1/144 Boeing 737-800 – Zvezda – stavba

15.6.2018 - 3 270 přečtení

DSC_0525

Stavební recenze modelu asi nejznámějšího narrow-body airlineru světa...

NG bulík z východu

Jakub "Kubouš" Jirásek

Název: Civil Airliner Boeing 737-800
Výrobce: Zvezda
Měřítko: 1/144
Kat.č.: 7019
materiál: plast

Úvod

Jak vypadá jarní novinka firmy Zvezda uvnitř, jsme se již dívali zde. Nyní pár postřehů k tomu, jak se nová 737dma staví. V rámci menšího srovnání jsem současně stavěl i konkurenční a starší model stejného typu od Revellu. Předlohou pro model není krabičkový UTair, ale s pomocí aršíku BOA Agency jsem sáhl po domácím nízkonákladovém dopravci SmartWings. Výsledek je na několika řádcích níže.

Trup

Stavbu jsem tradičně zahájil slepením trupu, který vždy po sestavení nechávám nějaký čas odležet a teprve potom vybrušuji a přetmeluji spoj. Jelikož Zvezda šetřila s kokpitem, stačí vlepit šachtu příďového podvozku, dát trochu potřebné zátěže (návod uvádí 10 g), vlepit zasklení a můžeme trup zavřít. Závaží jsem pro jistotu zajistil dvousložkovým tmelem a předek trupu natřel na černo. U konkurenčního Revellu je postup stejný, jen místo zasklení se musí použít dvousložkový tmel.

Na první pohled má Zvezdí model trochu více paneláže. Z hlediska shody se vzorem má oproti Revellu na trupu charakteristický prolis. Ano, ten prolis, který vypadá jako ukázková rovná propadlina se NETMELÍ, ten tam opravdu má být. Dále je extra dolepovací směrovka, čímž ušetříme tmelení spoje polovin trupu v tomto místě. Antény jsou na rozdíl od Revellu dolepovací. Po zkušenostech ze stavby u Revellu doporučuji antény odříznout a dolepit až po vytmelení trupu.

Po dolepení zadku, směrovky a zasklení kokpitu jsem celý model přeryl a přebrousil. Plast je tradičně měkký, takže to chce jistou dávku opatrnosti kvůli přetahům rydla. Těch jsem na modelu vyrobil poměrně dost, vytmeleno klasickým tamyia tmelem. Ladění trupu jsem zakončil přetmelením spoje polovin trupu dvousložkou Tamyia polyester putty (kdo nezažil ten smrad, nepochopí) a vše vybrousil.

Křídla

U podsestavy křídel jsem nejdříve zalepil díly podvozkové šachty. Ta je proti Revellu z více dílů a plně uzavřená. Následovalo přilepení vrchních dílů křídel. Zde už mi vznikl trochu schod, výřez pro spodní díl byl trochu hlubší. Potěšující je, že Zvezda nerozdělila poloviny přesně ve středu náběžné hrany jako to má většina ostatních modelů dopraváků, ale až na spodku křídla a náběžná hrana je tak vylisována vcelku.

Bohužel tohle rozdělení mohlo být trochu lépe dotažené a vedené přesně v lince paneláže a ne půl na půl. Stejná situace je i u VOP. Pro model Zvezda jsem zvolil zakončení nejnovější variantou wingletů pro B737, tzv. Split Scimitar winglets. Díky tomu mi zbyly klasické winglety, které jsem instaloval na model od Revellu. Bylo jen potřeba z kousku plastu doplnit malé obdélníčky, které má Zvezda dolepovací extra. Jinak ale na křídlo Revellu sedly bez potíží a oproti původním wingletům Revellu je to sakra rozdíl.

Co se tmelení týče, tam lehce vítězí Revell, už kvůli lepšími plastu se mi "podařilo" vyrobit méně přetahů při přerývání (skoro žádný) a kromě přetmelení napojení wingletů jsem pouze lehce dotmeloval náběžnou hranu. U Zvezdy to kromě přetahů rydla byly i menší táhlé propadliny na křidélkách a již zmíněné přetmelení spojů polovin křídel.

Motory

Konstrukce motorů je u zvezdy mnohem propracovanější než u Revellu a hlavně mnohem detailnější. V obou případech nejdříve slepíme vnitřní část/výstupní trysku. Zde je opravdu vidět dávný vznik revellovic kitu, který má výstupní trysku hodně hračkoidní bez výřezu. U Zvezdy je po slepení této části dobré si řádně označit, která tryska bude pro levý a která pro pravý motor. Důvod je prostý, u Zvezdy na tuto podsestavu dolepujete tělo motoru (díly E12+13 a E11+14) a finální podsestavy jsou mezi sebou zaměnitelné. Pokud by se modeláři povedlo stejně jako mě díly zaměnit, bude výsledkem prohození vortex generátoru (plůtek na motoru) na špatnou stranu. Správně je blíže k trupu. Tento zádrhel se samozřejmě dá vyřešit přetmelením drážky a nalepením vortexu na správnou stranu, ale musíte si toho všimnout včas a ne až při závěrečné kompletaci jako já.

Dalším výrazným bonusem u motorů zvezdy je vylisování cowlingu z jednoho dílu, čímž odpadá tmelení polovin a umožňuje pohodlné barvení. Pasování je výborné, u celého motoru jsem provedl jen kontrolní tmelení na spodku motoru. Ve srovnání s revellem vychází motory zvezdy lépe i tvarově. V této části tedy zvezda vítězí výraznějším poměrem.

