1/72 – The Albatroses – Armycast

28.12.2018 - 2 943 přečtení

nad

Pro československou cvičnou legendu jménem L-39 Albatros vydává Armycast velmi naditý obtiskový arch. Mrkněme se na něj.

Obtisky pro Albíka

Roman "Travis" Henych

Název: The Albatroses
Výrobce: Armycast
Měřítko: 1/72
Kat. č.: ACD 72028

Předloha

L-39 Albatros už dnes můžeme právem zařadit mezi legendární stroje. Jeho vývin a první let probíhal v šedesátých letech dvacátého století jako pokračovatel další úspěšné domácí konstrukce L-29 Delfín. Po obtížné soutěži na jednotný cvičný letoun států Varšavské smlouvy se jím (vyjma letectva Polské lidové republiky) stal. Ještě později se rozšířil takřka po polovině celého světa do několika destek letectev a dodnes zůstává nejpoužívanějším cvičným letounem na světě. Pro zájemce o historii letounu doporučuji Wikipedii, nebo některou z kvalitních českých publikací na toto téma.

Obtisky

Sada nabízí průřez službou letounu napříč světem. Konkrétně se jedná o 19 markingů pro celkem 14 letectev. Zamýšlel jsem se nad tím, jaký byl klíč k výběru jednotlivých markingů. U našich (a mám tím na mysli Československo, Českou republiku a Slovenskou republiku) je to jasný výběr patriota. U dalších markingů si tak jistý nejsem, ale výběr na mne působí dojmem, že byly: a) vybírány kamufláže, které primárně ve stavebnicích nemá Eduard (pro jehož model je také sada obtisků doporučena) b) s apolitickým přihlédnutím na exotiku uživatele.

Ale teď již k samotným obtiskům. Obtisky jsou tištěny u domácí BOA Agency, což samo o sobě zaručuje kvalitu obtisků. Na 5 modrých podkladových papírech jsou vytištěné s naprostým minimem překrytí krycího laku (odhaduji to tak na 0,2 – 0,3 mm). Dva a dva archy jsou shodné a jsou na nich kokardy a znaky pro většinu markingů. Třetí obsahuje primárně obtisky stroje agentury Ruskosmos (kamufláž č. 9). Sada obsahuje i některé provozní popisky letounů, ale například na české stroje si musíte kompletními popiskami pomoci přímo ze stavebnice. Na cizí stroje je to složitější. Je-li stavebnice, kterou děláte Eduard a obsahuje-li příslušnou jazykovou mutaci popisek, máte vyhráno. Nebo na tyto popisky (v měřítku 1/72 se většinou stejně jedná o shluk něčeho rozměrech 0,5 x 2mm ? ) prostě rezignovat a mít model bez nich. Ostatně, silně pochybuji o tom, že na exotické kamufláže seženete tak kvalitní foto, ze kterých poznat nakolik stroj popiskován je a v jaké "haťmatilce".

Kamufláže

A teď už k jednotlivým kamuflážím.

  1. L-39C z Košic ve velice pěkném červeno-šedo-bílém kabátu z pozdních 70 let
  2. L-39C opět z Košic, tentokrát z roku 1982. Jedná se o jednu z nejklasičtějších kamufláží pro české Albatrosy ve světlé a tmavé khaki, šedé a žluté doplňky.
  3. L-39C v NATO v šedých barvách a žlutými doplňky a hi-vis znaky z Pardubic roku 2006.
  4. L-39C akrobatické skupiny Biele Albatrosy ve slovenských národních barvách z Košic roku 1998. Jedná se asi o jednu z nejhezčích kamufláží Albatrosu.
  5. L-39CM v lo-vis kamufláži šedých barev ze Sliače roku 2013
  6. L-39C Sovětského letectvy z Konotopu r. 1974 v přírodním hliníku s červenými doplňky
  7. L-39C tréningový stroj ruského letectva z Borisoglebska z r. 2011 v zeleno hnědo šedé kamo se žlutými doplňky
  8. L-39C tréningový stroj ruského námořnictva z Yeysku r. 2015, barevně shodný s předchozí kamufláží
  9. L-39C tréningového centra astronautů z Čkalovska r. 2013 je jeden z nejkrásnějších strojů celé sady. Bílo modrý stroj agentury Ruskosmos čísla RF-43833 má výrazný tailart a na křídlech modrý nápis s názvem agentury a čísla stroje.
  10. L-39C pilotní školy z La Coloma z Kuby roku 1985 s šedým spodkem a dvěmi khaki barvami s červenými doplňky.
  11. Ukrajinský L-39C z Vasilkova r. 2012 přísluší 40té taktické letecké brigádě se nejvíce blíží naší klasické kamufláži (číslo 2 této sady), ale je navíc doplněn o šedá pole.
  12. L-39C afghánského letectva z Kábulu r. 2008 má barevně shodnou kamufláž, jako stroje č. 7 a 8.
  13. Kambodžský L-39C z Pchetongu r. 2000 má vizuálně neobvyklou kombinaci barev tmavé zelené a světlého kamene.
  14. Školní L-39C etiopského letectva je opět ve shodné kamo, jako československý stroj č. 2
  15. L-39C letectva Ghany náležící letecké škole z Accra r. 2000 má opět neobvyklou kamufláž zemité hnědé a tmavé zelené.
  16. Írácký L-39C z Tikrítu z pozdních 70tých let minulého století je barevně shodný s československým zbarvením č. 1 v červeno-šedo-bílé.
  17. Školní L-39C letectva komunistického Vietnamu z Phu Yen z r. 2014 má zbarvení šedé a dvou různých khaki barev
  18. L-39C letectva Jemenu z Al Anad r. 2000 je ve slušivém kabátku zemitě hnědé, khaki, zelené a šedé.
  19. Československý L-39C z Košic z pozdních 70tých let je v barvě přírodního hliníku s červenými doplňky.

Návod

Barevně tištěný návod obsahuje vždy všechny pohledy na daný stroj s určením barev dle barevného klíče z poslední strany. Na můj vkus je však koncipován trochu nezvykle, protože pravo-levý pohled na daný stroj je v první polovině návodu, kdežto vrcho-spodní je v jeho druhé části. Uvítal bych vždy všechny pohledy u sebe, ale co by vyhovovalo mně, nemusí sedět jinému.
 


 

Suma sumárum

Kvalitní a velmi hutná obtisková sada pro každého milovníka Albatrosů, který by chtěl svoji vícekusovou sbírku tohoto typu obohatit o několik nezvyklých kamufláží.

Roman "Travis" Henych

Redakce ModelWebu děkuje výrobci Armycast za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika ArmyCast, Letadla - 1:72, Letadla - Obtisky | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/72 – The Albatroses – Armycast”

  1. Jakub "Kubouš" Jirásek napsal:

    Stroj Ghany a Kambodže byl v eduardím dual combu Third World, které bylo na exotické albatrose zaměřeno.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.