Wet Transfers – jak na aplikaci

4.9.2018 - 1 808 přečtení

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Návod na aplikaci Wet Transferů od HGW

Jak na "mokré transfery"

Olda Homola

Jak jsem slíbil v první, „náhledové“ části recenze zde, zveřejňuji pár postřehů z aplikace WT na konkrétní model.
Referenční model je nastříkán lihovými barvami a laky Agama.

Postup

Výrobce doporučuje připravovat model obdobně jako na aplikaci klasických dekálů – tedy přestříkat lesklým lakem, případně vyleštit busnými plátny hrubosti 6000 a více.


Já zvolil první variantu a model nastříkal lesklým lakem.

Poté oddělil požadovaný emblém či znak z aršíku – zde doporučuji nechávat větší okraj, lépe se potom snímá krycí folie.
Takto oddělený znak ponoříme do vlažné vody a necháme cca 20 sec. odstát, až se začne oddělovat od podkladového papíru (stále shodné s nanášením dekálů, žejo?)

V tomto mezičase vezmeme širší štětec a plochu, kam budeme umisťovat transfer, „natřeme“ WGH wet transfer aplikátorem, případně je možné použít i zelený Mr. Set. Zásada je, aplikovat jej pod transfer, nikoli na.

Přeneseme tedy konkrétní emblém na model do louže „kouzelné vodičky“, umístíme na patřičné místo a vatovou tyčinkou vytlačíme zpod transferu přebytečnou vodičku – povětšinou s tím uhladíme i případné bubliny (ale ty jsem při aplikaci zatím neměl).

Takto umístěný znak necháme 6-8 hodin zaschnout. Po této době opatrně nazdvedneme špičatým předmětem okraj krycí folie tak, aby se dal uchopit do pinzety a ze znaku stáhneme.
Doporučuji si najít koneček krycí folie někde v rytí, takto máme menší riziko případného poškrábání povrchu.

Po odstranění krycí folie na povrchu zůstane zachycelé lepidlo z přenosové folie.

Toto očistíme navlhčenou vatovou tyčinkou či hadříkem. Někdy je třeba použít trochu síly, ale není důvod k obavám - nanesený emblém/znak je poměrně značně odolný - nestalo se mi, že bych při čištění okolí znaku tento nějak poškodil.

Na závěr přestříkáme model finálním lakem dle vkusu každého soudruha a je hotovo.

Zde foto srovnání nastříkaných kódů a trupového znaku Wet Transfer.

Taky nevidíte rozdíl jako já?

Další poznatky

Pro účely tohoto článku jsem provedl i další testování a zkoušky na jiných modelech - zde ještě pár dalších poznatků.


1)Wet Transfery si nejlépe rozumí s barvami Gunze. Pokud nastříkáte model pololesklými či lesklými odstíny, není nutné dále stříkat podkladový lesklý lak, transfery zafungují tak jak mají, zbytkové lepidlo v okolí emblému snadno odstraníme a znak či emblém bude vypadat jako nastříkaný = sjednotí se s povrchem - viz foto zkušebního modelu.

Spodní plochy nastříkány pololesklou barvou Gunze C, následně aplikován znak a očištěno lepidlo. Lesklý lak nebyl použit ani jako podklad ani jako finální sjednocení.. Dobré ne?


2) Pokud používáte barvy jiného výrobce nežli Gunze, je dobré si první aplikaci vyzkoušet na zkušebním modelu – toto ostatně doporučuje i výrobce. Důvod je prostý – jsou typy barev, ze kterých prostě zbytkové lepidlo okolo znaku nedostanete ani vodou svěcenou. Typickým příkladem jsou lihové Agama. Zde ty jsem zkoušel aplikovat transfery a nezávisle na typu povrchu (matný, polomatný, lesklý), zbytkové lepidlo zde drželo jako pověstná „helvétská víra“ a prostě nešlo dolů. Stejný problém s odstraněním lepidla nastane i při použití podkladového lesklého či polomatného lihového laku Agama.

Nicméně, není třeba zoufat. Jak je vidět z přiložených fotografií výše, po přestříkání polomatným lakem libovolného výrobce (funguje i lesklý, a troufám si tvrdit, že bude fungovat i matný, ale ten jsem nezkoušel ) zbytkové lepidlo krásně splyne s okolním povrchem a výsledný efekt vypadá jako nastříkání.


3) Transfery jsem testoval i na kovových, metalických barvách. Jak jsem psal výše, s barvami od Gunze není žádný problém ani bez použítí podkladového krycího laku, zbytkové lepidlo lze z povrchu odstanit snadno. Stejnou zkušenost mám i s barvami Vallejo Metal Air a kupodivu i s metalickými lihovkami Agama.

Závěr

Za mě výborný počin. Je to již drahně let, co bojuji s klasickými obtisky a proto jsem přešel na alternativu stříkaných znaků a kódů. Nicméně je to metoda pracná.
U Wet Transferů jsem se zatím nesetkal s tím, že by bílá barva byla transparentní nebo „kropenatá“ , ve znaku zůstaly bubliny a pod. jak se mi občas stávalo s klasickými dekály.
Při použití výše popsaného postupu je výsledný efekt je srovnatelný s nástřikem při mnohem menší pracnosti. A navíc, drobné popisky jaksi nenastříkáme, že.

Olda Homola

Redakce Modelwebu děkuje firmě HGW za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika HGW, Jak na to ...?, Novinky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.