1/72 – Phantom FG.1 – Airfix

21.2.2018 - 1 997 přečtení

phantombox Obrázek z webu výrobce Airfix

Dlouho očekávaný Phantom FG.1 od Airfixu druhým pohledem, aneb kompletace na sucho.


 

Fanouš z Anglie podruhé - dryfit!

Roman "Travis" Henych

 

 
Název: Mc Donnell Phantom FG.1
Výrobce: Airfix
Měřítko: 1/72
Kat. č.: A06016

 
 

Kompletujeme na sucho

Po článku na Phantoma FG.1 od Airfixu jsem byl požádán, abych ještě před vlastní stavbou zkusil Phantoma zkompletovat alespoň "na sucho", jak se mezi modeláři říká. Rád jsem vyhověl, abych si sám pro sebe ověřil mé domněnky o kompletaci ještě před samostatnou stavbou. Pojďme na to.

 

Spodek

Spodní část je zkompletována z dílů C14 - spodní část, A2 - výztuha a vrchní části křídel B1 a B2. Co se týká konců křídel, obsadil jsem je díly A7 a A8, nebo-li sklopenými částmi. Pro potřeby suchého sesazení jsem se neobtěžoval ani sloty, ani klapkami. Části na sebe sedí slušně a zde to na žádný větší zádrhel nevypadá.
 


 

 

Vrch

Vrchní část je již poněkud komplikovanější. Trup je tvořen díly A9 a A10 - pravou a levou polovinou, dále dílem B7 - hřbetem a směrovkou v podobě dílu B3. Nezabýval jsem se osazením vstupního vzduchového ústrojí, ani instalací výškových "motýlkových" ploch.
 


 

 

Sesazení

Poloviny trupu - díly A9 a A10 jsou podél prohnuté do mírného U, ale při stavbě to po usazení vany kokpitu a instalace do spodku stroje do nalisovaných zarážek zřejmě vadit nebude. Strach mám z osazení hřbetu stroje, protože bude potřeba úprava broušením. Na fotografiích je vidět, levá strana vrchu ke hřbetu nesedí až tak zcela optimálně, jak by měla. S přihlédnutím k uvedeným faktům mám největší obavu z osazení překrytu kabiny, ale to asi ukáže až stavba.
Celková "rozřezanost" stroje je dvojí daní za přípravu na budoucí verze stroje a také za snahu co nejmenších úprav broušením povrchu stroje a následné ztráty a obnovování rytí. Tak jako je tomu kupříkladu na konkurenční Hasegawě.
 


 

 

Budoucí stavba

Phantom nebude zrovna jednoduše postavitelným modelem a pro dotažení do nějaké soutěžní podoby bude třeba spoustu doplňků. První várku můžeme čekat v březnu a dubnu od obrnických, konkrétně to budou kovové plechy ZOOM, plná sada, podvozek, dále krycí masky, a brassinová kolečka. Veškerou plechařinu vidím jako nutnost, zejména vybavení kokpitu je velmi slabé. Bohužel též některá výzbroj (SPARROWy a Sidewindery) a TERy bych doporučoval koupit také ihned.
 

 

Suma sumárum

Předesílám, že všechny zde popsané věci jsou jen zkouškou suchého sestavení a při lepení se může ukázat, že dané části skýtají víc problémů, než se nyní zdá. Ostatně indicie několika staveb to již naznačují. V předchozím článku jsem Phantoma ohodnotil 6,5 body z 10. I přes některé "tleskačské" recenze na jiných webech (a to jak u nás, tak v zahraničí), bych ani dnes jinak neznámkoval a dál si za svým hodnocením stojím. Setkal jsem se již také s názorem, že slušného anglického Phantoma ze stavebnic Fujimi, s doplňky od QMT, postavíme zcela se ctí a bez ostudy - a tedy že Airfixí model zas až takový přínos není. No, rozhodně to stojí alespoň za zamyšlení, já osobně se s ním ztotožňuji. Proč tedy sáhnout (nebo nesáhnout) po tomto modelu? V základu má oddělené klapky a sloty, můžete jej udělat s otevřeným radomem a radar je již součástí kitu. Můj odhad je, že vynaloženou práci ani sumu za doplňky oproti zmíněné Fujimi výrazně nesnížíte.
 

 

Roman "Travis" Henych

 

Rubrika Airfix, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.