obtisky s tlustší vrstvou krycího laku a absence označení barev v návodu. Cena pohybující se kolem čtyř stovek je dle mého názoru odpovídající. Modely od DoraWings k nám moc obchodů nedováží, můžeme však zastihnout zástupce firmy na velkých akcích jako je E-Day, ModellBrno, Mošoň a další. U něj jsou vždy ceny velmi příjemné.

Ondřej Škarka,
Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě DoraWings za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika DoraWings, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.