1/72 – MQ-8B Fire Scout – Brengun

31.12.2018 - 1 271 přečtení

IMG_0532 - kopie

Firma Brengun připravila velmi milé překvapení v podobě dvaasedmdesátkrát zmenšeného bezpilotního prostředku MQ-8B Fire Scout.

Fire Scout

Roman "Travis" Henych

Název: MQ-8B Fire Scout
Výrobce: Brengun
Měřítko: 1/72
Kat. č.: BRS72009

Předloha

Northrop Grumman MQ-8B Fire Scout je bezpilotní průzkumný prostředek konstrukčně vycházející z vrtulníku Schweizer Model 330SP. Pro zájemce o další TTD doporučuji tento článek na Válka.cz

Stavebnice

Fire Scout od Brengunu pochází původem z polské firmy Attack Squadron, která se přestala angažovat v oblasti resinových modelů a doplňků a většinu jejich produkce převzal právě Brengun. V tvrdé papírové krabičce nalezneme resinové díly, dva malé obtiskové aršíky (ještě původního výrobce Attack Squadron), malou kovovou planžetku s několika díly a černobílý oboustranně potištěný a poskládaný návod formátu A4. Pokud budete chtít dostát jménu stroje, tj. FIRE Scout, budete muset zapracovat a sami si vytvořit ještě zbraňové závěsníky a výzbroj, neboť ani jedno z toho není součástí modelu.

Díly

Resinové díly jsou odlity velmi čistě a s ostrými detaily. Číslování dílů končí číslem 25, ale vzhledem k tomu, že některé jsou ve více kusech, jejich reálný počet je 37 kusů. Odlitky mají velmi dobře umístěné nálitky, ale vzhledem k velikosti některých z nich (trup a jeho díly) si na odstranění celkem „mákneme“. Droboť je pak už v pohodě a to včetně rotorových listů. Jediné problémové místo modelu jsem našel u bočních trupových gondol. Levá je relativně v pořádku, ale pravá je v přechodu vrchní vodorovné části směrem do boku poškozena a bude chtít trochu přetmelit a vybrousit. Není to ale nic, s čím by si modelář do 10 minut neporadil.

Součástí dílů je i malá kovová planžetka s anténami, pitotkami, vzpěrami, částí bočního panelu trupu a vyrovnávací vrtulkou.

Návod a obtisky

Návod tvoří oboustranně černobíle potištěný formát A4 přehnutý napůl. Návod je jedna ze slabších částí stavebnice, a to zejména v oblasti popisu použitých barev (barvení je jen popsáno a nikoliv znázorněno) a kamufláží. Použití obtisků je přehledně znázorněno pro nosnou „artovou“ obtiskovou variantu stroje MQ-8B č. 167792 z LCS-3 – USS Fort Worth Stavebnice však nabízí možnost ještě dalších 3 strojů (další jeden z LCS-3 a dva z Afghánistánu), ale i když umístění většiny obtisků odvodíte z kamo č. 1, stejně si budete muset sehnat fotografie, protože umístění některých z nich je záhada.

Obtisky obsahují kromě výsostných znaků a artu i nemonoho provozních popisek.

Na hotový model p. Piotra Dimitruka se pak můžete podívat zde.

Suma sumárum

Stavbu stroje si v nejbližší době ověřím in natura, ale neočekávám nějaké zásadnější problémy. MQ-8B Fire Scout tak potěší každého milovníka US NAVY, vrtulníkáře, modeláře neobvyklých strojů, dronů, atd. V našem malém česko-slovenském modelářském rybníčku asi nebude bůhvíjak prodávaná, což je ale velká škoda, protože Fire Scout za pozornost rozhodně stojí. Za mne: 7,5/10 (pylony a zbraně mi opravdu chybí) !!!

Roman "Travis" Henych

Redakce ModelWebu děkuje výrobci Brengun za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Brengun, Novinky, Vrtulníky - 1:72, Vrtulníky - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.