1/72 J2M3 Raiden – CMK doplňkové sety

9.10.2018 - 1 389 přečtení

J2M-62

Tunning firmy CMK pro Raidena od Hasegawy...

Pilku prosím...

Martin 'Černoch' Černý

Úvodem

V měřítku 1/72 jsou momentálně dostupné dva modely J2M3 Raiden. Starší model firmy Hasegawa, který je však stále dobrým základem neboť má povrch již rytí negativní linkou. Výhodou je i dobrá sestavitelnost, nevýhodou pak velmi spartánsky ztvárněný interiér a podvozkové šachty lze považovat také za nejjednodužší provedení. Mladším sourozencem je pak short-run firmy Sword z roku 2011, který alespoň v základních atributech odpovídá modernímu pojetí modelařiny (negativě rytá paneláž, slušně zpracované detaily). Po vydaných sadách pro Ki-84 další dobrý počin pro datumově starší, ale jinak stále dobré modely Hasegawa. Oproti setům na Hayate, kde si výrobce vystačil se třemi sadami, doplňky na Raidena rozkouskoval na pět různých sad. Myslím, že už je to zbytečné a jde nejspíše o ekonomické zájmy. Sada ovládacích ploch a sada klapek mohly býti klidně společně jako jedna.

Cockpit set

7392

Model: J2M3 Raiden
Výrobce: CMK
Měřítko: 1/72
Kat. č.: Cockpit set 7392

První sada vydaná pod kat. číslem 7392 nabídne plnohodnotnou náhradu interiéru. No, ono není mnoho co nahrazovat... stavebnice obsahuje opravdu holý základ v podobě podlahy, sedačky, kniplu a palubní desky, na kterou máme umístit obtisk. Z odlitků vytvoříme zcela nový kokpit, který uspokojí asi většinu modelářů.

Kvalita a množství detailů jsou přiměřené. Palubní deska,s hezkými detaily na povrchu je odlévaná, po odstranění blanek z otvorů pro přístroje se podlepí filmem s přístroji. Dobré řešení. Odlitky jsou prosty bublinek či kazů. Na bočních stěnách náruživější jedinci doplní nějakou kabeláž. Víc nebude potřeba.


Arnament set

7393

Model: J2M3 Raiden
Výrobce: CMK
Měřítko: 1/72
Kat. č.: Arnament set 7393

Druhá sada vydaná pod kat. číslem 7393 nabízí možnost zhotovit otevřené křídelní zbraně. Jedná se tak o radikálnější zásah do stavebnice než v případě interierové sady. Sada umožní otevřít zbraně v obou polovinách křídla.

Zpracování dílů je přiměřené tomu co ve výsledku uvidíme. Z mého pohledu dostačující. Zbraňové kryty jsou lépe zhotoveny než byly u sady na Ki-84, nicméně moje přesvědčení je, že, pro tyto tenkostěnné díly je stále vhodnější použít lept.


Control surface set

7394

Model: J2M3 Raiden
Výrobce: CMK
Měřítko: 1/72
Kat. č.: Control Surface set 7494

S pomocí sady můžeme rozhýbat skoro všechny ovládací plochy na modelu. Díly vznikly úpravou stavebnice. Křidélka, směrovka a výškovky jsou oproti stavebnici nepatrně změněny. Rozměrově jsou v pořádku, s jejich zástavbou nebude potíž. Pevné části VOP mají nepatrně prohloubené rytí oproti dílům stavebnice a zhotovené vybrání pro pohyblivou plochu.

Sada je to vkusná, co mě však zarazilo byl její špatný povrch. Při nasvícení je povrch krupicovatý. Zpětnou prohlídkou ostatních sad jsem toto objevil i u nich. Netroufnu si 100% říci, čím to může být způsobené, ale osobně tipuji na nekvalitní nástřik základovou barvu či surfacem pro sjednocení povrchu mástrů. Guma je potvora, ta okopíruje všechno...


Wings flapse set

7395

Model: J2M3 Raiden
Výrobce: CMK
Měřítko: 1/72
Kat. č.: Wing flaps set 7395

Sada umožní otevřít za pomocí čtyř dílů vztlakové klapky.

Jak jsem napsal výše, díly mohly býti součástí předchozí sady a zbytečně více nezatěžovat modelářovu peněženku. Detaily jsou akceptovatelné.


Wheel wells and cover set

7396

Model: J2M3 Raiden
Výrobce: CMK
Měřítko: 1/72
Kat. č.: Wheel wells and cover set 7396

Poslední sada je podle mého názoru společně se sadou interieru nejlepší. Stavebnice má podvozkové šachty, tedy alespoň zahloubení s holým dnem. Tehdy to nebylo nikterak neobvyklé provedení. Asi už tenkrát razili myšlenku, že na spodek kouká málokdo... :)

Pomocí sady nahradíme kompletně celé podvozkové šachty. Provedení detailů na odlitcích dostatečné a plně uspokojí asi většinu modelářů. I když, nějaké ty trubičky a kabeláž by v šachtách mohly být. Součástí sady jsou také nové podvozkové kryty, kterými zcela nahradíme nemodelové díly stavebnice.


Závěr

Všechny sety výrazně oživí starší stavebnici Hasegawa a na modelářích zbude jen rozhodnutí které si pořídí. Své užití můžou najít také u novější stavebnice firmy Sword, pro kterou, minimálně zbraňový set případně vztlakové klapky, budou využitelné.

I starší modely si zaslouží občas svou porci pozornosti. A pokud někdo bude brblat nad tím jak sady vypadají, je potřeba si uvědomit že model, pro který jsou určeny stojí v obchodech tak řikajíc "pár korun" a i když nejsou ve špičkové kvalitě, jako třeba by mohly být u konkurence, jsou cenově přijatelné. Já jsem za ně rád, vyřešili za mě mnoho starostí s letitou stavebnici Hasegawa, ale i jednu starost naopak přidali... vytáhnout Raidena z kitníku či ne? Toť otázka.

Martin 'Černoch' Černý

KPM Kaznějov

Redakce ModelWebu děkuje firmě Special Hobby za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika CMK, Hasegawa, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.