1/48 Bf 109G-6 – Tamiya – představení modelu

7.8.2018 - 2 208 přečtení

00

Vážení přátelé, tímto příspěvkem zahajuji několikadílný seriál, ve kterém Vás seznámím s doplňky na model Bf 109G-6 firmy Tamiya v měřítku 1/48. Ale aby to nebylo jen o doplňcích tak začínáme samotným modelem.

Mezek z Japonska

Petr "Chmell" Chmelík

Název: Bf 109G-6
Měřítko: 1/48
Výrobce: Tamiya
Kat. číslo: 61117

Úvod

Trochu nečekaně koncem minulého roku představila firma Tamiya model Bf 109G-6 v měřítku 1/48. Aby to nebyl jen další mezek na pultech, musel Japonský gigant přijít s něčím jiným. Tou odlišností této stavebnice je motor. Ten se dá za pomoci magnetů na postaveném modelu libovolně zavírat a otevírat. Toto řešení je pravdu zajímavé a jistě nalezne své příznivce u modelářů, co nemají výstavní ambice, ale jednou za čas si chtějí postavit model s otevřeným motorem.

Ale pojďme k samotnému modelu. Ten je rozložen do pěti rámečků prvotřídní kvality. Nikde jsem nenašel žádný otřep ani propadlinu.

Rámeček A


Rámeček B


Rámeček D / E

Rámeček F

Rámeček C

Šestý rámeček obsahuje čiré díly. Ty jsou také vylisovány bez chyb a jsou krásně čiré.

Podložky a magnety

Nevelký pytlík obsahuje magnety a silonové kroužky. Magnety slouží k možnosti postavit model se zavřeným nebo otevřeným motorovým krytem a silonové kroužky zase drží nejrůznější podsestavy (vrtule nebo přídavná nádrž).

Masky

Model obsahuje také masky. Bohužel neprořezané! V tomto případě bych doporučil masky firmy MH models nebo Eduard (o nich si povíme někdy příště).

Obtisky

Dva aršíky ukrývají označení pro tři stroje a popisky. Soutisk je velmi dobrý, ale krycí lak je o něco tlustší, než bývá obvyklé u jiných výrobců. Dokonce výrobce nezapomenul ani na dvě sady erbů, které se lepí na motorový kryt. Dvě sady proto, aby bylo možné udělat obě varianty krytu motoru (zavřenou / otevřenou).

Návod

Knížečka nestandartního formátu (menší než A4) obsahuje celkem 16 stran. 37 stavebních kroků nás bez problémů provede celou stavbou. Nechybí ani zbarvení jednotlivých dílů a sestav ani rozmístění popisek. Dále je ještě vložen list se stručnou historií předlohy v Japonštině a Angličtině.

Kamuflážní schémata

Schémata zbarvení jsou vytištěna oboustranně na formátu A3. Přitom barevné schéma A je dokonce v měřítku 1/48. Což nám pomůže při barvení nebo výrobě masek. "Dobrý nápad!"

Závěr

I když velmi dobrý model stejné předlohy nabízí tuzemská firma Eduard, nemusí se tento výrobek zatracovat ba naopak. Zpracováním bych řekl, že je na tom o trochu lépe než u konkurence, ale v neprospěch hovoří několik drobností. Dle mého cena, neonýtovaný povrch a neprořezané masky. Výhodou je pak motor, který po dokončení můžeme libovolně otevírat nebo zavírat. Také zpracování některých sestav a zámky, kterými tyto části pasujeme na celek, mi přijdou lépe zvládnuté jak u českého výrobce (montáž hlavního podvozku).

V dalším dílu vám představím masky firmy MH Models

Petr 'Chmell' Chmelík
Chmell Scale Models
KPM Plzeň

Vzorek je pořízen autorem recenze.

Rubrika Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček, Tamiya | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.