Podvozek a kompletace hrubé stavby

Podvozek u Zvezdy opět vítězí svým detailnějším a hlavně jemnějším zpracováním. To se týká především krytů podvozku, které jsou proti Revellu skoro 2x tenčí a působí tak mnohem lépe. Výhodou je dále fakt, že lze slepit celé podvozkové nohy a barvit je jako celek. U Revellu nejsou k dispozici přesné zámky, kam lze přilepit vzpěry podvozku a je tak nutné je barvit extra a při kompletaci dolepovat zvlášť. Já u Zvezdy slepil téměř kompletní podvozkovou nohu včetně krytů, pouze vnější kryty jsem kvůli barvení zpracovával extra. S barvením této sestavy pak nebyl žádný problém. Součástí hlavních podvozkových noh jsou i disky brzd, díky tomu kola hlavního podvozku nabízí méně maskování při barvení, disky maskujete pouze z jedné strany. Celkové zpracování kol se mi trochu lépe líbí u Revellu, kde kola mají detaily o něco výraznější. Nicméně pokud vezmeme podvozek jako celek, opět je Zvezda o třídu výše. Zástavba do modelu je vcelku bezproblémová u obou kitů, ale pro uchycení podvozkových krytů nabízí Zvezda lepší systém zámků, zvláště u krytů příďového podvozku.

Závěrečná kompletace hrubé stavby spočívala v dolepení VOP k trupu a přilepení křídel k trupu. U obou kitů křídla sedí bez větších problémů, ale i tak je dobré spoje na spodku trupu/centroplánu přetmelit a zarovnat, není to však nic náročného. U Zvezdy se pak ještě dolepují malé dílky okolo podvozkové šachty, jejich pasování je bez obtíží. Po kontrolním surfu jsem dolepil antény a model byl připraven na barvení, čímž tedy končí srovnávací část obou modelů.

Barvení

Nyní už pokračujeme jen na modelu zvezda. Jak už jsem avizoval v úvodu, nezvolil jsem krabičkový UTair ale SmartWings z externích obtisků BOA. Barvení jsem zahájil ještě před přilepením křídel nabarvením wingletů, kdy tak bylo jednodušší s křídlem manipulovat. Obtisky BOA jsou koncipované pro Revell, takže nebylo možné použít na winglety dekál a musel jsem přistoupit k maskám. Na kompletně slepeném modelu tradičně začínám nastříkáním náběžných hran křídel a ostatních kovových částí. Pro náběžné hrany jsem použil gunze C8, na APU hlavňovinu od Agamy. Po zamaskování těchto částí následoval nástřik křídel a VOP středně šedou barvou. Zde jsem se inspiroval návodem Revell a použil odstín šedá 374 lehce zesvětlený světle šedou 371. Po zamaskování zbýval už jen trup bílou barvou, odmaskování, korekce a lak pomocí super clear III. Stejný postup a kombinaci barev jsem použil u motorů a podvozku. Podvozkové šachty a nohy jsou světle šedé, odstín Revell 371, disky kol bílé.

Obtisky a finiš

Z originálních obtisků Zvezda jsem použil pár popisek na motory a chodníčky na křídlo. Obtisky mají dobrou kvalitu a bez problémů reagovaly na usazovací vodičky (gunze softer, agama adhesol). Zbytek obtisků je pak z aršíku BOA 44101. Ty jsou tradičně jemné a vyžadují trochu více pozornosti při manipulaci. Byť jsou navrženy pro Revell, poměrně slušně sedly i na Zvezdu. Je potřeba si trochu ohlídat přesah na směrovce a rozteč oken. Já okna na modelu jen zabrousil do roviny a jejich okraje netmelil, chtěl jsem je použít jako vodící linku pro dekálová okna. Bohužel Revell má lehce jinou rozteč a je potřeba tak dekál na pár místech rozříznout a korigovat usazení. Aršík BOA umožňuje postavit libovolný letoun 737-800 ve zbarvení SmartWings. Doporučuji si zvolený letoun odkontrolovat dle fotek, mírné odchylky tam můžou být. Jako třeba u obtisku č.16 je potřeba u vybraných strojů odříznout označení ETOPS. Tuto certifikaci všechny letouny nemají. Plus v aršíku chybí jeden nápis "Powered by Travel Service" (dekál č.42), letouny ho mají na obou stranách trupu. A oranžové proužky mohly být o fous delší. Jinak je ale tento aršík povedený a osobně doufám, že se výrobci obtisků začnou více orientovat na model Zvezda.

Po obtiscích následoval lak a dal jsem trochu washe na křídla a VOP. Trup jsem vzhledem k přerytým a poměrně výrazně viditelným linkám paneláže už nezvýrazňoval. Pak už jen bezproblémové přilepení podvozku a motorů (kde jsem odhalil onu chybu s vortexy) a B737 byl hotový.

Závěr

Po dvaceti letech se stavitelé dopraváků dočkali nového modelu B737 NG. Když odečteme použitý plast a pár drobností, dostaneme téměř ultimátní kit, který starý Revell převyšuje o několik tříd, ať už z hlediska sestavitelnosti nebo přesnosti shody se vzorem. Pokud tedy někdo uvažuje o stavbě tohoto letounu, nelze než doporučit model od Zvezdy. Starý Revell bych do kontejneru neházel, ale určitě už bych ho znovu nekupoval.

Jakub "Kubouš" Jirásek

Redakce děkuje společnosti Corfix za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Corfix, Letadla - 1:144, Letadla - Stavební recenze, Zvezda | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.