1/32 – Minneapolis-Moline MT-40 Tow Tractor – AIRES

12.1.2019 - 1 353 přečtení

mt40

Velmi pěkný dvaatřicetinový tahač je novinkou firmy AIRES v řadě AeroBonus...

Táhni dál

Roman "Travis" Henych

Název: Minneapolis-Moline MT-40 Tow Tractor (USAF/US ARMY/CIVILIAN)
Výrobce: AIRES - Aero Bonus
Měřítko: 1/32
Kat. č.: 320123

Předloha

Minneapolis-Moline byl velký výrobce traktorů a strojů se sídlem v Hopkins v Minnesotě. Firma vznikla sloučením tří společností v roce 1929: Minneapolis Steel & Machinery (MSM) (Twin City tractors), Minneapolis Threshing Machine (MTM), a Moline Plow. Model MT-40 byl vytvořen jako tahač letadel a byl používán jak v civilní sféře, tak u americké armády a námořnictva. Traktor byl používán minimálně v 60 a 70 létech minulého století

Balení

V malé a tuhé papírové krabičce nalezneme 31 resinových dílů (z toho 2 z průhledného resinu), dva obtiskové aršíky a barevný oboustranný návod velikosti A5. Odlitky jsou vloženy samostatně nebo v igelitovém sáčku a díky nálitkům jsou optimálně chráněny i malé díly.

Resiny

31 dílů je odlito bez jakýchkoliv vad, bublinek nebo nedolitků. Nálitky jsou poměrně chytře umístěny a jejich styčné plochy s díly jsou v rámci možností co nejmenší tak, aby modelář co nejméně řezal a brousil. Povrch je hedvábný a hladký a pokud byla předloha dělána 3D tiskem, tak byla velmi kvalitně začištěna a na dílech to není znát.

Tělo stroje je odlito dutě a ze spodu odřezáváme nálitky jen v podobě lemu. Samozřejmě nemá znázorněný podvozek (proč by taky měl mít?) a bez úprav je použitelný "jen na kolečkách".

Příliš se mi nelíbí znázornění síťoviny odvětrávání motorového prostoru, tento detail působí velmi mdle a mohl být výraznější. Pokud byste se rozhodli pro domácí úpravu v podobě jejich vyřezání a nahrazení (třeba Edím plechem – síťovinou), musíte zpracovat i náznak motoru.

Moc se mi líbí zadní kolečka – jejich dvojité provedení je řešeno vždy jako jeden odlitek, což šetří práci a modelářův čas.

Ostatní droboť i větší díly jsou také v nadstandardní kvalitě.

Návod, kamufláže a obtisky

Celým stavebním postupem nás provede malý, ale přehledný návod.

Stavebnice nabízí možnost celkem 6 provedení stroje: 2x stroj civilní sféry, 2x traktor používaný US ARMY a opět 2X US NAVY. Až na jeden bílý civilní stroj jsou všechny ve žlutém provedení. I když se jedná o relativně sterilní jednobarevné kamufláže, tak má modelář veliký prostor pro umné znázornění opotřebení, zreznutí, poškrábání atd. Také pěkné a jednolité nastříkání žlutou barvou je samo o sobě velká modelářská výzva.

Nápisy a další vizuální doplňky použijeme z dvou obtiskových aršíků, i když já osobně černé šikmé pruhy na masce budu spíše stříkat než obtiskovat.

Suma sumárum

Postavený model budete moci za nějaký čas shlédnout na ModelFóru. Traktor je univerzálně použitelným doplňkem pro (převážně US) dvaatřicetinová letadla 60 a 70 let, ale docela v pohodě obstojí i jako samostatný model. Nabízí i potencionálně veliký prostor pro další vylepšení, i když se na první pohled tváří jako jednoduchý model. Za mne 8,5/10.

Roman "Travis" Henych

Redakce ModelWebu děkuje výrobci firmě AIRES za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Aerobonus, Dioráma - Doplňky, Letadla - Doplňky, Technika | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.